Joulujuna puksuttaa läpi nietosten Posellissa – lasten joulumaa on avattu

Kaksi viikkoa avoinna oleva lasten joulumaa tarjoaa lapsiryhmille ja perheille jouluista ohjelmaa.

| Päivitetty

Tiistaina avautuneen Lasten joulumaan ensimmäiset kävijät olivat Liina-Maija Huuhka ja Amanda-tytär.

Poselliin rakennettu lasten joulumaa ei ainakaan vielä ensimmäisenä päivänään ole yleisöryntäys, sillä ensimmäisen tunnin asiakkaana ovat Liina-Maija Huuhka parivuotiaan Amanda-tyttärensä kanssa. Amanda tosin viihtyy hyvin tutkiessaan pienoisrautatietä ja sitä kiertävää junaa.

– Joulumaa on hyvä idea. Luulin tosin, että tämä olisi täynnä, mutta kiva, että saadaan tutustua rauhassa, totesi Huuhka.

Myös ryhmille avoinna olevassa joulumaassa onkin vielä hyvin tila, vinkkaa kulttuurituottaja Leila Stenfors kaupungilta.

Posellin salin vetonaulaksi on tuotu pienoisrautatieharrastaja Tom Mattsenin lesken kaupungille lahjoittama pienoisrautatie, josta esille on tuotu vain murto-osa – Mattsenin rataa on kaupungilla varastoituna 100 metriä. Nyt kiskoja on kulttuurituottaja Leila Stenforsin arvion mukaan vain parikymmentä. Harrastajan kahdeksan vuoden työ on nyt esillä ensimmäistä kertaa.

Juna, tai tosiasiassa kaksi, kiertävät lumisessa pumpulimaisemassa, jonka varrella on vanhoja raumalaisia rakennuksia, osa jo kadonneita, kuten nyppylän päällä sijaitseva Suojan kahvilarakennus.

Kiikartorni löytyy alkuperäiseltä paikaltaan.

– Olisikin hauskaa, jos lapset tulisivat tänne isovanhempiensa kanssa, jolloin rakennushistoria tulisi tutuksi.

Junarata-asetelmaa ei Stenforsin mukaan kuitenkaan ole rakennettu autenttiseksi, enemmän on haluttu luoda jouluista fantasiamaailmaa.

Tintamareski on Rauman taiteilijaseuran tekemä.

Joulumaa-ajatuksen ympärille on luotu tarina tontuista, Mantelista, Nipusta, Riksistä ja Vikurista, jotka kutsuvat lapsia askartelemaan paperisia lumihiutaleita Rauman taiteilijaseuran maalaamalle taustamaalaukselle.

Myös joulumaan tintamareski, jossa voi kuvauttaa itsensä tonttuna, on taiteilijaseuran käsialaa: sen suunnittelivat ja maalasivat Susanna Liikala ja Tommi-Wihtori Roström.

Joulumaa tarjoaa kahden seuraavan viikon ajan lapsille ja perheille monenlaista jouluista ohjelmaa: muun muassa tanssituokioita Turun Seudun Tanssioppilaitoksen Rauman toimipisteen opettajien johdolla, Rauman musiikkiopiston Lucia-kuoron esiintymisiä sekä Rauman poikakuoron jouluisen konsertin.

Konsertteihin ja tapahtumiin tulevilta 16-vuotiailta ja sitä vanhemmilta edellytetään koronapassia. Yleisömäärää on rajoitettu, ja paikat jaetaan saapumisjärjestyksessä.

Joulumaa on itsenäisyyspäivänä julkistetun Suomen pienimmän joulukadun, Kitukrännin, ohella Raumasta joulukaupunki -hankkeen avaus.

– Ajatuksena on se, että joulukaupunki-idea kehittyy ja elementit vaihtuvat ja niitä tulee lisää. Kävijöiltä saatu palaute otetaan huomioon kun toimintaa kehitetään, sanoo Stenfors.

Osana jouluista Raumaa myös taiteilijat pitävät työhuoneitaan avoinna yhtenäisesti joulunalusviikonloppuina.

Joulukaupungin ison hanke on vielä tulollaan, se on muusikko Lasse Heikkilän säveltämä ja ohjaaja Arto Myllärisen käsikirjoittama jouluvaellus Vanhan Rauman alueella. Sen toteutus on jouluna 2022.

Lasten joulumaa on avoinna arkisin 7.–19.12. 10–18 ja viikonloppuisin klo 10–15. Tonttujen yönä 10.12. klo 10–20. Vierailuaikaa on varattu tunti per kävijä. Ryhmien on varattava vierailuaika ennakkoon.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut