Joel Tervonen repii huumoria omasta arjesta

Perjantaina Stand up & Dinner  -tapahtumassa Raumalla jo toistamiseen esiintyvän Joel Tervosen lavahuumori kumpuaa arjen sattumuksista.

Rauman oma stand up -koomikko Joel Tervonen on pikkuhiljaa kivunnut kohti täysipäiväisen viihdyttäjän ammattia. Silti hän sanoo haluavansa pitää hauskuuttamisen harrastuksenomaisena.

– Siitä ei saa tulla pakkopullaa.

Ihmisten naurattamista hän vertaa auton tankkaamiseen. Auto saa buustia polttoaineesta, hänelle itselleen käy samoin, kun yleisöllä hauskaa.

Motivaatio ja mielekkyys esiintymiseen tulevat lajin vaikeudesta.

– Olet yksinään asiasi kanssa eikä sulla ole mitään apukeinoja.

Toisinaan voi käydä niin, että yleisö istuu tuppisuuna. Ei naurata.

– Tältä ei voi välttyä, jokaiselle käy joskus niin ja pitääkin käydä. Näin voi tapahtua esimerkiksi kun testaa uusia juttuja, jotka sitten eivät avaudukaan yleisölle.

Perjantaina Stand up & Dinner  -tapahtumassa Raumalla jo toistamiseen esiintyvä Tervonen repii lavahuumorinsa pitkälle arkielämästä.

– Omasta parisuhteesta, lapsesta. Tosin saatan vääntää vitsiä myös julkisuuden henkilöistä ja politiikkojen töppäilyistä.

Keikka-aineistoa saattaa tarttua hihaan muualtakin.

– Aivoni ovat asettuneet sellaiselle taajuudelle, että monet hauskat asiat ympäristössä jäävät mieleen muhimaan.

Ihmisiä naurattavat Tervosen mukaan monenlaiset asiat, toisia satiiri, toisia arkipäivän huumori. Ronskiakin saa olla.

– Kyllä stand up -yleisö jo tiedostaa mistä lajissa on kyse. Ei siellä olla tiukkapipoisia.

Tervonen sanoo olevansa kotonaan sekä isoilla että pienillä areenoilla. Julkisten esiintymisten lisäksi hän on ollut koomikkona myös monissa yksityistilaisuuksissa.

Perjantain keikka jäähallissa edustaa jo sitä isompaa, sillä samalla lavalla esiintyvät myös televisiosta tutut koomikot Heli Sutela,Tomi Haustola, Iikka Kivi ja Heikki Vilja.

Tervonen uskoo, että kukin esiintyjä on aivan omanlaisensa. Jo eri sukupuoli tuo juttuihin oman lisänsä.

– Muut ovat myös jo olleet alalla paljon pidempään kuin minä, sanoo 26-vuotias Tervonen.

Stand up -koomikoille on Tervosen mukaan täysin luvallista "vakoilla" toisten esiintymisiä. Näin kokeneemmat neuvoivat aikanaan nuorta tulokasta. Näin kannattaa tehdä, jotta päällekkäisyyksiltä vältytään.

– Huumori on kuitenkin universaalia, samat koomikot voivat täysin tahattomasti puhua samasta aiheesta.

Joel Tervonen on vuodesta 2016 työskennellyt päätoimisena juontajana ja stand up -koomikkona. Kiinnostus komikkaan sai alkunsa harrastajateatterista muutama vuosi sitten. Tosin hän muistelee, että oli jo lapsena se, joka halusi naurattaa muita.

– Jos jonkun naamaan piti paiskata täytekakku, se olin minä.

Mutta se teatterikappale, josta into virisi, oli vuonna 2013 Kuivalahden kesäteatterissa esitetty Paimentyttö ja Anna Rogel. Kappale ei sinänsä ollut komedia, mutta kohtaukset, joissa Tervonen oli mukana, naurattivat yleisöä.

Stand Up & Dinner 2.2. klo 17.30. alkaen jäähallin ylätorilla.