Joulutarina osa 1: Vanhan Rauman tonttu on etevä piiloutumaan ihmisten katseilta

Vaikka Vanhan Rauman tonttu viihtyykin hyvin vanhan kaupungin suojissa, hänen mielensä halajaa toisinaan kuitenkin luonnon helmaan. Kuva: Hanna Vahander

Syvällä Vanhan Rauman sydämessä, mukulakivikatujen ja kapeiden kujien seassa, vanhojen puutalojen keskellä, asuu Vanhan Rauman tonttu.

Kuten monet muutkin tontut, niin myös Vanhan Rauman tonttu on etevä piiloutumaan ihmisten katseilta, eikä kovinkaan moni meistä raumalaisista ole tainnut nähdä tuosta tontusta juuri muuta kuin pari parransuortuvaa, jos edes sitä.

Tosin merkkejä tontusta on vaikka kuinka, jos vain osaa katsoa.

Hyvällä tuurilla saattaa löytyä muutama harmaa parranhaiven vaikkapa aidasta, jonka yli tonttu on juuri kavunnut.

Tai ehkä olet huomannut Vanhassa Raumassa kulkiessasi talon kulmalla tai portin pielessä istuvan kissan, joka mittailee ohikulkevia ihmisiä katseellaan.

Silloin on tonttu epäilemättä pyytänyt kissaa tarkkailemaan, milloin tulisi tontulle sopiva hetki jatkaa matkaa niin, etteivät ihmiset huomaisi sitä.

Tonttu asuu Vanhassa Raumassa ympäri vuoden. Hän viihtyy oikein hyvin kaupungissa, mutta toisinaan hänen mielensä halajaa luonnon helmaan.

Silloin hän pakkaa reppuunsa hieman purtavaa ja suuntaa sitten matkansa kohti metsän rauhaa.

Joka toinen vuosi tonttu taivaltaa jopa ihan Lapin erämaille asti sukulaisiaan tapaamaan.

Joulun aikaan tonttu ei kuitenkaan malta poistua Vanhasta Raumasta juuri muualle kuin kuusimetsälle.

Hän seuraa mielellään Vanhan Raatihuoneen tornista, kuinka torille tuodaan joulukuusta ja kaduille asennetaan jouluvaloja.

Yksi hienoimmista hetkistä tontun mielestä on ehdottomasti jouluvalojen sytytys ja mikä onni, että hän saa seurata sitä oikein paraatipaikalta ihmispaljouden katseilta piilossa korkealta Vanhan Raatihuoneen kellon luota.

Nuo kaduilla loistavat jouluvalot, puotien somasti koristellut näyteikkunat, piparkakkujen tuoksu, ihmisten kodeista huokuva lämpö ja vaimeasti kaduille kuuluvat joululaulut kietovat illan hämärissä kulkevan tontun syleilyynsä ja hänen sydämensä valtaa joulumieli.

Hanna Vahander
Neliosainen tarina julkaistaan peräkkäisinä viikkoina ennen joulua

Lisää aiheesta

Vain tilaajille Tämän vuoden Lukon joulukalenterin kuvittaja Hanna Vahander loi satuhahmon: Vanhan Rauman tonttu