Ikääntyminen näkyy ja tuntuu silmissä

Kukaan ei voi välttyä iän mukanaan tuomilta muutoksilta silmissä.

| Päivitetty

– Kaikki yleisimmät silmäsairaudet liittyvät ikääntymiseen, toteaa optikko-optometristi Pekka Palmu Silmäoptikot Palmulta.

Tällaisia sairauksia ovat: näköhermoa vahingoittava silmänpainetauti eli glaukooma, silmänpohjan eli verkkokalvon ikärappeuma, mykiön eli linssin sumenemista aiheuttava kaihi sekä kuivasilmäisyys.

40–45 vuoden iässä ihminen alkaa huomata muutoksia silmissään. Silmät saattavat väsyä nopeasti, hämärässä ei erota tekstiä enää kovin selvästi, ja ihminen voi kärsiä toistuvista päänsäryistä. Puhutaan ikänäöstä tai aikuisnäöstä, joka on seurausta siitä, että silmän mykiö eli linssi kovettuu iän myötä, eikä se mukaudu enää yhtä hyvin kuin ennen.

Viimeistään silloin olisi aika hakeutua näöntutkimukseen.

Optometristin tutkimuksissa selviää mahdollinen näönkorjauksen tarve. Mikäli hän epäilee silmäsairautta, niin optometristin velvollisuus on lähettää asiakas silmälääkärin tutkimuksiin. Niissä selviää, oliko epäily oikea, ja tällöin varhaisesta diagnoosista on etua, sillä mitä aikaisemmin sairaus todetaan, sitä paremmin sen etenemistä pystytään hidastamaan.

Alkavan silmänpohjan rappeuman voi Palmun mukaan huomata esimerkiksi siitä, kun naapurin lipputankoon on ilmestynyt mutka tai paperin ruudut tekevät mutkia.

Sairautta on sekä kosteaa että kuivaa silmänpohjan rappeumaa.

Kosteaa rappeumasairautta hoidetaan muun muassa ruiskuttamalla lääkettä silmän sisään.

– Näitä operaatioita tehdään ainoastaan keskussairaaloissa ja joissakin yksityisissä sairaaloissa. Viime vuosina kaikki sairaalat ovat olleet melkoisen tukossa injektiohoitojen osalta, Palmu tietää.

Kuivassa silmänpohjarappeumassa näöntarkkuus alkaa huonontua, eikä sairauden etenemiselle voi tehdä mitään.

– Äärimmäisen harvoin tästä tullaan täysin sokeaksi, mutta hyvin heikoksi näkö menee. Tämäkin sairaus on valitettavan yleinen, mikä johtuu ihmisten keski-iän noususta.

Silmänpainetauti eli glaukooma pienentää näkökenttää. Pekka Palmu muistuttaa, että silmänpainetaudin havaitsemiseen ei riitä pelkkä paineenmittaus.

– Se ei kerro vielä mitään. Optometristin tai silmälääkärin pitää katsoa silmän sisälle. Jos näköhermon pää on kunnossa, glaukoomaa ei ole. Mikäli taas löydös epäilyttää, optometristi voi ottaa OCT-kuvan ja konsultoida lääkäriä, joka tekee varsinaisen diagnoosin.

Silmäoptikot Palmu on yksi muutamasta suomalaisesta optikkoliikkeestä, joka vuokraa asiakkaan käyttöön silmänpainetaudin mittauslaitetta.

Asiakas mittaa paineen itse kotonaan, ja lääkäri saa mittaustulokset sairauden tarkempaa hoitoa varten.

– Optometristit eivät saa tehdä diagnooseja, mutta he saavat käyttää tutkimuksissaan rajoitetusti lääkeaineita. Suomessa yli puolet optikoista on kouluttautunut myös optometristeiksi, Palmu selvittää.

Kaihi on oikeastaan ominaisuus ennemmin kuin varsinainen silmäsairaus, sillä se tulee väistämättä kaikille jossain vaiheessa elämässä.

Joskus kaihi voi tulla myös onnettomuuden seurauksena, jolloin puhutaan traumakaihista.

– Mykiö alkaa samentua keskimäärin jo 25 vuoden iässä ja 65-vuotiaalla näkyy sameutta mykiössä. Paras keino hoitaa kaihia on leikkaus, mutta julkisella puolella sitä voi joutua odottamaan vuosia.

Palmun mukaan yksityisellä puolella kaihileikkaukseen pääsee jopa muutaman viikon sisällä.

– Molempien silmien kaihileikkaus kestää kaikkineen noin kaksi tuntia, eikä leikkauksen jälkeen tarvitse jäädä pitkälle sairauslomalle.

Kuivasilmäisyydestä kärsii joka toinen, eikä se ole pelkästään ikääntyneiden vaiva, sillä myös nuoremmat, jopa lapset, voivat kärsiä siitä.

– Kyynelneste ei enää kostuta silmää, minkä vuoksi aivot kuvittelevat, että silmä tarvitsee lisää nestettä. Kuivasilmäisyydessä silmät usein vuotavatkin vuolaasti.

Pekka Palmu opastaa, että vaivaa hoidetaan muiden muassa silmätipoilla sekä kuivan silmän omega 7 -valmisteella.

– Silmien kuivuus johtuu usein myös luomista, joiden reunassa sijaitsevat Meibomin rauhaset ovat tukkeutuneet. Siksi on tärkeää, että luomet pidetään puhtaina. Optikkoliikkeestä saa puhdistusohjeet, ja tarvittaessa luomet voidaan myös puhdistaa liikkeessä erityisellä laitteella.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut