Kaffepankki myy kahvia, lounasta ja päivittäistavaroita, mutta kahta tuoteryhmää ei valikoimaan tule koskaan

Altai Samaletdin piipahti ostoksilla Kodisjoen Kaffepankissa, jota emännöi Eija Kuusenmäki.
Altai Samaletdin piipahti ostoksilla Kodisjoen Kaffepankissa, jota emännöi Eija Kuusenmäki. Kuva: Juha Sinisalo

Sade piiskaa jo ennestään märkää marraskuista maata, ja hämärää on jo iltapäivästä, mutta Kodisjoen Kaffepankin sisällä on lämmintä ja viihtyisää.

Tuore kahvi tuoksuu, ja myyntipöydällä on erilaisia leivonnaisia. Päivän lounasaika on juuri päättynyt. Altai Samaletdin on tullut ostamaan makeisia Kaffepankista, jossa kahvilatuotteiden ja lounasruokien lisäksi myydään elintarvikkeita sekä muita kodin päivittäistavaroita. Myytäviä nimikkeitä on noin 500.

– Tupakkatuotteita tai olutta me emme myy. Se on ollut aivan tietoinen valinta, sillä haluamme tarjota nuorille kesätyömahdollisuuksia, eivätkä alaikäiset saa myydä tupakkaa tai alkoholia, Kaffepankin emäntä Eija Kuusenmäki selvittää.

Kaffepankki on yhdistelmä lounaskahvilaa ja kyläkauppaa. – Meillä on erilaisia päivittäistavaroita myynnissä noin 500 nimikettä, tupakkatuotteita ja alkoholia lukuun ottamatta, Kuusenmäki kertoo.
Kaffepankki on yhdistelmä lounaskahvilaa ja kyläkauppaa. – Meillä on erilaisia päivittäistavaroita myynnissä noin 500 nimikettä, tupakkatuotteita ja alkoholia lukuun ottamatta, Kuusenmäki kertoo. Kuva: Juha Sinisalo

Hän pyörittää Kaffepankkia miehensä Jari Kuusenmäen kanssa entisessä Säästöpankin talossa. Yrittäjiä kumpainenkin on ollut vuodesta 2009 lähtien. Kuusenmäet omistavat kiinteistönhuoltofirman sekä valtatie 12:n varrella sijaitsevan lounaskahvila Sinisen tuvan, joka on ollut heillä vuodesta 2013 lähtien.

– Paikka on nyt myynnissä. Kun on monta rautaa yhtäaikaisesti tulessa, ja uusiakin ajatuksia pyörii mielessä, kaikkea ei ehdi hoitaa.

Pariskunnalla on myös pitopalvelu, joka työllistää heitä ”niin paljon kuin kalenterissa on tilaa”. Kuusenmäet valmistavat ruokaa ja leivonnaisia tilauksesta sekä huolehtivat erilaisten juhlien ja muistotilaisuuksien ruokatarjoilusta.

– Meillä on myös apukäsiä, joten pystymme hoitamaan isommatkin tilaisuudet, Eija Kuusenmäki kertoo.

Eija ja Jari Kuusenmäen Kaffepankki toimii vanhassa Säästöpankin kiinteistössä keskellä Kodisjoen kylää.
Eija ja Jari Kuusenmäen Kaffepankki toimii vanhassa Säästöpankin kiinteistössä keskellä Kodisjoen kylää. Kuva: Juha Sinisalo

Kaffepankki sai alkunsa koronakesällä 2021, kun perheen nuorimmaiselle piti keksiä joku kesätyö.

Ensimmäisen kesän Kaffepankki toimi ”pulla-kahvi-jäätelö -linjalla”, mutta jo saman vuoden syksyllä Kaffepankki alkoi olla avoinna päivisin kolmena päivänä viikossa.

Nykyään paikka on avoinna maanantaista torstaihin kello 9–17, perjantaisin se sulkeutuu tuntia aiemmin.

Päivittäin vaihtuvaa lounasta tarjoillaan kello 10.30–13.30. Noin kerran kuukaudessa lounasta saa myös sunnuntaisin.

Kesäiltojen kahvilatoiminnasta kylällä vastaa Kodisjoen kyläyhdistys, jonka kesäkahvila sijaitsee vastapäätä Kaffepankkia.

Eija Kuusenmäki tietää, että heidän perheyrityksensä on Kodisjoen ainoa syys- ja talvikaudellakin avoinna oleva palveluyritys. Kyläkauppaakaan ei Kodisjoella enää ole, ja siksi Kaffepankista on tullut tärkeä kohtaamispaikka kaikenikäisille kodisjokelaisille.

– Tänne tulee heti aamulla 10–15 äijän porukka kaffeelle. He lukevat päivän aviisin ja keskustelevat ajankohtaisista asioista. Talvikaudella eniten puhuttaa tietenkin jääkiekko, mutta hiihtokilpailutkin kiinnostavat. On hienoa, että kylän ikäihmisille on tällainen paikka, jonne he voivat tulla. He aina kontrolloivat, että kaikki on varmasti paikalla ja ellei ole, joku lähtee tarkistamaan, ettei mitään vain ole sattunut.

Kaffepankin ruokailutila on kuin mikä tahansa omakotitalon olohuone.
Kaffepankin ruokailutila on kuin mikä tahansa omakotitalon olohuone. Kuva: Juha Sinisalo

Kaffepankin on löytänyt myös kylän nuoriso. Viereisestä alakoulusta tulee päivittäin lapsia koulun jälkeen ostamaan jotain pientä, ja Eija Kuusenmäki nauraa, että heillä toimii myös ”reppuparkki”.

– Kotimatkalla olevat lapset saattavat tuoda reppunsa tänne siksi aikaa, kun he menevät leikkimään johonkin lähistölle. Lapset myös opettelevat rahankäyttöä ja joku saattaa tulla testaamaan ihka ensimmäisen pankkikorttinsa toimivuutta.

Paikallisten lisäksi Kaffepankin tarjontaa käyttävät hyväkseen Kodisjoen raitilla kesäisin liikkuvat matkailijat, polkupyöräilijäryhmät sekä moottoripyöräporukat.

– Hyvä, että meidät on löydetty, mutta kyllä tänne enemmänkin asiakkaita saa tulla, Eija Kuusenmäki vinkkaa hymyillen.