Jenni Takala-Tuomola ja Mika Tuomola halusivat, että itsenäisyyspäivänä on kaksi syytä juhlaan – "Se oli vähän niin kuin joko tai"

Aktiivinen pariskunta pitää maanpuolustusta keskeisenä osana itsenäisyyttä.

Jenni Takala-Tuomola ja Mika Tuomola ovat harrastaneet maanpuolustusta noin seitsemän vuotta. Heille Kuivassuon ampumarata on tuttu harjoittelupaikka, jossa he pyrkivät käymään pari kertaa kuukaudessa.

Joulukuun alussa vuonna 2017 luvialaiset Jenni Takala-Tuomola ja Mika Tuomola elivät jännittäviä hetkiä.

He olivat etsineet kissojen ja koirien kanssa siviilivihkijää, joka suostuisi töihin itsenäisyyspäivänä.

Nyt vajaa kuusi vuotta myöhemmin pariskunta seisoo lumihangessa Kuivassuon ampumaradalla. Se on heille tuttu paikka. Pari kertaa kuukaudessa pariskunta käy siellä harjoittelemassa.

Molemmat myöntävät, että itsenäisyyden merkityksestä kertoo paljon se, että hääpäiväksi saatiin juuri satavuotiaan Suomen päivä.

– Se oli vähän niin kuin joko tai, Mika virnistää ja vilkaisee hymyillen vaimoaan.

Pariskunta on harrastanut maanpuolustusta noin seitsemän vuoden ajan. Ehkä tämä on enemmänkin elämäntapa, he pohtivat.

Vuodessa 10–15 viikonloppua kuluu koulutuksissa. Tähän päälle tulevat lisäksi muun muassa koulutusten suunnittelu ja oma ampumaharjoittelu.

– Meillä tämä alkoi siitä, että lähdimme kokeilemaan ensin ampumista ja sitten Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen (MPK) kursseille ja lopulta ryhdyimme itse kouluttajiksi, Jenni tiivistää pariskunnan taivalta.

Maanpuolustus on aina ollut molemmille tärkeää.

Mikalle siihen avautui mahdollisuus vasta, kun hän siirtyi reissuhommista muihin tehtäviin.

– Vapautui aikaa, hän naurahtaa.

Jenni ja Mika ovat viettäneet lukuisia viikonloppuja Pohjanmaan puolella. Heidän oma kiinnostuksensa on tarkka-ammunnassa, jonka lajitoiminta on keskittynyt Pohjanmaalle. He toimivat lajin parissa aktiivisesti kouluttajia.

Mika on toiminut harjoituksen johtajana tai varajohtajana myös Lounais-Suomen puolella useista eri kursseista koostuvissa superviikonlopuissa. Jenni on usein mukana kouluttajana tai huoltojoukoissa.

– Niin ja sitten sinä käyt usein vielä kertaamassa, Jenni huomauttaa Mikalle.

Jennillä ja Mikalla on yksi vinkki, jos joku juttua lukeva empii lähtemistään mukaan maanpuolustustoimintaan: rohkeasti kokeilemaan.

– MPK:n kurssit ovat kaikille avoimia ja sinne voi tulla matalalla kynnyksellä. Rohkeasti nettisivuilta katsomaan, mikä kurssi voisi kiinnostaa ja laittaa ilmoittautumisen menemään, Mika sanoo.

Jenni muistuttaa, ettei maanpuolustuskursseilla vaadita varusmiespalveluksen suorittamista. Mika huikkaa vierestä, että vastaavasti armeijan käyneille kurssit voivat tarjota aivan uuden suunnan.

Hän itse on kouluttautunut aliupseerista upseeriksi vasta myöhemmin. Joka toinen vuosi järjestettäville koulutuksille on kova tunku.

Pariskunnalle harrastus on antanut paljon, myös samanhenkisiä ystäviä.

– Toiminnan laajuus ja monipuolisuus varmistavat, ettei tarvitse keskittyä vain johonkin kapeaan osa-alueeseen. Ilmapiiri on aina erinomainen riippumatta siitä missä päin Suomea ollaan.

Puolitoista vuotta sitten maanpuolustuskurssien suosio räjähti. Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan nosti suomalaisten maanpuolustusinnon aivan eri lukemiin.

– Tuolloin tulijoita oli aivan kaikille kursseille. Osalle kursseista on edelleen enemmän tulijoita, kuin voidaan ottaa. Voi sanoa, että hakijoiden määrä on moninkertaistunut, Jenni ja Mika kertovat.

Viime aikojen tapahtumat ovat vahvistaneet myös Jennin ja Mikan ajatusta maanpuolustuksen merkityksestä.

He ovat motivoituneet entisestään kehittämään omaa osaamistaan – ja toisaalta halunneet oppia uusia asioita.

Molemmat ajattelevat, että maanpuolustus on keskeinen osa itsenäisyyttä.

– Itsenäisyys on tärkeää, mutta tässä tilanteessa aivan yhtä tärkeää on myös liittoutuma sotilasliitto Naton suuntaan, he painottavat.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut