Jutta sai elämänsä takaisin migreeniltä, ja nyt hän haluaa auttaa muita sairastuneita

Raumalla alkaa huhtikuussa ensimmäinen migreeniä sairastavien vertaistukiryhmä.

Kroonisen migreenin kynsistä vähitellen toipuva Jutta Asela ryhtyy huhtikuussa vetämään Rauman ensimmäistä migreeniä sairastavien vertaisryhmää.

Jokainen migreenistä kärsivä tietää, että pahimmillaan se voi olla lamaannuttava, sosiaalisista suhteista eristävä kipukohtaus, joka vie ilon elämästä.

Monella, kuten raumalaisella Jutta Aselalla, migreenistä voi myös muodostua pysyvä osa elämää.

Noin neljä vuotta sitten migreeni veti iloisen ja sosiaalisen naisen mukanaan kivun syvimpiin syövereihin, mustaan kuoppaan, joka käytännössä invalidisoi hänet pitkiksi ajoiksi.

– Jalkani puutuivat kesken työpäivän ja niistä lähti tunto, puheeni puuroutui, enkä sen jälkeen muista oikein mitään. Minut oli kiidätetty ambulanssilla sairaalaan, jossa varmistettiin, ettei kyseessä ollut aivoinfarkti. Kun sitten viimein tokenin, minut lähetettiin kotiin. Kaikesta kokemastani minulle jäi kuitenkin päähän outo paineen tunne, Jutta muistelee.

Kolme kertaa hän sai samanlaisen tajuttomuuskohtauksen keskellä työpäivää, kunnes työterveyslääkärin lähetteellä hän pääsi Satasairaalan neurologiselle osastolle tutkimuksiin.

– Ensimmäinen estolääkitys auttoi vajaan vuoden verran, kunnes migreeni paheni. Elin jatkuvaa kipuelämää, mutta kävin silti töissä inttäen, että olen kunnossa, kunnes 2021 romahdin ja jäin sairaslomalle.

Uuden lääkekokeilun myötä Jutta palasi töihin, vain huomatakseen, että migreeni oli kroonistunut. Kuukaudesta 15 päivää meni migreenin kourissa ja loput sisälsivät migreenin esi- ja loppuoireita.

– Pääni ei ollut selvä.

Vasta viime vuoden lopulla Jutalle löydettiin estolääkitys, joka on nyt pitänyt hänen migreeninsä puolisen vuotta kutakuinkin aisoissa.

– Sain elämäni takaisin, värit palasivat ympärilleni ja olen nyt täynnä intoa päästessäni auttamaan muita samasta sairaudesta kärsiviä.

Huhtikuussa Jutta ryhtyy vetämään Rauman ensimmäistä migreeniä sairastavien vertaisryhmää. Kimmokkeen kouluttautua vertaisohjaajaksi Jutta sai nähdessään Facebookissa Suomen Migreeniyhdistyksen ilmoituksen.

– Vertaistuki on mielestäni paras tapa auttaa ja lievittää sairauden kanssa kamppailevien elämää. Toivoisin, että mahdollisimman moni migreeniä sairastava tai hänen läheisensä tulisi ryhmään mukaan.

Kevään aikana kolme kertaa Tulestalolla kokoontuva ryhmä on maksuton ja kaikille avoin.

Tärkeintä vertaisryhmässä on Jutan mukaan tuen ja ymmärryksen jakaminen sekä ennen kaikkea toivon antaminen siitä, että tunnelin päässä on valoa.

Kenenkään ei tarvitse kärsiä migreenistään yksin.

– Vertaistukihenkilö tietää puolesta sanasta, mistä on kyse, sillä kipuelämä on tuttua hänelle. Itse tiedän, miltä tuntuu, kun tavallinen, terve elämä viedään pois. Haluan koko sydämestäni jakaa tietoa migreenistä, joka on vakava neurologinen sairaus.

Jutta aloittaa huhtikuussa kuntouttavassa työtoiminnassa, sillä entiseen työhönsä hän ei voi valitettavasti palata. Jutta on hakeutunut myös kokemusasiantuntijakoulutukseen ja tulevaisuudessa hän toivoo voivansa työskennellä kokemusasiantuntijana jonkun ammattilaisen työparina.

Migreeniä sairastavien vertaistukiryhmä Tulestalolla, Aittakarinkatu 14. Ke 13.4. klo 17.30–19.30. Seuraavat tapaamiset: 11.5. ja 8.6. klo 17.30–19.30. Kaikille avoin ja maksuton.

Migreeni

Migreeniä sairastaa arviolta 700 000 suomalaista.

Migreeni vaikuttaa työkykyyn ja sosiaalisiin suhteisiin.

15–49-vuotiaiden keskuudessa migreeni on tautitaakaltaan merkittävin elämää ja työntekoa haittaava sairaus.

Vertaistuki voi tarjota merkittävää tukea ja voimaantumista migreeniä sairastaville henkilöille tai omaisille.

Tietoa migreenistä: www.migreeni.org

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut