Jääkö tämä hyväntekeväisyystempaus "Keken" viimeiseksi?

Keijo Ahorinnan luotsaama Aito Fiilis ry haluaa vielä korjata ja laajentaa ruokala-keittiön katulapsille.

Raumalainen eläkkeellä oleva erityisopettaja Keijo ”Keke” Ahorinta on tehnyt hyvätekeväisyystyötä Sri Lankassa jo 12 vuoden ajan.Hänen johtamansa Aito Fiilis ry rakensi kokonaisen Rauma-kylän sisällissodan runtelemaan maahan Morawewa-nimiselle paikkakunnalle.

Vuonna 2009 alkaneen avustusprojektin myötä Morawewaan rakennettiin pääosin raumalaisten lahjoitusten turvin kaikkiaan 50 taloa perheille, joilla ei sodan ja useiden luonnonkatastrofien jäljiltä ollut mitään.

Ahorinnan mukaan Morawewan Rauma-kylän rakentaminen saa Aito Fiiliksen osalta jäädä nyt viiteenkymmeneen taloon.

– Intian valtio on rahoittanut sinne 250 taloa, joten alueen asuntotilanne on parantunut. Rakennuskustannuksetkin ovat viime vuosina nousseet merkittävästi, joten rahoituksen järjestäminen uusien talojen rakentamiseksi olisi yhdistyksellemme turhan raskas ponnistus.

Aito Fiilis -yhdistys ja Keijo Ahorinta eivät kuitenkaan jää toimettomiksi. Työsarkaa kehitysmaiden ihmisten auttamiseksi riittää.

Ensimmäisen kerran Ahorinta matkusti Sri Lankaan vuonna 2006 työskennelläkseen englannin kielen opettajana maan eteläosassa sijaitsevassa Halpatotan lastenkodissa.

Kodissa asui – ja asuu edelleen noin 250 katulasta.

Ahorinnalta kului pitkä aika voittaa orpolasten ja lastenkodin henkilökunnan luottamus puolelleen. Laulun voimalla yhteinen sävel kuitenkin löytyi.

– Rakensin tuolloin lastenkotiin keittiön ja erillisen ruuanvalmistustilan sekä ruokasalin. Nyt tuota keittiötä ja ruokasalia pitäisi laajentaa, minkä lisäksi katto täytyy korjata ja tehdä kokonaan uusi savupiippu.

Lastenkodin lapset valmistavat keittiössä ruokansa itse kokin valvovan silmän alla. Näin he oppivat ruuanlaittoa, mikä on tärkeää heidän tulevaisuutensa kannalta.

– On ensiarvoisen tärkeää, että lapsille saadaan kunnon keittiö. Se luo kodinomaisuutta ja lisää hyvinvointia.Keke näyttää keittiö-ruokalan piirustuksia ja kertoo, että koko rakennusurakka, työmiesten palkat mukaan lukien, maksaa reilut kolme miljoonaa rupiaa eli noin 22 000 euroa.

Ne rahat hänen pitäisi saada vielä kasaan tähän viimeiseen hyväntekeväisyysprojektiin.

– Viimeksi pari vuotta sitten myin 3 000 arpaa ja sain kokoon 15 000 euroa. Sillä summalla pystyimme saattamaan Morawewan Rauma-kylän rakennushankkeen päätökseen.

Keke muistelee, että keräysprojekti oli sekä fyysisesti että henkisesti raskas.

– Silloin äijästä imettiin mehut. Päivystin Lukon peleissä, marketeissa ja erilaisissa tapahtumissa myyden Rauma-kylä-pinssejä ja -tarroja.

Tällä kertaa hän aikoo olla suoraan yhteydessä yrityksiin ja yksityishenkilöihin avoimen pankkisiirtolomakkeen kanssa. Suunnitelmissa on myös muutamat yleisötilaisuudet, joiden tuotto ohjataan lyhentämättömänä Halpatota-hankkeeseen.

– Meillä on keräyslupa kunnossa, ja kaikki on täysin läpinäkyvää. Aito Fiiliksellä on kirjanpito ja tilintarkastus Suomessa. Kuka tahansa voi milloin tahansa todentaa, että joka ikinen euro menee rakennusprojektiin, Keijo Ahorinta vakuuttaa.

Mies huomauttaa, että hyväntekeväisyyshankkeet eivät olisi onnistuneet ilman raumalaisten hyväntahtoisuutta ja uskoa Rauma-kylään. Hänen mukaansa yhtään taloa ei olisi myöskään noussut, jos Keke olisi asunut viiden tähden hotelleissa ja ajellut pitkin Sri Lankaa tuliterällä katumaasturilla.

– Kaksi vuotta asuin hylätyn sairaalan lääkärin vastaanottohuoneen varastossa, jossa oli yksi ikkuna, tuuletin ja energiansäästölamppu katossa. Nukuin rikkinäisessä moskiittoverkolla varustetussa sairaalasängyssä. Suurinta luksusta oli juokseva vesi ja länsimaalainen vessa, mitäs sitä ihminen muuta tarvitseekaan, Keke nauraa.Vastaanottohuoneen varastoa ei ole kuulemma enää.Villinorsut talloivat sen mäsäksi.

Halpatotan lastenkodin keittiö-ruokalarakennuksen laajennus ja korjaus merkitsevät paljon, paitsi alueen katulapsille ja lastenkodin henkilökunnalle, myös Keijo Ahorinnalle itselleen.

– Tunnen rakkautta näitä lapsia kohtaan, joilla ei ole mitään. Lastenkodista on moni päässyt ponnistamaan omille jaloilleen. Kodissa lapset saavat opetusta ja terveydenhoitoa. Eräs Baddegaman alueen hengellinen johtaja, munkki, sanoi kerran, että ”jos annat lapselle koulutuksen, annat hänelle tulevaisuuden, mutta jos rakennat kodin, annat koko elämän”.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut