Joulukuusi ruukkuun: ruukkukuusesta on iloa vielä joulun jälkeenkin

Havupuu Heikki Puputti Oy:n toinen omistaja Kylli Hirv esittelee suosittuja ruukkukuusia, joista isoimmat ovat metsäkuusia, pienimmät serbiankuusta eli omoricaa. Hirv on itse ommellut juuttikankaiset suojapussit ruukkuihin. Kuva: Juha Sinisalo

Pieneenkin kotiin mahtuvan ruukkujoulukuusen suosio on kasvanut muutamassa vuodessa suorastaan räjähdysmäisesti.

– Niitä menisi niin paljon kuin saamme kasvatettua, Havupuu Heikki Puputti Oy:n toinen omistaja Kylli Hirv kertoo.

Euralaisyrityksen ruukkukuusia, eli serbiankuusi omoricaa ja suomalaista metsäkuusta, on ollut tarjolla noin viitenä jouluna – ja aina Puputti ja Hirv ovat myyneet ne loppuun.

– Jos haluaa varmistua siitä, että tänä jouluna saa oman ruukkukuusensa, kannattaa olla meihin suoraan yhteydessä, Hirv neuvoo.

Tuuheita ja maksimikorkeudeltaan noin parimetrisiä kuusia on joulun alla myynnissä ympäri Suomea, käytännössä Hangosta Utsjoelle.

Raumalla Puputin kuusia myydään Prisman ja S-market Kehätien pihalla. Niitä on myös saatavana joulukuusten verkkokaupasta.

Vanhimmat ja korkeimmiksi venähtäneet ruukkukuuset ovat iältään noin 7-vuotiaita metsäkuusia, keskikokoiset ovat kasvaneet Puputin mailla 4–5 vuotta ja pienimmät kolmisen vuotta.

Minikokoiset ruukkukuuset ovat valtaosin omoricaa.

– Kaikki nämä ovat vähän niin kuin minun lapsiani, sillä niiden hoito ja leikkaus ovat pääasiassa minun vastuullani, Kylli Hirv kertoo.

Keväällä hän muotoileikkaa kuuset, ja heinä–elokuussa hän tekee niille siistimisleikkauksen.
Kuusten alaosatkin vaativat hoitoa, sillä ne täytyy pitää puhtaina rikkaruohoista ja muusta aluskasvillisuudesta.

Pienen kokonsa ansiosta ruukkukuusi sopii niin sisätiloihin kuin parvekkeille ja terasseillekin. Joulun jälkeen se voidaan istuttaa ulos, joten siitä riitää iloa myöhemminkin.

Tärkeintä on, että sisälle tuotu ruukkukuusi ei saa kuivua eli kunhan sen riittävästä kosteudesta pitää huolta, kuusi säilyy sisälläkin hyvin.

Ellei joulun jälkeen halua istuttaa ruukkukuustaan ulos, tai maa on jäinen, kuusi on syytä kantaa johonkin pimeähköön välitilaan, jossa ei ole liian lämmintä mutta ei liioin pakkasta.

– Pakkasessa kuusi kuolee. Usein lasitettu parveke on hyvä paikka ruukkukuuselle, mutta silloinkin sitä pitää muistaa kastella, Hirv neuvoo.