Juhannuskokot ja nuotiot voi unohtaa, jos ei vettä ala tulla taivaalta

Kesä on grillauksen kulta-aikaa. Tänä kesänä makkaranpaistossa täytyy noudattaa erityistä tarkkaavaisuutta. Pelastuslaki kieltää muun muassa nuotiot ja helposti kaatuvat pallogrillit.

Satakunnan pelastuslaitos kielsi kaikenlaisen avotulen teon koko maakunnan alueella toukokuun lopulla.

Pitkään jatkunut lämmin ja sateeton sääjakso pakotti viranomaiset päätöksentekoon, koska metsäpalon vaara äityi niin vakavaksi.

Kielto koskee myös metsänhoidollista kulotusta.

Yhtä tiukkaa avotulentekokieltoa ei ole annettu Satakunnassa miesmuistiin.

Syy erilliseen päätökseen on pitkään jatkuneen lämpimän ja sateettoman sääjakson aiheuttama vakava metsäpalon vaara.

Vaikka Raumalla saatiinkin nauttia maanantaina raikkaasta, sateen jälkeisestä tuoksusta ilmassa, pysyy kielto voimassa yhä.

Intohimoiset grillaajat ja juhannuskokon suunnittelijat saattavat joutua tänä vuonna pettymään, jos sadealue ei pian saavu Satakuntaan.

Satakunnan pelastuslaitos tarkkailee tilannetta päivä kerrallaan.

– Kyllä saavikaupalla tarvitsisi tulla vettä, että avotulen tekokielto kumottaisiin, aluepalopäällikkö Juha Suonpää toteaa.

Metsäpalovaaraindeksi on jo laskenut eteläisessä Satakunnassa, mutta tilanne vaihtelee suuresti paikkakunnittain.

– Jos keli jatkuu tällaisena, juhannuskokot voidaan suurilta osin unohtaa. Jos kokolle sattuisi löytymään kallioinen luoto, jossa ei ole kasvillisuutta, saattaisi sen sytyttäminen olla mahdollista. Toki täytyy muistaa, että tuuli voi kuljettaa kipinöitä useiden kymmenien metrien päähän, Suonpää huomauttaa.

Metsäpalovaaran aikaan riskitekijöitä ovat makkaranuotioiden lisäksi myös grillit, jotka kaatuvat helposti tai joista tuli saattaa levitä maapohjan tai kipinöiden välityksellä.

Mökkisaunan ja paljun lämmittäjien, tupakoitsijoiden ja hitsaushommien parissa puuhastelevien kannattaa varautua lenteleviin kipinöihin hyvin.

– Kannattaa pitää puhelin matkassa ja alkusammutusvälineitä lähellä – oli se sitten jauhosammutin tai vaikka vesiämpäri, Suonpää sanoo.

Avotuleksi ei katsota maapohjasta eristettyjä grillejä tai tiilisiä ja kivisiä tulisijoja, joista tuli ei voi päästä leviämään kipinöinnin vuoksi.

Näin ollen paljun lämmitys ja muurinpohjalettujen paisto onnistuu, mutta varovaisuutta tulee niidenkin kanssa noudattaa.

Aluepalopäällikkö muistuttaa, että jopa mökkisaunan piipusta lentävät kipinät voivat sytyttää katolla olevat kuivat lehdet.

Alkuviikolla koetut kuurotyyppiset sateet eivät riitä kastelemaan maastoa niin, että maastopaloriski laskisi merkittävästi.

– Lähes kaikkialla Suomessa on tällä hetkellä ihan älyttömän kuivaa, aluepalopäällikkö Suonpää toteaa.

Maan etelä- ja keskiosissa tullaan Ilmatieteen laitoksen mukaan näkemään viikon aikana jonkin verran sade- ja ukkoskuuroja.
Myös Satakunnassa on salamoinut alkuviikosta.

– Ukkonen on metsäpalovaaran aikaan valtava riskitekijä, Suonpää kertoo.

Kuivaan metsään iskevällä salamalla saattaa olla todella tuhoisat vaikutukset.

Juhannukseen on onneksi vielä reilu viikko aikaa, joten sää ehtii vielä muuttua moneen otteeseen.

– Vielä ei kannata tehdä suuria johtopäätöksiä kokkojen ja pallogrillien kohtalosta, Juha Suonpää toppuuttelee.

Pelastuslaitos tekee viimeiset ohjeistukset juhannuksen korvalla, ensi viikon torstaina.

– Joka tapauksessa jokaisen kannattaa nyt pitää yllä erityistä tarkkaavaisuutta. Tulta tulee käsitellä erittäin varovasti, ja ympäristöään on hyvä pitää silmällä maastopalojen varalta.

Avotulen teko kielletty – millä voi grillata?

EI
Nuotiot
Helposti kaatuvat pallogrillit
Kertakäyttögrillit

KYLLÄ
Kaasugrillit
Sähkögrillit
Maapohjasta eristetyt grillit
Tiiliset tai kiveset grillit