Joulua karkuun kylpylään tai risteilylle – yhä useampi pakenee jouluhössötystä

Joulua voi viettää niinkin, ettei itse tarvitse kuin astua valmiiseen pöytään. Kuva: Tuukka Ervasti

Jouluhössötys alkaa nykyisin jo lokakuussa, eivätkä kaikki ole siitä pelkästään innoissaan.

Kaupoissa soitetaan joululauluja jo hyvissä ajoin. Televisiossa joulumainokset alkavat pyöriä yli kuukautta aikaisemmin ja tahti kiihtyy, mitä lähemmäs joulua tullaan.

Kun viimeisellä viikolla joutuu juoksemaan lahjojen perässä ja miettimään kaikkien sukulaisten ruoka-allergioita, voivat kulkuset soida ohimoilla tuskaista nuottia.

Voisiko joulua kerrankin paeta?

Joulupako tai paremminkin irtiotto jouluhössötyksestä on yllättävän suosittua. Thaimaa ja muut kaukomaat tarjoavat monelle mahdollisuuden ottaa etäisyyttä rosolliin, himmeleihin ja traagisiin joululauluihin.

Mutta ihan niin kauas kaikki eivät lähde.

Esimerkiksi Naantalin kylpylän huoneet ovat joulunpyhisin aina loppuunmyytyjä. Näin tulee käymään tänäkin vuonna.

– Muutamia huoneita vielä löytyy joululle, myyntineuvottelija Anne Höijer Naantalin kylpylästä kertoo irtiotosta haaveileville.

Joulu kylpylähotellissa valmiine joulupöytineen tekee niin rentouttavan vaikutuksen, että useat palaavat kerta toisensa jälkeen uudelleen joulun viettoon Naantaliin.

– Asiakaskunta on hyvin laaja, meillä viihtyvät niin lapsiperheet kuin iäkkäämmätkin pariskunnat, Höijer kuvailee.

Myös risteilemällä pääsee irtautumaan joulustressistä. Ja tämän on huomannut yhä useampi.

Viking Linen tiedotuspäällikkö Christa Grönlundin mukaan kysyntää on erityisesti juuri jouluaaton risteilylle. Viime vuonna M/S Gabriellan jouluaaton risteily Helsingistä Tukholmaan myytiin loppuun. Tänä vuonna Viking Linella on Turusta kaksi jouluaaton risteilyä.

– Mutta entistä suositumpaa on lähteä matkaan myös hieman ennakkoon, aatonaattona.

Laivoilla on paljon teeman aiheista ohjelmaa, eritoten lapsille.

Joulu laivalla ja kylpylässä jäljittelee kotijoulua, miinuksena hössötys. Pöydät notkuvat tuttuja jouluherkkuja, risteilylaivoilla valikoimista löytyy herkkuja sekä Ruotsista että Suomesta. Molemmissa pääsee joulusaunaan pitkän kaavan mukaan ja joulupukkikin vierailee.

– Jouluristeilyjen suosion ymmärtää, sillä tarjolla on helppo ja laadukas irtiotto kiireestä. Joulun tunnelman takaavat tutut herkut, monipuolinen ohjelma ja kiireettömyys. Huomaa, että entistä useammat ovat valmiita kokeilemaan uusia tapoja viettää joulua, kertoo tuotepäällikkö Lauri Orpana.