Jere Kyrkön piti keskittyä pelaamiseen, mutta hänestä tulikin valmentaja ja puuhamies - "Ei mitään järkeä ilman suihkukonetta"

FC Rauman pelaajavalmentajaksi ryhtynyt Jere Kyrkkö (oik.) antoi mustasta kansiostaan ohjeet ennen harjoituksia. Kuva: Eetu Setänen

FC Rauman pukukoppiin saapuneelta Kasper Nyholmilta saa topakan vastauksen, kun tiedustelee tunnelmia alkavan futsalkauden alla.

– Suoraan sanoen maantieteellistä pelialuetta voisi pikkuisen rajata. Ei Tornioon ja Joensuuhun ole mitään järkeä lähteä, jossei saa suihkukonetta, Nyholm ilmoittaa.

Suihkukoneen hommaaminen tarkoittaisi lisää päänvaivaa Jere Kyrkölle.

Kun joukkueen pitkäaikaisista puuhamiehistä Niila Asunmaa vetäytyi pelaajavalmentajan roolista ja Miika Soinila joukkueenjohtajan tehtävistä, Kyrkkö otti molempien hommat kontolleen.

– En ihan puremattakaan asiaa kyllä niellyt, kun Niila ilmoitti siirtyvänsä sivuun ja kysyi minua tilalleen. Viime kausi meni reisille niin joukkueelta kuin itseltäkin, joten oli tarkoitus keskittyä vain pelaamiseen, Kyrkkö naurahtaa.

Kyrkkö, 30, on pelaajana jatkavan Asunmaan ohella niitä harvoja, jotka ovat olleet joukkueessa mukana sen perustamisesta kaudesta 2008–09 lähtien.

Sen verran futsal miehelle merkkasi, että hän suostui jatkamaan Asunmaan ja Sami Laineen työtä pelaajavalmentajana. Uuden roolin on huomannut vapaa-ajalla, joka menee nyt FC Rauman asioita järjestellessä.

– Jatkuvasti saa olla sopimassa vuoroja, miettimässä harjoituksia, mitä milloinkin. On tässä ainakin oppinut arvostamaan niitä taustaihmisiä, jotka tekevät näitä hommia, Kyrkkö sanoo.

Valtakunnallisessa Futsal-Ykkösessä FC Raumalle kertyy kuutisentuhatta matkakilometriä kaudessa.

– Siinähän se ylivoimaisesti suurin kuluerä on, Kyrkkö huomauttaa.

FC Rauman pelaajarintamalla tapahtui liikehdintää täksi kaudeksi.

Monivuotinen kapteeni Hans Kallionpää löi sisäpelitossut naulaan. Jonne Forsström muutti opiskelupaikan perässä Jyväskylään ja siirtyi liigasta pudonneeseen Riemuun. Juho-Matti Pösö lähti naisen perässä Tampereelle ja siirtyi liigajoukkue Ilveksen maalille.

Kyrkön mukaan lähtijöiden tilalle on kiikarissa muutama kovan luokan testipelaaja. Lisäksi joukkueeseen on liittynyt nuorta voimaa Niklas Myllykankaan, Verneri Pietilän ja Aleksi Kuusenmäen muodossa.

"Jatkuvasti saa olla sopimassa vuoroja, miettimässä harjoituksia, mitä milloinkin. On tässä ainakin oppinut arvostamaan niitä taustaihmisiä, jotka tekevät näitä hommia."

Kuusenmäki torjui FC Raumalle C-poikien futsalin SM-pronssia puolitoista vuotta sitten. Nyt hän astuu Pösön jättämiin isoihin saappaisiin. Sekös pukukopissa sai irvileuat louskuttamaan.

– No, kengän koko on kyllä iso, Kasper Nyholm kihisee.

– Ainakin seuraavalla maalivahdilla on haastetta täyttää nämä saappaat, Ukko Rimmi leukailee.

Kuusenmäki vaikuttaa tulleen miesten joukkueeseen hyvin sisään, sillä hän nauraa mukana.

– Odotan, että miesten pelit ovat paljon fyysisempiä, tempo erilainen ja vedot tulevat kovempaa, Kuusenmäki pohtii.

Pelaajavalmentaja Kyrkkö odottaa Ykkösestä tasaisempaa sarjaa kuin viime vuonna. Kun PS Villa ja Ruutupaidat luopuivat sarjasta, hän povaa kärkeen liigaputoaja Riemua ja raahelaista AS Moonia.

FC Rauman hän mainostaa pelaavan viime vuosien tapaan aktiivista peliä, jossa ei peruutella.

Jotain uuttakin Kyrkkö joutuu miettimään. Raumalaisille perinteisesti vahvat erikoistilanteet yskähtelivät viime kaudella.

– Onneksi erikoistilanteita on internetti täynnä, Kyrkkö tokaisi.

FC Rauma on pelannut kymmenen vuoden historiansa aikana enimmäkseen futsalin ykkösdivisioonassa. Siellä joukkue pelaa tälläkin kaudella.

FC Rauma Futsal-Ykkösessä kaudella 2018–19:

  • Pelaajat: Aleksi Kuusenmaa (mv), Ukko Rimmi, Niklas Myllykangas, Jaakko Valtanen, Verneri Pietilä, Juha Saarikoski, Kasper Nyholm, Mustafa Musov, Niila Asunmaa, Jorma Kangas, Jesse Wallenius, Juho Torkkeli.
  • Pelaajavalmentaja: Jere Kyrkkö
  • Vastustajat Ykkösessä: ACE (Tampere), AS Moon (Raahe), EBK (Espoo), KP-V/Monkulat (Kaustinen), Loiske (Lempäälä), PTU (Pori), Riemu (Jyväskylä), SC Riverball (Joensuu), TPK (Turku), ToPV (Tornio), Zenith (Helsinki).