Jääkiekkotehdas nimeltä Panelia

Eura tunnetaan urheilupaikkakuntana, mutta kiinnostavuudella mitattuna Suomen suurimmassa urheilulajissa jääkiekossa Eurassa oli pitkään hiljaista.

Euran ensimmäisiä liigajääkiekkoilijoita saatiin odottaa 2010-luvulle saakka. Jos ei sitten halua alkaa vängätä siitä, että Rauman Lukosta aina NHL:ään asti päässyt Jari Torkki on syntynyt Honkilahdella.

Vuonna 2016 Eura on suoltanut lupauksia jääkiekkokartalle jo enemmän kuin moni tietääkään.

1994-syntyneiden ikäluokkaa edustava Oskari Setänen lähti C-nuorissa Lukkoon ja nousi Raumalla liigajäille asti.

Täksi kaudeksi maalivahti vaihtoi Turun Palloseuraan ja on pudotuspeleihin lähdettäessä torjunut itsensä turkulaisten ykkösveskariksi.

Ässissä A-nuorten SM-sarjaa pelaavista Varttisen veljeksistä Matias (1995) on jo saanut tällä kaudella tililleen ensimmäiset liigaottelut Porin Ässissä. Aleksin (1997) vuoro on kenties tulevaisuudessa.

Kaukana liigapeleistä ei ole ollut myöskään Roni Sevänen (1995), joka on pelannut hyvän kauden Mestiksen KeuPan riveissä. Puolustaja kuuluu Lukon sopimuspelaajiin ensi kaudellakin.

Lehtimäen veljekset Niklas (1995) ja Miro (1997) valitsivat Ässistä toisenlaisen tien ja lähtivät pelaamaan Pohjois-Amerikan junioriliigoihin.

Säkyläläislähtöinen Erik Linnemäki (1995) puolustaa tällä kaudella Tapparan A-nuorten kapteenina.

Unohtaa ei sovi myöskään nais- ja tyttökiekkoilijoita.

Tiina Ranne (1994) pelaa JYPin kanssa SM-finaaleita ja valittiin MM-kisoihin lähtevien veskarien joukkoon.

Ensimmäisenä euralaisena MM-mitalin kaulaansa saanut Eveliina Suonpää (1995) palasi Suomeen Minnesota Duluthin yliopistosta. Loukkaantumisista kärsinyt Euran kummiurheilija yrittää nyt torjua Tampereen Ilvekselle liigapaikkaa SM-karsinnoissa.

Sama missio on puolustajana seurakaveri Laura Hakalalla (1996). Suuri uhka SM-paikalle on Mestiksestä nousua janoava Rauman Lukko. Raumalaisten pakistosta Neea Lehtimäki (2001) on todennäköisesti seuraava euralainen maajoukkuedebytantti.

– Lukon joukkueessa on itse asiassa niin paljon Panelian Raikkaassa pelanneita tyttöjä, että Paneliassakin voisi olla liigajoukkue, PaRan sihteeri Laura Puolamäki heitti taannoin.

Niin, Panelia ja Panelian Raikas. Jokainen edellä mainittu kiekkoilija on pelannut urallaan Raikkaassa.

Vuonna 1999 valmistuneessa Panelian jäähallissa on kelvannut harjoitella, sillä joukkueille riittää kohtuuhintaisia vakiovuoroja. Halli ei toki yksinään kiekkoilijoita tee vaan on tarvittu myös vireä seura, innokkaita valmentajia ja toimihenkilöitä sekä lahjakkuutta.

Lukko ja Jääkiekkoliittokin ovat auttaneet. Vuoden 2012 MM-kotikisojen tuotoilla palkattiin liigaseuroille taitovalmentajia, jollainen Lukostakin on käynyt tuomassa kummiseuran toimintaan lisäpotkua.

PaRa maksaa takaisin potentiaalisilla pelaajilla, joita 150 juniorin seurasta siirtyy vuosittain Lukkoon ja Ässiin.

Esimerkiksi viime kaudella Lukon C-nuorten SM-pronssijoukkueessa kiekkoilivat Oskari Seppälä (1999) ja Riku Luoma (1999). Seppälä ja Lauri Salmi (1998) metsästävät mitalia tänä vuonna Lukon B:ssä.

Mikä parasta: pelaajien syntymävuodet kertovat, että euralaisen kiekkoilun tulevaisuus on vieläkin valoisampi.