Jenni Pohjonen on diakoni ja taekwondoin

Rauman seurakunnan vt. johtava diakoniatyöntekijä Jenni Pohjonen on saanut taekwondosta itselleen mieluisan harrastuksen sekä jopa aviomiehen. Liikesarjatuomarintehtäviensä ohella taekwondoin Pohjonen käy edelleen itsekin säännöllisesti tatamilla. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Kaksitoista vuotta sitten Jenni Pohjonen etsi itselleen uutta harrastusta. Voimistelu, pesäpallo ja uinti olivat siihen asti täyttäneet Pohjosen vapaa-ajan, ja hänen teki mieli kokeilla jotain muuta.

– Äitini kuorokaveri ohjasi Kokemäellä taekwondoa ja me päätimme kaverini kanssa mennä kokeilemaan lajia. Jo ensimmäisestä treenistä hurahdin täysillä taekwondoon, Pohjonen paljastaa.

– Kaverini sitä vastoin katseli hämmentyneenä lajiin kuuluvaa kumartelua ja huudahtelua ja totesi sen olevan ”epäilyttävää hihhulointia”, minkä vuoksi hänen kokeilunsa jäi yhteen kertaan.

Koska Pohjonen on ollut omien sanojensa mukaan aina hyvin kilpailuhenkinen, hän ryhtyi taekwondossakin kilpailemaan.

Taekwondossa on kaksi kilpailumuotoa: ottelu ja liikesarja. Näistä jälkimmäisestä muodostui Jenni Pohjosen laji, jossa hän saavutti mitaleita SM-tasolla.

– Nelisen vuotta kestänyt kilpailu-urani päättyi loukkaantumiseen vuonna 2009, minkä seurauksena luovuin aktiivisesta kilpailemisesta ja ryhdyin kouluttautumaan lajituomariksi.

Taekwondon C-tuomarioikeuksilla saa tuomaroida harrastesarjoissa, B-oikeuksilla kansallisissa ranking-sarjoissa ja korkeimman A-asteen saavuttanut saa toimia kansallisten kisojen tuomarivalvojana sekä tuomaroida joissakin tapauksissa myös ulkomailla.

Kansainväliseen liikesarjatuomarikoulutukseen päästäkseen henkilöllä pitää olla A-oikeuksien lisäksi ainakin neljän danin musta vyö.

Pohjosen kohdalla nämä kriteerit täyttyivät.

Joulukuussa 2019 hän matkasi Venäjän Razaniin viiden päivän IR-liikesarjatuomarikurssille, johon osallistui noin sata taekwondoinia ympäri maailmaa.

Noin puolet läpäisi kurssin, heidän joukossaan Jenni Pohjonen, josta tuli näin ensimmäinen suomalainen IR-liikesarjatuomarioikeudet saavuttanut nainen.

Hänen lisäkseen Suomessa on kaksi miestuomaria samoin oikeuksin.

IR-tuomarioikeuksien saaminen merkitsee Jenni Pohjoselle kotimaan kisojen tuomarivalvonnan lisäksi kansainvälisten kilpailujen tuomarointia.

IR-tuomarioikeuksien saaminen merkitsee Pohjoselle kotimaan kisojen tuomarivalvonnan lisäksi kansainvälisten kilpailujen tuomarointia.

– Syksyllä olen menossa näillä näkymin Unkariin ja Portugaliin. Haluan nyt kehittää tuomarinsilmääni, kasvattaa osaamistani sekä saada kansainvälistä nimeä. Tulevaisuuden tavoitteenani on päästä tuomariksi EM- tai MM-kisoihin.

Taekwondo on tuonut Jenni Pohjoselle paljon hyvää – tärkeimpänä aviomiehen, Erik Pohjosen, jonka hän ”löysi” lajin talvileiriltä Lahdesta.

Erik Pohjonen johtaa Euran Kauttualla Yong Taekwondo -seuraa ja toimii sekä Suomen liikesarjamaajoukkueen päävalmentajana että alle 15-vuotiaiden maajoukkueen vastuuvalmentajana. Lisäksi hän on nostanut useita kilpailijoita SM-huipulle.

Pohjosen perheessä taekwondo näyttelee luonnollisesti hyvin suurta roolia.

– Olemme aika vähän kotona samaan aikaan, sillä Erik matkustaa valmentajan työnsä vuoksi tosi paljon. Työaikammekin menevät usein ristiin. Olemme ratkaisseet asian niin, että pyrimme osallistumaan samoihin kisoihin, Erik valmentajan ja minä tuomarin ominaisuudessa, Jenni Pohjonen hymyilee.

Pohjosen kolmesta lapsesta kaksi on harrastanut myös taekwondoa.

Jenni Pohjonen on työskennellyt kolme vuotta Rauman seurakunnan diakoniatyössä. Nyt hän on vt. johtava diakoniatyöntekijä.

Pohjonen kokee, että taekwondosta on ollut hänelle apua diakonivirassaan.

– Se antaa tietyllä tavalla varmuutta kohdata vaikeissakin elämäntilanteissa olevia ihmisiä. Työni puolesta teen kotikäyntejä myös päihdeasuntoihin ja vaikka pyrin aina ennakoimaan mahdollisesti eteen tulevia tilanteita, kaikki ei aina mene käsikirjoituksen mukaan. Taekwondo auttaa minua pysymään rauhallisena. En lamaannu tai järkyty fyysisestä kajoamisesta, sillä olen tottunut siihen lajitreenien kautta.

Taekwondo auttaa Jenni Pohjosta myös purkamaan usein varsin raskaaksi käyvän henkisen kuorman. Harrastus on hänelle mielekäs työn vastapaino.

– Tatamilla pääsen kunnolla purkamaan pois päivän työpaineet.