Jooga ei ole notkeuslaji, vaikka siltä voi tuntua

– Tässä ei voi koskaan olla täysinoppinut.

Joogan voi aloittaa matalalla kynnyksellä. Vanhan Rauman Astangajoogasalilta löytyy niin bolsterit kuin blokitkin. Oma alusta kannattaa ottaa kuitenkin mukaan, vinkkaavat Tiina Nurmi (vas.) ja Elina Laitinen.

Yli 15 vuotta joogannut Tiina Nurmi laskee pitäneensä lähes 1 500 ohjattua joogatuntia. Siitä huolimatta opittavaa riittää edelleen.

– Tässä ei voi koskaan olla täysinoppinut. Haasteita riittää vaativammallekin harrastajalle. Jo pelkästään asanat eli yksittäiset jooga-asennot muuttuvat harjoituksen edetessä.

Monelle tulee joogasta mielikuva supernotkeista ihmisistä, jotka pääsevät mitä kummallisimpiin asentoihin. Tämä mielikuva ei juuri vastaa todellisuutta.

– Itse olin notkea kuin rautakanki, kun aloitin. En edelleenkään voi sanoa olevani huippunotkea. Toisaalta muistutan aina aloittelijoita siitä, että jäykin harrastaja hyötyy lajista eniten.

– Jooga ei ole notkeuslaji, vaikka siltä voi äkkiseltään tuntua. Kaikki lähtee lihaskannatuksesta, joka on tärkein asia.

Vanhan Rauman astangajoogasalilla voi harrastaa joogaa monipuolisesti. Astangan lisäksi tarjolla on muun muassa ilmajoogaa, yin-joogaa, FasciaMethod tunteja sekä äänimaljarentoutuksia.

Ryhmiä on useita, sillä Nurmi on halunnut pitää ryhmäkoot pieninä. Yleensä ryhmässä on 12 osallistujaa. Osallistujat ovat iältään 30–75-vuotiaita.

– Pienryhmissä pystyn antamaan yksilöllisempää ohjausta. Jokaisella on myös hyvin tilaa tehdä liikkeitä, Nurmi sanoo.

Joogainnostus kulkee Nurmin mukaan sykleissä. Nyt koronan jälkeen joogasta haetaan entistä enemmän hyvää oloa.

– Moni haluaa myös oppia tuntemaan oman kehonsa paremmin. Joogaa voi tehdä, ja pitääkin tehdä, juuri niin kuin oma keho sanoo. Vaativasta astangastakin saa kevyemmän version.

Tänä keväänä astangajoogasalilla on mahdollista harrastaa myös äänimaljarentoutusta. Nurmin pitkäaikainen jooga-oppilas Elina Laitinen innostui asiasta vuosi sitten ja nyt hän pitää yksilö-, pari- ja ryhmätunteja Sydänsointula-nimen alla. Äänimaljarentoutuksessa levätään joogamatolla viltin alla, mutta hoidon voi vastaanottaa myös ilmajoogaliinassa.

– Äänimaljarentoutus on lempeästi hoitava ja syvästi rentouttava energiahoitomuoto. Ilmajoogassa maljat antavat voimakkaan tuntemuksen.

Äänimaljojen lisäksi Laitinen käyttää tunneilla gongia, sadekeppiä ja merirumpua. Maljojen äänen värähtely saa kehon rauhoittumaan ja samalla korjaamaan mielen sekä sielun levollisemmaksi.

– Aloittelijoiden kanssa lähden usein liikkeelle matalista äänistä. Kehon totuttua ottamaan ääntä vastaan, voidaan niitä muuttaa heleämpään suuntaan, kertoo Laitinen.

Lisätietoja: Vanhan Rauman astangajoogasalin Facebook-sivut

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut