Kaikki edellytykset kultajuhlaan – Petri Vehanen tietää mitä voittavan joukkueen takaa löytyy

"Haluamme kuulla toimintamme ydintä, jäseniä. Robottipuhelut on mainio tapa yhdistää osallistaminen ja digitalisaation mahdollisuudet. Odotamme tuloksia innoissamme", seurapäällikkö Mikko Aikko kertoo.

Lukkolegenda Petri Vehanen kävi Brummissa nauhoittamassa kysymyksiä Lukon robottipuheluun. Juniori-Lukko haluaa kuulla jäsenistön ajatuksia seuratoiminnan kehittämisestä. Kuva: Juha Sinisalo

Petri Vehanen on ehtinyt nauttia jo suomenmestaruudesta tänä keväänä Lukon U20-joukkueen maalivahtivalmentajana.

– Hienoa aikaa raumalaiskiekkoilussa. Tulossa on iso viikko, sanoo Vehanen perjantaina alkaviin miesten finaaleihin viitaten.

Hän oli 10-vuotiaana Tampereella katsomassa, kun Lukko edellisen kerran loppuotteluun eteni.

– Jari Torkin hattutemppu ja unohtumattomia elämyksiä. Finaaleja en silloin katsomaan päässyt. Toivottavasti nyt siihen on mahdollisuus. Erittäin hieno tapahtuma odotettavissa.

Kultajuhliin sankarina osallistunut Vehanen tietää mitä voittavan joukkueen takaa paljastuu.

– Kliseet pitävät kutinsa. Perusarki syksystä saakka on ihan a ja o. Joka päivä voittamiseen ja kehittymiseen tähtäävää toimintaa.

– Pudotuspeleissä se menestyy, joka pystyy olemaan hetkessä. Ajatukset eivät saa karata menneeseen tai tulevaan. On uskallettava pelata. Rentous menee, jos jännittää tai haluaa liikaa.

Lukon valmentaja Erik Hämäläinen sanoi, ettei joukkueella ole kevääseen slogania tai teemaa. Keskitytään vain tekemiseen.

– Neljän vuoden projekti päättyy. Arki on ollut todella hyvää. Joukkue on hyvä, pelitapa toimii. Kaikki edellytykset on mestaruuteen, mutta siihen tarvitaan aina ripaus tuuriakin, painottaa Vehanen.

Erikoista kutinaa Vehaselle aiheuttaa Ari Moisasen kuuluminen TPS:n valmennusryhmään.

– Mehän ollaan Mosen poikia, minä ja Miku, sanoo Vehanen.

Maalivahtivalmentaja Moisanen teki Petestä maailmanluokan maalivahdin. Myös Lukon liigajoukkueen veskarivalmentaja Mikael Vuorio oli Moisasen opissa.

– Arin kanssa ollaan yhteydessä melkein päivittäin. Toivon hänelle kaikkea hyvää, mutten näissä finaaleissa. Tämä on ammattiurheilun arkea.

Nyt tai ei koskaan? Kun finaaleihin on päästy, ne pitää voittaa – tai muuten odotetaan taas vuosikymmeniä?

– Olen eri mieltä. Lukon organisaatio on ottanut isoja steppejä viime vuosina. Perusta on kunnossa, ja Lukko jyskyttää eteenpäin. Finaaleja tulee tämän jälkeenkin, luottaa Vehanen.

– Kruunua Pekka Virran neljän vuoden projektille toivon. Hyvää työtä ja koronan viemä loistava tilaisuus vuosi sitten. Mestaruus olisi ansaittu. Mutta kolme peliä pitää voittaa.

Petri Vehanen Lukosta, moi! – Lukko otti kaupunginjohtajasta mallia

Petri Vehanen ei näyttänyt peliurallaan jännittävän kirkkaimmissakaan valoissa, suurimmillakaan areenoilla. Hän pystyi keskittymään omaan tekemiseensä myös ratkaisupeleissä, kun katsojat mylvivät ja paineet kasvoivat.

Siksi Vehanen voitti ykkösmaalivahtina maailmanmestaruuden ja KHL-kultaa.

Kulttuurikapakka Brummin hämärässä salissa mies ei vaikuta nauttivan hetkestä samalla tavalla.

– Oma ääni ei kuulosta koskaan hyvältä, hän perustelee.

Valoja asetellaan, kameroita säädetään, äänitasoja tsekataan. Alkamassa on studiosessio, jossa lukkolegenda lainaa äänensä rakkaan kasvattajaseuran jäsenkyselylle.

– Ei siinä mitään, hauska idea ja on mukava kokeilla jotain uutta, Vehanen tuumaa ja istahtaa studiojakkaralle.

Rento keskittynyt ilme viittaa siihen, että kiekkoammattilainen tämänkin tyylikkäästi klaaraa.

Seurapäällikkö Mikko Aikko tunnustaa, että Lukko otti mallia kaupungista. Rauma sai paljon huomiota robottipuheluista, joissa äänessä on kaupunginjohtaja Johanna Luukkonen.

Rauman Lukko ry. täyttää marraskuussa 85 vuotta. Pitkä historia on takana, vielä upeampi tulevaisuus toivottavasti edessä.

– Haluamme kuulla toimintamme ydintä, jäseniä. Robottipuhelut on mainio tapa yhdistää osallistaminen ja digitalisaation mahdollisuudet. Puhelinrobotti selviytyy soittourakasta ripeästi ja vastaukset saadaan saman tien raporttimuotoon. Odotamme tuloksia innoissamme, Aikko kertoo.

Puhelut kohdistetaan kauden päätteeksi jäsenlistoilla olleille, joiden puhelinnumero seuralta löytyy.

– Kysymyksiä on vain muutama ja niistä saatu tieto on arvokasta seuralle. Kyselyyn vastataan numeronäppäintä painamalla. Kyselyn lopussa vastaajalle tarjotaan puolen minuutin aika vapaalle palautteelle, jolloin esille voi nostaa minkä tahansa seuraa kehittävän asian tai toiveen.

Vastaukset käsitellään luottamuksellisesti, eikä robotin tuottama raportti kerro, kuka vastaukset on antanut, vaan esittää tulokset pääasiassa lukuina ja prosentteina.

Soiton saamisesta on mahdollisuus kieltäytyä. Jos ei halua soittoa itselle tai omalla alaikäiselle, 15–17-vuotiaalle seurassa ääni- ja puheoikeuden omaavalle, voi laittaa sähköpostin kuun puoliväliin mennessä.

Aikon mukaan robottia voi myös pyytää soittamaan myöhemmin uudelleen, jos puhelu tulee huonona ajankohtana. Robotti on ohjelmoitu soittamaan jokaiselle enimmillään kolme kertaa, jos ensimmäisellä tai toisella kertaa ei kyselyyn voi tai ehdi vastata.

Viestien äänittämisestä vastasi Markku Pekonen ja teknisestä toteutuksesta Most Digital eli sama firma kuin kaupungin robottipuheluissa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut