Kallionkolossa kuppi kuumaa ja kotileivonnaisia

Pyhärannan Hirslahden kauniissa maalaismiljöössä toimii sympaattinen kesäkahvila.

– Tämä kahvila aukeaa vasta kello 11, eli neljänkymmenen minuutin kuluttua, ilmoittaa esiliinaan pukeutunut nuori neiti tomerasti, kun toimittaja ja kuvaaja ilmestyvät Kesäkahvila Kallionkolon pihaan vähän turhan aikaisin.

Puhelias pieni kesäkahvila-apulainen osoittautuu kahvilaemäntä Jenni Teräväisen sekä talon isäntä Veeti Kallion Aava-tyttäreksi.

Yhdeksänvuotias Aava auttaa äitiään kesäkahvilassa, joka avautui viime viikolla.

Rantatien varrella sijaitseva, vanhaan karjasuojaan remontoitu kahvila, on viehättävä pistäytymispaikka keskellä kauneinta Pyhärannan Hirslahden maalaismiljöötä.

Samaan rakennukseen on valmistunut myös majoitustilaa, jota talonväki parhaillaan viimeistelee avajaiskuntoon.

– Koko rakennus oli huonossa kunnossa hirsiään myöten. Seinissä oli vanerilevyjä, jotka purimme pois. Purkuvaiheessa olimme vähällä saada kattohirretkin samalla niskaamme, Teräväinen kertoo naurahtaen.

Valmis huonekalupuuseppä sekä rakennusrestaurointia opiskellut kahvilaemäntä tietää kyllä miten päin vasaraa pidetään kädessä. Myös Kallio on taitava käsistään.

Siksi pariskunta pärjäsikin kunnostusprojektissa pitkälti omin voimin, ”mitä nyt putki-, sähkö- ja hirsimiehiä tarvittiin”.

Remontissa muun muassa jouduttiin uusimaan rakennuksen alimmat hirsikerrokset eli ”kengittämään” hirret.

Teräväisen itse leipomia makeita ja suolaisia herkkuja, hapanjuureen leivottua leipää, uusikaupunkilaista artesaanijäätelöä, virvokkeita ja kahvia (myös erikoiskahveja) tarjoava kesäkahvila sai heti avauduttuaan hyvän vastaanoton.

– Ihmisiä on käynyt ilahduttavasti, ja kaikki ovat viihtyneet. Onhan tämä kaunis paikka. Itsekin ihastuimme tähän pihapiiriin ja 1800-luvun taloon, jossa olemme asuneet nyt vuoden verran. Olemmekin saaneet kuulla asiakkailta monta tarinaa tästä paikasta ja sen ihmisistä, Teräväinen kertoo hymyillen.

Leipomista useita vuosia harrastanut kahvilanpitäjä kertoo heräävänsä aamuvarhaisella leipomaan, jotta Kallionkolossa olisi aina tarjolla tuoreita leivonnaisia ja leipää.

– Herään aamulla aikaisin ja menen nukkumaan myöhään. Sellaista se on yrittäjän elämä, Teräväinen naurahtaa.

Kallionkolo on avoinna keskiviikosta sunnuntaihin kello 11–18. Maanantain ja tiistain Teräväinen käyttää valmistelutöihin ja tukussa käymiseen.

– Myyn leipiäni myös Rekossa, hän selvittää.

Kallionkolo on Teräväisen mukaan avoinna ainakin elokuun puoliväliin, minkä jälkeen tilannetta katsotaan uudelleen.

– Jouluksi olen jo suunnitellut joulupuodin avaamista, Teräväinen paljastaa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut