Jalkakäytävän hoitovastuu voi lumitalvena olla iso rasite – Aura-auton tulo aiheuttaa usein lisää lumenluontia

Rauman katutoimesta muistutetaan, ettei kunnossapidon raja ole aina sama kuin tontin raja.

Nummen alueella asuva Irma Lehtonen huokaisi maananaiaamulla syvään, kun näki aura-auton jättämät lumimassat. Hän oli putsannut kiinteistön vastuulle kuuluvan jalkakäytävän jo useaan otteeseen viikonlopun aikana. Maanantaina jäätynyttä lumimassaa oli todella raskas luoda.

Raumalaisella Irma Lehtosella on takanaan hikinen viikonloppu. Lumen tulo tietää aina Summankadun ja Nummenkadun kulmauksessa asuvalle Lehtoselle ja hänen lumilapiolleen töitä.

Oman pihansa lisäksi Lehtonen on tunnollisesti huolehtinut myös kiinteistönomistajan velvollisuudesta pitää jalkakäytävä kunnossa.

Viikonlopun aikana Lehtonen kävi useaan otteeseen kolaamassa niin pihan kuin Nummenkadun varressa kulkevan jalkakäytävän.

Maanantaiaamulla häntä odotti lohduton näky.

– Aura-auto oli aamusta mennyt ja paiskannut jalkakäytävän täyteen tavaraa ja isoja kokkareita, Lehtonen huokaisee.

Yli 80-vuotiaalle Lehtoselle jalkakäytävästä huolehtiminen on talvisin iso urakka, varsinkin jos sen saa tehdä useaan kertaan päivän aikana.

Ongelma ei ole jokatalvinen. Välillä on vastassa ollut myös iloisia yllätyksiä, ja kaupungin kunnossapito on käynyt putsaamassa jalkakäytävän.

– Jos on velvoite pitää puhtaana, niin kyllä minä pidän. Tuntuu silti kohtuuttomalta, että jalkakäytävää pitää vielä auran jälkeen putsata, hän sanoo.

Kiinteistönomistajan kannalta tilanne on kuitenkin melko armoton.

Rauman kaupungin katutoimen työpäällikkö Jari Salminen muistuttaa, että aurauskaluston mahdollisuudet vaikuttaa lumen lentämiseen ovat rajalliset. Aura-autolla ei ole mahdollisuutta heittää lunta kuin eteen tai sivulle.

– Tiehöylä pystyy portinpielissä käyttämään sivuläppää, joka estää lumen tulon portin kohdalle. Normaaliauroissa ei tätä mahdollisuutta ole. Kaupungit tiehöylät liikkuvat kuitenkin pääasiassa keskustan alueella.

Mitä lumisempi talvi, sitä enemmän katutoimen puhelin soi.

Salminen kertoo, että osalle kaupunkilaisista tulee yllätyksenä, mitä kaikkea kiinteistönomistajan vastuulle lain mukaan kuuluu.

Kiinteistönomistajan tulisi huolehtia myös kiinteistön vieressä olevan jalkakäytävän lumivalleista ja niiden poiskuljetuksesta.

– Kun valleja kertyy, lentää lumi väistämättä vallin yli jalkakäytävälle. Lumi pitäisi kuljettaa lumenkaatopaikalle.

Välillä kysymyksiä esitetään siitä, miksi oman portin kohdalle kertyy enemmän lunta kuin naapurin. Tällöin Salminen kehottaa esittämään kysymyksen naapurin suuntaan.

– Kun lunta kolataan teiden varsille, lykkää aura lumet aina seuraavaan tonttiliittymään, hän huomauttaa.

Salminen muistuttaa, ettei tontin raja ole suinkaan talvikunnossapidon ja puhtaanapidon raja.

Talvikunnossapidon osalta vastuuseen vaikuttaa se, mitä oman tontin reunalla kulkee. Jalkakäytävä kiinteistön rajalla tietää suurinta hoitovastuuta.

Puhtaanapidon osalta raja on keskellä tietä. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että kiinteistön omistajan täytyy huolehtia esimerkiksi roskien, lehtien ja rikkaruohojen poistosta oman tonttinsa matkalta aina kadun keskilinjaan asti.

3/ Kunnossapitolaki ja kiinteistön omistajan velvollisuudet löytyvät Rauman kaupungin verkkosivuilta ositteesta: https://www.rauma.fi/wp-content/uploads/2020/11/Katujen-kunnossapitolaki-esite.pdf

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut