Ikuisuuskysymyksiä: Saako pihalle tulleen häirikkökissan loukuttaa? Entä mikä on kissan omistajan vastuu?

Vapaana kulkevaa kissaa ei saa vahingoittaa, vaikka se aiheuttaisikin haittaa omalla pihamaalla. Kuva: Dmitry Utilin

Saako kissa ulkoilla itsekseen taajama-alueella? Mikä on kissan omistajan vastuu? Onko kissoilla oikeuksia? Raumalaisen toimitusta lähestynyt lukija ei taida olla kysymyksineen yksin.

Taajama-alueella lemmikkikissan päästäminen ulos liikkumaan vapaana on omiaan aiheuttamaan kinaa naapurien kesken.

Se, mitä omaan pihaan tulevalle kissalle saa tehdä, on Ehy ry:n puheenjohtajan ja löytöeläinkodin työntekijän Laura Suomisen mukaan ikuisuuskysymys. Asiasta satelee aika ajoin runsaasti kysymyksiä Ehy ry:lle.

– Kyseiset tilanteet ovat hankalia. Jos kissan omistaja on tiedossa, se ei ole silloin löytöeläin, emmekä voi tehdä asialle mitään, sanoo Suominen.

Kissojen oikeuksista löytyy säännöt metsästys-, eläinsuojelu- ja järjestyslaista.

Mikään laki ei kuitenkaan kiellä pitämästä kissaa vapaana, mutta järjestyslain mukaan kissan omistajan on huolehdittava siitä, että vapaana kulkeva kissa ei mene naapuritalon pihalle eikä järjestyslaissa erikseen lueteltuihin kiellettyihin paikkoihin.

Tällaisia paikkoja ovat muun muassa yleinen uimaranta ja lasten leikkipaikaksi varattu alue.

Kissan liikkumista on omistajan käytännössä mahdotonta valvoa.

Jos haluaa varmistua siitä, että omasta lemmikistä ei aiheudu kenellekään päänvaivaa, suosittelee Suominen, että kissojen olisi hyvä ulkoilla taajama-alueilla vain valjaissa tai ulkoilua varten rakennetussa ulkotarhassa.

– Itse en päästäisi lemmikkikissaa vapaana ulos taajama-alueella, Suominen miettii.

Vapaana kulkevien kissojen uhkana ovat myös liikenne, petoeläimet sekä kissavihaajat.

Kissat aiheuttavat myös paljon haittaa pyydystämällä lintuja ja oravia sekä tekemällä tarpeitaan luvattomiin paikkoihin.

Jos kissan kuitenkin annetaan kulkea omia polkujaan, pitää huolehtia siitä, että kissa on leikattu ja sirutettu. Myös yhteystiedoilla varustettu panta kaulassaan kulkeva kissa on helppo tunnistaa jonkun lemmikiksi.

Omalle pihalle tulevalle kissalle ei saa tehdä ihan mitä tahansa, eikä sitä saa alkaa ruokkia.

Kissaa ei pidä heti tulkita villiintyneeksi tai hylätyksi, eikä kissaan saa suoralta kädeltä soveltaa myöskään metsästyslaissa säädettyä villiintyneen kissan tappo-oikeutta.

– Jos esimerkiksi naapurin kissasta on haittaa, asian voi ottaa ensin puheeksi kissan omistajan kanssa, Suominen neuvoo.

Jos keskusteluyhteyttä ei saada, saa kissan loukuttaa omalta pihalta ja toimittaa sen lähimpään löytöeläinkotiin. Yksin ulkona liikkuva kissa ei ole sama kuin villiintynyt kissa. Suominen muistuttaa, että taajama-alueella liikkuvat kissat ovat vain harvoin villiintyneitä yksilöitä.

– Kesykin kissa voi olla loukutettuna hyvinkin villin oloinen. Löytöeläinkodissa osataan arvioida, onko kyse kesy- vai villikissasta, Suominen sanoo.

Juttua korjattu klo 14.56. Korjattu haastateltavan sukunimi.