Kaksi perättäistä kultamitalia saa Rauman Cheerleadingseuran aikuisjoukkueen harkitsemaan kovempia kilpailuja

Rauman Cheerleadingseuran aikuisjoukkue on napannut kaksi kertaa peräkkäin aloittelijatason kultamitalin. Kuva: Rea Poikonen

Rauman Cheerleadingseuran (RCS) urheilijat naurahtavat, kun heiltä kysyy lajin yleisintä harhaluuloa. Se liittyy Suomen urheilun valtalajiin.

– Ensimmäinen kysymys on aina se, että olemmeko niitä Lukon tanssityttöjä, Heidi Nordlund naurahtaa.

Eivät he ole. Cheerleadingissä harjoitellaan kohti kilpailuja, joissa raumalaisseuran aikuisjoukkue on menestynyt oikein hienosti.

Se on ottanut aloittelijatason kilpailuissa nyt kaksi perättäistä kultamitalia.

Viimeisin tuli Jyväskylässä kisatusta Winter Wildness -tapahtumasta.

Joukkueen valmentaja Henni Katajisto ei ollut edellisestä kultamitalista huolimatta nostanut joukkueensa odotuksia liikaa.

– Te valmentajat sanoitte, että sinne tulee yksi joukkue, jota ei voi voittaa, Juulia Mäntynen virnistää.

Kilpailussa tosiaan oli mukana seura, jossa oli viime kisoissa puolet entisiä SM-tason urheilijoita.

Kun Katajisto näki kisapaikalla, että vastustajan kokoonpano oli muuttunut, hän osasi odottaa hyvää tulosta.

– Tärkeintä on silti aina se, että pystyy tekemään puhtaan sarjan.

– Nyt joukkue sai kokonaisuutena aikaan koko syksyn parhaan vedon. Piikki osui siis aivan oikeaan kohtaan, Katajisto kehuu valmennettaviaan.

Kausi on vaihtunut, ja seurassa tähdätään jo tulevan vuoden kilpailuihin.

Kaksi perättäistä kultamitalia aloittelijasarjassa houkuttelee hakemaan nousua, mutta Katajiston mukaan sitä ei tehdä hätäillen.

– Noususta on puhuttu ja se on ollut tarkoitus. Mutta emme nyt ainakaan keväällä nouse, ellei tuo joukkue räjäytä jotain erikoispankkia.

Innostusta jarruttaa muun muassa se, että joukkueen koostumus on hieman muuttunut viime kilpailuista. Mukaan on tullut junioreista muutamia urheilijoita, joiden taitotasoa Katajisto ei ole vielä nähnyt.

Sen lisäksi lajin säännöt ovat muuttuneet tulevaksi kaudeksi.

– Uusissa säännöissä sallitaan muutamia liikkeitä, jotka nyt ovat olleet kiellettyjä meidän tasolla. Esimerkiksi avustetut voltit pyramideissa sallitaan jatkossa.

Lajiin liittyy myös jäähallien kiekkopeleissä esiintymisen lisäksi muita harhaluuloja.

Yksi liittyy näyttäviin heittoihin. Moni kuvittelee, että cheerleadingin harrastamisessa pitää olla poikkeuksellinen liikunnallinen lahjakkuus.

Nordlundin mukaan ei tarvitse.

– En osannut kuin kuperkeikan tehdä, kun tulin mukaan vähän kuin kesken kauden. Olen silti pärjännyt tässä hyvin. Tärkeintä on avoimuus uusille asioille, Nordlund sanoo.

Katajiston mukaan harva heidän joukkueestaan pääsee esimerkiksi spagaattiin, eikä siihen lajissa edes tarvitse taipua.

Tärkeimmäksi ominaisuudeksi hän nostaa motivaation ja etenkin sitoutumisen lajiin ja joukkueeseen.

Raumalaisseurassa on tulevalle kaudelle lähes 30 urheilijaa. Lavalla on kuusi neljän hengen ryhmää, eli RCS:n tapauksessa yksi ryhmä on varalla. Silti poissaoloja on lajissa vaikea paikata.

– Se on tosi vaikea tilanne koko joukkueelle. Jossain pallopeleissä korvaaminen voi olla helpompaa, jos yksi on pois. Tässä koko tempun luonne voi muuttua, jos joku on pois ja joudutaan vaihtamaan. Katajisto huomauttaa.