Jalkineliike V. Valo on kehittynyt suutarin-verstaasta Facebook-aikaan

Kari Valo on toiminut veljenpoikansa Ramin mentorina jo kymmeniä vuosia. Edelleenkin hän käy pari kertaa viikossa piipahtamassa liikkeessä. Rami esittelee hittiartikkelia, pellavaista Otz-kenkää. Kuva: Elina Helkeä

Yksi Rauman vanhimmista perheyrityksistä, jalkineliike V. Valo ja kumppanit, tarjosi asiakkailleen alkuviikosta kakkukahvit 95-vuotisen toimintansa kunniaksi.

Yritys on merkitty kaupparekisteriin 28. helmikuuta 1922, mutta jo ennen sitä yrityksen perustaja Vilho Valo piti omaa suutarinverstasta Savilankatu 15:ssa.

– Tässä nykyisessä talossa firma on toiminut vuodesta 1923 lähtien, kertoo Vilho Valon pojanpoika Kari Valo, joka jäi eläkkeelle vuonna 2010 oltuaan liikkeen palveluksessa 49 vuotta.

Parhaimmillaan Vilho Valon yrityksessä eli Rauman Jalkinetehtaassa työskenteli tusinan verran suutareita, Fanni-vaimon ja lasten lisäksi.

Tehdastoiminta alkoi hiipua sodan aikana, sillä tarvittavista raaka-aineista oli kova pula. Niukkaa aikaa kesti pitkään.

– Kaupan valikoimissa oli miehille vain kahdet kengät: mustat ja ruskeat, nauhalliset tai nauhattomat. Naisten jalkineissa oli sentään vähän enemmän valinnanvaraa, Kari naurahtaa.

Valon Jalkinetehtaan oma kenkienvalmistus loppui heti sodan jälkeen, mutta korjaustoiminta jatkui.

Maata jälleenrakennettiin sodan jälkeen voimakkaasti, minkä vuoksi työmiehet tarvitsivat kunnollisia työjalkineita.

– Isäni Väinö Valo, joka oli ”Aatuna” paremmin tunnettu, suunnitteli kumiteräsaappaan, josta muodostuikin merkittävä myyntivaltti koko firmalle, Kari Valo kertoo.

Vilho Valo halvaantui vuonna 1948. Muutamaa vuotta myöhemmin hän myi liikkeen Väinö-pojalleen ja tyttärelleen Lahja Husgafvelille. Samalla yrityksen nimi muuttui V. Valo & Kumppaniksi.

Valon suutareita vuodelta 1925 Keskellä istumassa Vilho Valo.

Kauppakatu 10:ssä sijaitsevaa myymälää laajennettiin 1950-luvulla. Sisarukset Väinö ja Lahja jatkoivat liikkeenpitoa, ja myös Karin äiti Hilkka tuli mukaan kaupan arkeen.

– Meille palkattiin ensimmäinen vieras myyjä vuonna 1960. Minä aloitin firmassa virallisesti syyskuussa 1961, Kari muistelee.

Valon kenkäkauppaa laajennettiin lisää 1961, jolloin osa koneista siirrettiin rakennuksen yläkertaan. Karin veli Matti Valo palkattiin yritykseen 1964.

– 60-luvulla alkoi saada paremmin tavaraa myyntiin. Ostimme pääasiassa kotimaisten kenkätehtaiden tuotteita, mutta agenttien kautta saimme kenkiä myös ulkomailta, Kari selvittää.

Lahja Husgafvelin jäätyä eläkkeelle Kari ja Matti ostivat Lahjan yhtiöosuuden puoliksi 1975. Samana vuonna liikkeeseen palkattiin Karin Leila-vaimo, jolla oli merkittävä rooli yrityksen kehittämistyössä. Hän jäi 35 työvuoden jälkeen eläkkeelle 2010.

Kari Valo kertoo myyneensä päivisin liikkeessä kenkiä ja valmistaneensa iltaisin verstaalla kumiteräsaappaita. Yrityksen henkilömäärä oli suurimmillaan 1980-luvun alussa, jolloin liike työllisti kahdeksan kenkämyyjää ja yhden suutarin.

1982 Väinö Valo siirtyi eläkkeelle, ja kenkäkauppaa jatkoivat veljekset Kari ja Matti. Samalla yrityksen nimi lyhennettiin muotoon V. Valo ja kumpp.

Matin poika Rami Valo aloitteli kenkäkauppiaan uraansa kesällä 1988. Nykyään hän on vetovastuussa koko yrityksestä. Hän omistaa siitä puolet ja Matti-isä toisen puolen.

1990-luvun lama iski voimakkaasti suomalaiseen kenkäteollisuuteen, ja isojakin tehtaita suljettiin eri puolilla maata.

Onneksi kaikki kotimaiset kenkävalmistajat eivät lyöneet hanskojaan tiskiin, sillä Valon asiakkaat haluavat Rami Valon mukaan edelleenkin ostaa kotimaisia kenkiä niiden hyvän laadun vuoksi.

– Suomalainen kenkä on laadukas ja hyvin tehty, sanoo Rami, joka käy pari kertaa vuodessa kenkämessuilla tekemässä sesonkien sisäänostot.

Neljännen polven kauppiaana Rami Valo käyttää tottuneesti sosiaalista mediaa. Facebook onkin osoittautunut hyväksi keinoksi yhteydenpidossa asiakkaiden kanssa.

– Pitää uudistua. Vanhemmat raumalaiset tuntevat meidät muutenkin, mutta nuorten tavoittamiseen tarvitaan sosiaalista mediaa, Rami tietää.

V.Valo ja kumpp. on kokenut 95-vuotisen historiansa aikana sodan, jälleenrakentamisajan, nousu- ja laskusuhdanteet, omistajavaihdokset ja liiketoiminnan muutokset.

Valon perheenjäsenten omistuksessa koko ajan ollut yritys on pärjännyt hyvällä palvelulla ja laadukkailla tuotteilla.

– Oma liikekiinteistö hyvällä paikalla on myös yksi menestystekijä, Rami Valo toteaa.