Joulupöytään kotimaista

Satakuntalaisten into hankkia joulupöytäänsä vapaan possun joulukinkku yllätti täydellisesti vampulalaisen kasvattajan Tomi Hornan.

Hornan Vapaan possun kinkkuja oli varattu jouluksi yli 1 000 kappaletta, mutta ennennäkemättömän suuri kysyntä yllätti tuottajan.

Kaikki Hornan kinkut loppuunmyytiin hyvissä ajoin ennen h-hetkeä.

– Olemme todella pahoillamme, että satakunta tilaajaa jäi nyt ilman kinkkua. Pystymme nippa nappa toimittamaan kinkut niille, jotka ehtivät maksaa varausmaksun. Tällaiseen kysyntään emme ollenkaan osanneet varautua, Horna pahoittelee.

Hornan nuori isäntä Eino, 5 hoitaa possuja isänsä apuna Huittisten Vampulassa Loimijoen kulttuurimaisemassa. Possut saavat tonkia maata ja ottaa mutakylpyjä. Sateensuojana on ”possusviitti”. Kuva: Facebook/Hornan Vapaa possu

Horna toimittaa kinkkuja myös muiden myyjien kautta esimerkiksi Tampereen ja Helsingin Reko-rinkeihin. Itse hän käy myymässä Satakunnan Reko-ringeissä.

– Kuluttajat arvostavat eläinten hyvinvointia ja sitä, että lihan alkuperä on helposti jäljitettävissä. Ihmiset ovat nykyään hyvin valveutuineita siitä, mitä suuhunsa panevat, Horna toteaa.

Vapaan possun joulukinkkujen huima menekki rohkaisi isännän ottamaan taas uuden erän possuja kasvatettavaksi.

– Uusia possuja on tulossa helmi-maaliskuussa. Vaikka kinkut nyt loppuivatkin, riittää meillä onneksi vielä muita possunlihoja myyntiin.

Tomi Hornan vaimo hoitelee maatilalla paperitöitä ja tilaustenkäsittelyä. Isännän kontolle jäävät porsaiden kasvattamiseen liittyvät työt.

Joulukiireiden keskellä Horna vielä tuli kipeäksi.

– Ääni on mennyt. Ei ole kivaa mennä ihmisten eteen pahoittelemaan, ettei pysty toimittamaan kaikkia tilattuja kinkkuja. Ensi vuodeksi otimme tästä opiksemme.

Kivikylän kotipalvaamossakin alkaa olla kova joulukuhina.
Myyntipäällikkö Mika Haanpään mukaan kahden kilon juhlakinkkuja myytiin jo marraskuussa paljon.

– Ehkä ne olivat pikkujouluja varten. Varsinainen joulukinkkuruuhka on pahimmillaan ensi viikon alkupuolella.

Haanpää vinkkaa, että suolatun joulukinkun voi ostaa jo nyt jääkaappiin odottamaan paistohetkeä.

Suomalaisten joulukinkkujen koot ovat Haanpään arvioiden mukaan pienentyneet. Kun ennen ostettiin yli kymmenen kilon kinkkuja, nyt yleisin koko on viisi kiloa.

– Mutta kyllä meiltä ostetaan myös neljäntoista kilon kinkkuja.
Myös kaikki Kivikylän joulukinkut ovat kotimaista, lähialueilla tuotettua lihaa.