Joulu lähtee nuuttipukkien matkaan

Poukan talon emäntä Lea Koskinen kertoo, että nuorimmat nuuttipukki-iltaan osallistuneet nuuttipukit ovat olleet taaperoikäisiä. Vanhan talonpoikaistalon tuvan ison pöydän ääreen mahtuu runsaasti yleisöä seuraamaan hauskoja esityksiä.

Varaudu siihen, että perjantai-iltana 13. tammikuuta ovikellosi soi ja ryhmä naamiaisasuihin pukeutuneita lapsia pyytää päästä laulamaan.

Nuuttipukit ovat lähteneet jälleen liikkeelle Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa, sillä täällä nuuttipukkiperinne elää yhä varsin vahvana.

Nuutinpäivä on ollut nykyisellä paikallaan eli 13. tammikuuta vuodesta 1708 lähtien.

Erityisesti lasten karnevaaliksi muodostunut rieha päättää 20 päivän ajan kestäneen joulurauhan.

Joulukuusi viedään pois, koristeet kerätään talteen ja loputkin joulusta jääneet herkut syödään – tai tarjotaan nuuttipukeille esiintymispalkaksi.

Nuutipukkiperinne tuli Suomeen Ruotsista. Nimi Nuutti johdetaan ruotsalaisesta Knut ja tanskalaisesta Knud -nimestä.

Tanskassa nuutinpäivä on pyhän Knud-prinssin muistopäivä, mutta siellä ei ole tällaista nuuttipukkiperinnettä kuin meillä ja Ruotsissa.

Suomalaiseen kansanperinteeseen kuuluva nuuttipukkeilu oli alkujaan nuorten miesten remuamista. He kiersivät talosta taloon pyytämässä olutta ja sahtia. Yllään heillä oli nurin käännetty turkki ja tuohesta tehty kasvonaamari, hiippalakki ja usein jonkinlaiset sarvet päässä.

Jos talosta ei olutta tai syötävää herunut, nuuttipukit lauloivat jonkun isäntäväkeä pilkkaavan laulun.

Nuuttipukit olivat vielä 1960-luvulla usein nuoria aikuisia. Tässä 1967 Länsi-Suomen kuvassa nuutipukeilla on jauhopussit päässään.

Laitilassa nuuttipukkiperinne on elänyt katkeamatta satoja vuosia. Jouluajan viimeinen tapahtuma Laitilassa onkin pyhitetty nuuttipukeille.

Aivan Laitilan keskustassa sijaitseva 300 vuotta vanha Poukan talonpoikaistalo on mitä aidoin ympäristö nuuttipukeille, joita kutsutaan nyt perjantaina viettämään sinne yhteistä iltaa kello 17–20.

Yleisöäkin mahtuu hyvin pitkän tuvanpöydän ympärille.

– Hauskasti pukeutuneita satu- ja sankarihahmoja voi olla liikkeellä jopa puolitoista sataa. Nuuttipukkien ulkoasusta näkee, mikä asia juuri nyt on pinnalla, Poukan talon emäntä Lea Koskinen kertoo.

Nuorimmat nuuttipukit ovat olleet taaperoikäisiä, vanhimmat teini-ikäisiä. Nähtiinpä edellisvuonna jopa yksi aikuisryhmäkin.

– Nyt, kun nuutinpäivä sijoittuu perjantaihin, niin voi olla, että paikalle tulee taas myös aikuisia nuuttipukkeja.

Koskinen kehuu pienten nuuttipukkien hienoja asuja.

– Vanhemmat ovat panostaneet todella paljon niihin. Näkee, että kokonaisuuden suunnitteluun on nähty valtavasti vaivaa.

Poukan talolle saapuvat nuuttipukit saavat palkakseen karamelleja, pipareita, mehua ja glögiä.

Nuuttipukkien ilta pe 13.1. klo 17–20 Laitilan Poukan talolla (Keskuskatu 4 b). Ovet ovat avoinna niin nuuttipukeille kuin yleisöllekin.