Jokainen nalle on yksilö – Irja Halmela toi yli 30 käsintehdyn nallen kokoelmansa Raumalle

Tervakoskelaisen Irja Halmelan nallekokoelmaan kuuluu 35 erilaista antiikkinallea, joiden erikoisuus on nyplätty pitsi. Sitä löytyy ripaus jokaisesta nallesta. Kokoelman nallet ovat valmistuneet viimeisen 12 vuoden aikana, ja uusin on vasta viikon vanha. Kuva: Maarit Anttila

Nallentekijältä kysellään aina, että kenelle hän niitä tekee. Tervakoskelaisella Irja Halmelalla on siihen vakiovastaus.

–  No itselle, vain spesiaalitapauksessa voin tehdä tilauksesta. Näyttelyn nallet ovat omasta kokoelmasta, koko satsi, sanoo Halmela.

Hänen 35 antiikkinallen katraansa on parhaillaan esillä kaupunginkirjaston vitriineissä. Persoonallisen lisän Nalleni mun -näyttelyn nallehahmoihin tuo se, että niissä on aina myös jotain nyplättyä.

Pitsikeskus Emelian aktiivijäsen Halmela aloitti nypläämisen vuonna 1983, nallet tulivat mukaan kuvioihin 2006.

Harrastuksensa hän aloitti Sastamalan opistossa Jaana Pirttijoen opetuksessa. Sittemmin Halmela on itse ryhtynyt vetämään nallentekokursseja.

Kokoelman antiikkinallet ovat yksilöitä. Valikoimasta löytyy niin Mirkku Mansikkaa, Topia, räyhäkästä hevinallea kuin Potterista innoituksesta saanutta karvakorvaa.

– Nallen tekeminen on aina yhtä koukuttavaa ja aina siitä karvakasasta jotain lähtee syntymään. Kaikki ovat korvamerkittyjä ja oman tarinansa mukaan vaatetettuja, Halmela kertoo.

Tuorein on Sisu-nalle, joka kantaa puita mökilleen. Reen kyydissä on nypylöitä.

Jokaisella nallella onkin jotain pitsiin liittyvää. Joku voi istua nypläämässä, mutta useimmiten pitsi näkyy nallehahmojen yksityiskohdissa, kuten koruna kaulassa tai kuten paljussa istuskelevalla Topilla, pitsikravattina.

– Yksityiskohdat ovat tärkeitä. Kokonaan nyplätty on Natalia.

Nimi tulee itänaapurista, sillä Natalia on tehty mustasta venäläisestä nauhapitsistä.

Eksoottisin nalleista on italialaisesta monivärisestä kaninkarvasta tehty nalle. Materiaalin Halmela toi tuliaisena lomamatkaltaan.

Kokoelmaansa Halmela esittelee harvakseltaan, eivätkä nallet aiemmin ole olleet esillä kuin kotikunnan kirjastossa.

Pitsikeskus Emelian kokoamassa näyttelyssä on esillä myös erilaisia nyplättyjä teoksia sekä pitsejä. Tuusulanjärven ympäristön nyplätyistä rakennuksista osa on aiemmin ollut esillä Raumalla.

Kirjastossa on taiteilijatien rakennuksista nähtävänä pienoismallit Tuusulan kirkosta, Lottamuseosta, Aleksis Kiven kuolinmökistä ja Halosenniemestä.

Huomionarvoista miniatyyrirakennuksissa on se, että ne ovat kauttaaltaan nyplättyjä ja tehty oikeaan mittakaavaan. Tarja

Takalan idean pohjalta Pirkko Särkimäen suunnitteleman kokonaisuuden ovat nyplänneet pääasiassa Tuusulan kansalaisopiston nypläysryhmäläiset.

Nalleni mun -näyttely Rauman kirjastossa 4.1.2019.