Ilman talkoolaisia ja vapaaehtoistyötä ei olisi Muinaa

"Muinan naiset": Sylvi Ronkainen (vas.), Marja Asikanius ja Leena Kekäle. Kuvat: Elina Helkelä

– Elämme nyt parasta keski-ikää ja toivomme voivamme vanheta hallitusti, Kotiseutuyhdistys Muinan puheenjohtaja Marja Asikanius toteaa ja heläyttää päälle iloisen naurun.

Asikaniuksen huumoripitoisessa lausahduksessa piilee vakavampiakin sävyjä; kotiseutuyhdistyksen aktiivijäsenet kantavat huolta yhdistyksen tulevaisuudesta sekä Muinan mäellä sijaitsevien museorakennusten säilymisestä jälkipolville.

Vaikka 40 vuotta täyttävä yhdistys onkin tätä nykyä varsin vireä, ja aktiivisia talkoolaisia ja vapaaehtoistyöntekijöitä on noin 30–40, tarvitsisi yhdistys kuitenkin nuorempaa väkeä riveihinsä.

– Toivoisimme, että saisimme innostettua oman kylän nuorempaa väkeä mukaan toimintaan, sillä asuuhan Vasaraisilla paljon perheitä, Asikanius jatkaa.

Tiedottaja Sylvi Ronkaisen mukaan Muinaan on toki liittynyt viime vuosina uusia jäseniä.

– Jäseniä on nyt lähes 300. Heistä suurimmalla osalla on joku kytkös Vasaraisille. Muutamasta perheestä on mukana jo kolmas sukupolvi, hän kertoo.

Puheenjohtaja Marja Asikanius esittelee kotiseutuyhdistyksen historiasta kertovaa näyttelyä.

Varat toimintaansa kotiseutuyhdistys saa paitsi jäsenmaksuista myös kahvipuffetista, matkamuistojen myynnistä ja lahjoituksista.

– Kaupunki maksaa meille yhdistysavustusta, minkä lisäksi olemme saaneet museorakennusten kunnostamiseen kohdeavustusta museovirastolta sekä EU-hankerahaa esimerkiksi kattoremonttiin, varapuheenjohtaja Leena Kekäle luettelee.

– Olemme tarkan markan yhdistys, mutta siltikään emme halua periä museoon tulijoilta pääsymaksua, Marja Asikanius lisää.

Muinan mäellä on lähes yhdistyksen alkuajoista lähtien pidetty joka vuosi kesäjuhlia. 1990-luvulta lähtien museolla on ollut myös vilkasta näyttelytoimintaa.

2000-luvulla Muinassa alettiin pitää tiistaisin suosittuja teemapäiviä, jotka sijoittuvat heinäkuulle.

– Olemme iloisia siitä, että esimerkiksi sepät tulevat teemapäivinä tänne antamaan taontanäytöksiä – ja ihan vaan kahvipalkalla, Asikanius hymyilee.

Ali-Unkin tilalta kotoisin olevat lampaat ovat viettäneet lokoisan kesän Muinan mäellä.

Elokuun 18. päivä Muinassa on taas suvijuhla, jota tänä vuonna vietetään entistä juhlavammin. Tapahtumaan on saatu juhlapuhujaksi museolehtori Carita Tulkki. Lisäksi luvassa on musisointia, yhteislaulua, Hj. Nortamon jaaritus, kansantanssia ja arvontaa. Muinan neljä vuosikymmentä -näyttely on avoinna väliajalla, jolloin on tarjolla myös kahvia.

Kotiseutumuseo on avoinna yleisölle vielä jokaisena elokuun sunnuntaina. Muinan mäellä riittää muutenkin vipinää elokuussa, kun Rauman kouluista saapuu oppilasryhmiä tutustumaan entisajan menoon.

– Olemme yksi Rauman kaupungin kulttuuriopetussuunnitelman kohteista. Tänne on mukava tulla, sillä meillä on iso pihapiiri ja paljon katsottavaa, lampaista lähtien, Asikanius selvittää.

Yhdistyksen vapaaehtoiset toimivat oppaina vierailuilla, joita tekevät myös seurakunnan päiväkerholaiset.

Syyskuun 7. päivä Muinassa järjestetään vielä syysmarkkinat, minkä jälkeen kotiseutumuseon kesälampaat lähtevät ja museo valmistautuu talviunille.
 

Suvijuhlat Muinan mäellä (Muinantie 7, Vasarainen) su 18.8. klo 14. Vapaa pääsy. Väliaikakahvia, vapaaehtoinen maksu.
Muinan Syysmarkkinat la 7.9. klo 10–13.

Kotiseutuyhdistys Muina

  • Vasaraisilla toimi 1960-luvulla aktiivinen nuorisoseura, joka siirsi vuonna 1965 entiselle lehmien laidunalueelle kaksikerroksisen luhdin. Seuraavana vuonna paikalle tuotiin myös tuulimylly.
  • Kotiseutumuseoinnostus kuitenkin hiipui ja tontti sekä rakennukset jäivät vaille hoitoa.
  • Vuonna 1979 koulunopettaja Sumeri Malmivuori päätti tarttua toimeen ja kutsui talkooporukan koolle. Tontti perattiin, rakennukset kunnostettiin ja alueen ympärille rakennettiin riukuaita.
  • Malmivuori organisoi yhdistyksen toiminnan- ja sai aikaan ”tekemisen meiningin”, joka on jatkunut näihin päiviin saakka.
  • Kotiseutumuseo Muinan mäellä on nyt yli 10 rakennusta, joista suurin osa on vanhoja siirrettyjä rakennuksia, osa uudisrakennuksia.
  • Muinan päätalo siirrettiin vuonna 1987 Kodiksamista.