Kaikki mukaan diabetes-kävelylle!

LC Rauma Reimarin Jorma Salvi ja piirikuvernööri Aarno Niemi ovat iloisia siitä, että kaikki raumalaiset Lions Clubit ja yhteistyökumppanit lähtivät mielellään mukaan järjestämään lauantaista Diabetes-kävelyä. Tapahtumasta on tarkoitus tehdä jokavuotinen. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Maailmanlaajuisen tilaston mukaan yli 425 miljoonalla ihmisellä on diabetes, ja vuoteen 2045 mennessä tämä luku on jo 629 miljoonaa.

Suomessa aikuistyypin, eli tyypin 2 diabetesta, sairastaa noin 300 000 suomalaista. Lisäksi meillä arvioidaan olevan noin 150 000 diagnosoimatonta kakkostyypin diabeetikkoa.

Diabetes-työ on ollut yksi maailman Lions-järjestön kärkihankkeista jo vuosikymmenen ajan.

Järjestön kansainvälinen säätiö LCIF toimii diabeteksen ehkäisyssä yhteistyössä kuuden merkittävän kansainvälisen järjestön kanssa, joista tunnetuimmat ovat Maailman Terveysjärjestö WHO ja Kansainvälinen Diabetes-järjestö IDF.

– Olemme Suomessa keskittyneet ennen kaikkea diabeteksen ennaltaehkäisevään työhön, johon kuuluu tiedottamisen lisäksi elämäntapahallinnan merkityksen korostaminen, Lionsien 107-M-piirin piirikuvernööri Aarno Niemi selvittää.

Tulevana lauantaina 12.10. Raumalla tempaistaan diabeteksen ennaltaehkäisyn puolesta.

Raumalaiset Lions Clubit sekä Leo-klubi järjestävät diabetes-kävelyn yhteistyössä Rauman terveyspalvelujen sekä Rauman Seudun Diabetesyhdistyksen ja Rauman Seudun Sydänyhdistyksen kanssa. Tapahtuma on kaikille avoin ja maksuton.

– Diabetes-kävely on laajentunut pääkaupunkiseudulta nyt koko Suomeen, ja esimerkiksi Satakunnassa on samana päivänä kahdeksalla paikkakunnalla vastaava tapahtuma. Leijonat ovat ilahduttavasti saaneet mukaansa eri yhteistyökumppaneita, joten tulossa on mukava, yhteisöllinen tapahtuma, Niemi toteaa.

Ei ole suinkaan sattumaa, että diabeteksen ennaltaehkäisyä tuodaan tutuksi juuri kävelyn avulla. Liikunnalla on nimittäin kakkostyypin diabeteksen ehkäisyssä hyvin tärkeä rooli.

Liikunnan avulla voidaan vähentää aterioiden jälkeistä suurta verensokerin nousua. Pitkään korkeana pysyvä verensokeri lisää diabeteksen ja valtimotauteihin sairastumisen vaaraa.

– Lauantain kävelylle lähdetään Kalatorilta, jonne Sydänyhdistys pystyttää infotelttansa. Diabetekseen liittyvää ohjausta ja neuvontaa antavat myös Diabetesyhdistys ja kaupungin terveystoimi, tapahtuman koordinaattori Jorma Salvi LC Rauma Reimarista kertoo.

Tapahtuma alkaa kello 11 piirikuvernööri Aarno Niemen tervehdyksellä, ja kävelyn avauksen suorittaa kansanedustaja Matias Marttinen.

Liikunnanohjaaja Kimmo Kouru vetää alkulämmittelyn kello 11.

Vanhan hautausmaan ja Ankkalammen puiston liepeillä kulkeva reitti on pituudeltaan noin kaksi kilometriä.
Reitin varrella on huomioliiveihin pukeutuneita opastajia ja kylttejä. Taukopaikka on Ankkalammen puistossa.

Matkaan voi lähteä oman aikataulunsa puitteissa kello 11 ja 13 välisenä aikana.

– Kävelijät voivat osallistua myös arvontaan, jossa on pääpalkintona Rauman Fysioteamin lahjoittama yhden kuukauden lippu kuntosalille. Lisäksi arvonnassa on taulupalkintoja, kahvinkeitin, Rauman isännänviiri sekä S-ryhmän lahjakortti, Salvi luettelee.

Piirikuvernööri on hyvillään siitä, että raumalaiset Lions Clubit lähtivät innokkaasti mukaan järjestämään vuoden suurinta yhteistapahtumaa.

– Hyvän päivän aktiviteetin ohessa voimme tehdä tunnetuksi Lions-henkeä sekä saada uusia jäseniä. Myös muut mukana olevat yhdistykset pääsevät kertomaan toiminnastaan, Niemi summaa.

Kaikille avoin Diabetes-kävely, la 12.10. klo 11–13. Lähtö Kalatorilta, reitin pituus noin 2 kilometriä.