Iian Rauma-kuosi on ihastuttanut sisustajat: "Ei tästä edes pitänyt tulla mikään myyntiin menevä juliste"

Iia Haikosen Rauma-juliste on tuttuine rakennuksineen ihastuttanut jo monet sisustajat. Kuva: Jennika Vataja

Iia Haikosen piirtämä Rauma-juliste on yllättänyt taitelijansa itsekin.

– Ei tästä edes pitänyt tulla mikään myyntiin menevä juliste, hän paljastaa.

Koronakeväänä yllättäen ilmaantunut aika tarjosi Iialle mahdollisuuden tarttua tussiin. Hän on aina tykännyt piirtää rakennuksia, pohjapiirroksia sekä perspektiivikuvia.

– Minulla on Instagramissa talovanhuksen remontoinnista kertova @viljola-tili. Julkaisin siellä ensimmäisiä painettuja julistekuvia ja sain nopeasti kyselyjä siitä, mistä julisteita voi ostaa.

Nyt Sata-Serissä teetetty ensimmäinen painoserä on miltei myyty loppuun ja Rauma-juliste löytyy lähestulkoon jo sadasta kodista. Julistetta voi ostaa kahdessa eri koossa joko suoraan Iialta tai heinäkuun ajan myös Kauppakadun pop up stopista.

– Sään salliessa olen suunnitellut meneväni tänä kesänä pari kertaa myös iltatorille myymään.

– Kaikki on tapahtunut niin nopeasti. Loin Instagramiinkin äkkiä vaan @raumajuliste-tilin. Nimi ei välttämättä ole kaikkein paras, sillä pyyntöjä ja ehdotuksia laajentaa piirtämääni kuosia myös muualle kuin julisteisiin on jo tullut, Iia paljastaa.

Rauma-julisteessa komeilevat vesitorni, raatihuone, Pyhän ristin kirkko, sataman nosturi, Hauenguanon kaivo, merimuseo, Kiikartorni ja Marela.

– Ihan ensimmäiseksi piirsin kivan näköisiä ja kaupungin tunnetuimpia rakennuksia. Kysyin myös Facebookissa ihmisten mielipiteitä. Joku kommentoi, että sataman nosturista tulee ennemmin mieleen Turku, mutta halusin säilyttää sen kuitenkin valmiissa julisteessa, sillä onhan Rauma tärkeä satamakaupunki, Iia perustelee.

Sen sijaan alakulmaan hahmoteltu pitsikuosi sai erilaisten rakennusten tieltä julisteessa väistyä.

Vaikka aluksi suunnitelmissa ei ollut mitään suurta, Iian kanssa jutellessa syntyy tunne, että sitä kohti ollaan kuitenkin vahvasti menossa.

Omaan kotikaupunkiin liittyvät sisustustaulut ovat viime vuosina olleet todella suosittuja. Rauma-julisteet iskevät juurikin tähän samaan trendiin.

– Muutamilta Vanhan Rauman asukkailta on tullut myös pyyntöjä, että voisinko piirtää heidän kotitalonsa, hän paljastaa.

Syksyn tullet piirustukset saattavat laajentua myös naapuriin Poriin, sillä Haikosella on edessä opintojen aloittaminen karhukaupungissa luovan markkinoinnin parissa.