Kalan matka merestä lautaselle tutuksi

Kala tuli! Nooralhuda Alhasan ei ollut ennen kokeillut onkimista. Timo Lammi Saarenkiertäjistä auttoi oppilaita muun muassa laittamaan matoja koukkuun.
Kala tuli! Nooralhuda Alhasan ei ollut ennen kokeillut onkimista. Timo Lammi Saarenkiertäjistä auttoi oppilaita muun muassa laittamaan matoja koukkuun. Kuva: Juha Sinisalo

Meri välkehtii iltapäiväauringossa, ja laiturin läheisyydessä kuuluu innostuneita kiljahduksia, kun ongessa tuntuu, että kala syö. Kalastuspäivä koululaisille tarjosi Syvärauman Kisarannassa erilaisen koulupäivän, kun oppilaat pääsivät tutustumaan, Rauman kaupungin tarkastusmestari Marjo Aikon sanoin: kalan matkaan merestä lautaselle saakka.

Mitäs kaloja siellä uikaan? Eri lajien ominaispiirteet voivat jäädä paremmin mieleen, kun näkee oikeita kaloja oppikirjojen piirustusten sijaan.
Mitäs kaloja siellä uikaan? Eri lajien ominaispiirteet voivat jäädä paremmin mieleen, kun näkee oikeita kaloja oppikirjojen piirustusten sijaan. Kuva: Juha Sinisalo

6.-luokkalainen Santeri Poskiparta Pohjoiskehän koulusta totesi kalastuspäivän olleen kiva. Hän oli juuri tullut fileoimasta silakoita ja kertoi, ettei kyseessä ollut ensimmäinen kerta.

Kalastuspäivässä kokeiltiin kalan käsittelyä, kalojen tunnistusta ja ongintaa. Lisäksi kaloja pääsi maistelemaankin. Mukana oli aamulla oppilaita Freinetkoulusta ja iltapäivällä Pohjoiskehän koulusta.

Kalankäsittelyvuorossa oli Santeri Poskiparta, ja Virpi Vuorela Rauman seudun urheilukalastajista opasti.
Kalankäsittelyvuorossa oli Santeri Poskiparta, ja Virpi Vuorela Rauman seudun urheilukalastajista opasti. Kuva: Juha Sinisalo

Kun pääsee kokeilemaan käytännössä, näkemään aivan läheltä ja koskettamaan, muisto voi painua mieleen voimakkaasti. Aikko toteaa, että uudenlaiset kokemukset tarjoavat tavallisesta poikkeavan tavan oppia uutta.

– Yksi päivän päämääristä on tarjota mahdollisuus kokemuksiin, joita kaikilla ei välttämättä ole ollut mahdollista saada, Aikko mainitsee.

Jo monena vuotena toteutetun tapahtuman järjestivät Eurajoki-Lapinjoen kalatalousalue yhteistyössä raumalaisten kalaseurojen ja Rauman kaupungin ympäristönsuojeluyksikön kanssa.

– Kalastajaseuroista on väkeä erinomaisen tärkeänä talkooapuna, Aikko kiittelee.

Kalaa tuli! Iida Tervo ja Nooralhuda Alhasan onkivat, ja  Timo Lammi Saarenkiertäjistä auttoi oppilaita muun muassa laittamaan matoja koukkuun.
Kalaa tuli! Iida Tervo ja Nooralhuda Alhasan onkivat, ja Timo Lammi Saarenkiertäjistä auttoi oppilaita muun muassa laittamaan matoja koukkuun. Kuva: Juha Sinisalo