Jukka Lindström on kaivannut stand upia – Välikysymys-showssa yhteiskunnallista ilmapiiriä pohditaan huumorin keinoin

Raumalla lauantaina stand upia vetävän Jukka Lindströmin ohjelma Noin viikon uutiset voitti parhaan komedia- ja sketsiohjelman Kultainen Venla -palkinnon vuosina 2016 ja 2017. Kuva: Minna Lehtinen

Venla-palkitun Noin viikon uutiset -ohjelman keulamiehenä parhaiten tunnettu stand up -koomikko ja toimittaja Jukka Lindström tuo tuoreen stand up -kiertueensa Raumalle. Mies esiintyy Brummissa lauantaina 10. marraskuuta.

– Sanon heti, että tämä ei ole Noin viikon uutiset lavalla. Mikki, tuoli ja valot – that’s it, mies aloittaa.

Välikysymys-show’n materiaali on henkilökohtaisempaa kuin Lindströmin televisioon kirjoittama komiikka.

– Noin viikon uutisissa se tekemisen kimmoke oli viikon politiikka ja poliitikoiden tekemiset. Tämä lähtee enemmänkin omista havainnoistani eikä ole niin päivän poliittinen, vaan enemmänkin yhteiskunnallisen ilmapiirin pohdintaa.

Jo nimi kertoo, että politiikkaa ei unohdeta: mutta sitä lähestytään kepeästi, huumorimies naurahtaa.

– Noin viikon uutiset oli väännös stand upista telkkariin. Juuri stand up on minulle sitä, mitä olen eniten tykännyt tehdä. Livessä on jotain maagista. TV-työ on nopeaa tykitystä, jossa ei pysty leikkimään ja kommunikoimaan yleisön kanssa.

Lindström muutti perheineen Belgiaan vuosi sitten. Mutto tarkoitti myös sitä, että Lindström lopetti useampia vuosia pyörineen Noin viikon uutiset -ohjelman tekemisen.

Muuten samalla tekijätiimillä pyöritetään Noin viikon studiota. Kiertuettaan varten Suomeen saapunut Lindström kävi tietysti myös tapaamassa vanhaa tiimiään.

– Tekijäporukka on täysin sama. Heidän oli aluksi mietittävä, miten ohjelma tehdään kahdella juontajalla yhden sijasta – ja nyt tuntuu, että langan päästä on todella saatu kiinni.

Twitterissä aktiivinen Lindström seuraa Suomen politiikkaa tiiviisti myös Belgiasta käsin.

– Jotkut kiistat tuntuvat ihan naurettavilta! Että oikeasti keskustellaan viikko jostain peruskouluikäisten ryhmätyöstä, hän puuskahtaa.

Kun tulee etäisyyttä, koominen näkökulma syntyy helpommin, Lindström sanoo. Nykyisen kotimaan politiikka sen sijaan on vielä pieni mysteeri.

– Olen ihan pihalla Belgian politiikasta. Pitäisi varmaan alkaa seurata sitä enemmän. Nyt oli kyllä jotkut paikallisvaalit, jotka näyttivät ihan samalta kuin Suomen kunnallisvaalit, Lindström nauraa.

Ulkomailla Lindströmillä oli aikaa keskittyä oman pitkän esityksensä kirjoittamiseen.

– Amerikassa tai Britanniassa on standardi, että koomikko pyrkii tekemään tunnin shown ja ehkä breikkaamaan sitä kautta esimerkiksi myymällä taltioinnin Netflixiin. Isossa maailmassa se on tietynlainen tavoite. Suomessa tehdään vielä paljon klubikomiikkaa, hän vertaa.

On eri asia rakentaa tunnin mittainen kokonaisuus kuin tykitellä suoraviivaisesti läppää parikymmentä minuuttia, Lindström sanoo.

– Dramaturgisesti se on koomikolle haastavampaa ja mielenkiintoisempaa, kun pystyy rakentamaan juttuja eri lailla.

Kiertueensa ensimmäiset keikat Lindström veti lokakuun lopussa. Illat avaa koomikko Albert Kajava.

– Ulkomailla asuessaan huomaa oman suomalaisuutensa. Minä olen nyt se ulkopuolinen. Mitä kommelluksia se aiheuttaa? hän vielä vinkkaa settinsä sisällöstä.

Välikysymys – Noin tunnin stand up -show Kulttuurikuppila Brummissa lauantaina 10.11. kello 21.