Jori Otsan Georg Ots -projekti lähti lapasesta: siitä tykkäävät nyt jo hipsteritkin!

Slaavilaista melankoliaa omalla persoonallisella tyylillään tarjoileva Jori Otsa & Mah´orkka julkaisi tammikuussa levyllisen Georg Otsin musiikkia. Kuva: Kimmo Virta

Myös nuori sukupolvi näyttää ottaneen omakseen virolaislaulaja Georg Otsin levyttämät ikivihreät 1950–1960 -slaavilaisiskelmät. Otsin kappaleita uusina sovituksina esittävä Jori Otsa & Mah´orkka on osoittautunut hitiksi etenkin Helsingin hipsteripiireissä, mutta musiikki on saanut kuulijoita ympäri maata.

Ensi lauantaina raumalaislähtöinen muusikko Jori Kalliola alias Jori Otsa konsertoi venäläisillä periodisoittimilla soittavan bändinsä kanssa Raumalla.

Bändiltä ilmestyi vuoden alussa levy, Georg, tule takaisin, jonka Helsingin Sanomat kirjoitti arviossaan vievän kuulijan kaihon ja lohdun kyllästämälle aikamatkalle menneeseen.

Samaisessa arviossa bändiä kuvailtiin persoonallisen nukkavieruksi.

– Ei meistä oikein sliipattuja saa, mutta emme me tietoisesti ole hakeneet räjähtänyttä habitusta. Ajatuksena on ollut maanläheinen tapa esiintyä, joka on lähempänä rockbändiä kuin iskelmäyhtyettä, ja itse olemme käyttäneet ilmaisua slaavilainen blues. Se on sitten viehättänyt niin hipstereitä kuin hevareitakin, muusikko kertoo.

Solisti Otsaa säestää keikoilla orkesteri, jonka soittajat ovat tuttuja monista slaavilaisen-, venäläisen- ja romanimusiikin yhtyeistä. Periodisoittimiin kuuluvat harmonikka, primabalalaikka ja kontrabassobalalaikka.

– Kokoonpano on riisuttu, ja vaikka keikkailemme myös konserttisaleissa, ajatus on pitää esiintyminen pienenä, samanlaisena kuin lauluja joskus jossain Volgan kulmilla on laulettu.

Sanomattakin on selvää, että Kalliola on Georg Ots -fani, jolle artistin musiikin esittäminen oli pitkäaikainen haave. Häntä kiehtoo Otsin levyttämien kappaleiden slaavilainen melankolia ja isot tunteet. Musiikkimieltymyksiltään hän sanoo aina kallistuneensa enemmän itään kuin länteen.

– Kappaleissa on häpeämätöntä paatosta, mutta se ei silti ole millään tavalla noloa. Myös laulujen suomennokset on tehty tyylikkäästi.

Sanoituksista vastaavat monissa kappaleissa Reino Helismaa ja Tuula Valkama.

Virolainen Georg Ots on vanhemmille musiikinkuulijoille tuttu laulaja, joka lukuisilla Suomen kiertueillaan levytti runsaasti musiikkia suomeksi.

Ooppera- ja iskelmälaulaja nauhoitti Suomessa kolmella vuosikymmenellä kaikkiaan 64 laulua, joista bändin setissä on noin puolet. Ots muistetaan muun muassa kappaleista Ilta Volgalla, Moskovan valot ja Kauniit muistot.

– Laulut ovat kuitenkin pitkälti jo unohtuneet, ne pölyttyvät hyllyissä eikä niitä enää soiteta radiossa muutoin kuin ehkä Ylen Muistojen Bulevardissa.

Laulajan syntymästä tulee 100 vuotta 21.3. Tuolloin Jori Otsa & Mah´orkka vierailee Tukholman musiikillisessa korkeakoulussa esiintymässä ruotsinsuomalaisille. Suomessa Ots- juhlavuosi ei ole toistaiseksi bändin kiertuetta lukuun ottamatta näkynyt millään tavalla.

– Jotenkin oletin, että apajille olisi ollut muitakin tulijoita.

Kalliola oli itse kuitenkin etuajassa, sillä hän perusti bändinsä jo vuonna 2018 viemään Otsin musiikkia lähinnä paikkoihin, joissa sitä on tarjolla harvemmin, kuten pubeihin ja kaljakuppiloihin.

– Nyt näyttää siltä, että homma on lähtenyt vähän lapasesta. Aluksi ei ollut ajatustakaan, että homma lähtee näin isosti.


Kuppilakeikkojen ja konserttisalien ohella bändi keikkailee myös muun muassa eri avustusjärjestöjen tilaisuuksissa ja ikäihmisten hoitolaitoksissa.

Raumalaislähtöinen Jori Kalliola on laulanut 35 vuoden ajan useissa kevyen musiikin kokoonpanoissa rokista bluesiin, marginaali-iskelmästä avantgarde ambienttiin. Raumalla hänet tunnetaan myös toisesta bändistään, Mustat Silmät -yhtyeestä.

Jori Otsa & Mah`orkka Kulttuurikuppila Brummissa 15.2. Esitysaika kello 21.