Kännykkä käteen ja Rauman Vanhalle hautausmaalle

Tiedätkö, kuka perusti Raumalle kansakoulun ja ensimmäisen kirjaston? Entä kuka lahjoitti Pyhän Ristin kirkon urut sekä varoja sairaalalle ja rautatielle?

Muun muassa nämä selviävät Nomadi-mobiilisovellukseen pohjaavalla kävelykierroksella Rauman Vanhalla hautausmaalla, jonne kaupungin ensimmäisen kirjaston ja kansakoulun perustaja, apteekkari Fredrik Hellsten sekä suurlahjoittaja, merikapteeni Johan Stenius on haudattu.

Hellsten ja Stenius ovat niiden noin viidenkymmenen merkkihenkilön joukossa, joiden haudat ovat mukana Rauman seurakunnan tuottamassa kännykkäsovelluksessa, joka julkaistaan huomenna Vanhalla hautausmaalla.

Hautausmaakierroksesta on painettu myös paperikartta, joka löytyy ohesta sekä hautausmaan huoltorakennuksen lähelle pystytetyn opastaulun alla olevasta laatikosta.

Mallia Rauman Vanhan hautausmaan mobiilikarttasovellukseen on otettu Tampereen Kalevankankaan hautausmaasta, jonne Tampereen evankelisluterilainen seurakuntayhtymä toteutti mobiilireitin.

– Samantyyppinen kartta on käytössä myös Lohjalla Pyhän Laurin kirkkomaalla. Minulle tuli mieleen, että Raumallekin olisi hyvä saada vastaavanlainen sovellus. Onhan Rauman Vanha hautausmaa merkittävä kulttuurikohde, Rauman seurakunnan viestintäpäällikkö Kanerva Kuisma kertoo.

Samaa oli ajatellut myös Rauma-opas Marina Virtanen, joka oli jo aikaisemmin opaskurssilla perehtynyt useisiin Raumalla vaikuttaneisiin merkkihenkilöihin. Virtanen ottikin ”kuin tilauksesta” yhteyttä seurakuntaan, jossa innostuttiin ehdotuksesta.

Ideaa mobiilikarttaprojektista esitettiin Rauman seurakunnan kirkkoneuvostolle, joka suhtautui hankkeeseen myötämielisesti.

Virtanen, Kuisma sekä seurakunnan kiinteistöpäällikkö Eino Korsi, ylipuutarhuri Jouni Laaksonen ja viestintäsihteeri Kati Ruohonen ryhtyivät yhdessä toteuttamaan hautausmaakarttaprojektia Virtasen toimiessa työryhmän vetäjänä.

– Minulta kului lähes vuosi materiaalin kokoamisessa, sillä aineistoa piti etsiä monesta eri paikasta, Virtanen toteaa.

– Marina teki useita työtunteja ja tosi paljon myös talkootyötä tämän projektin eteen, Kuisma kiittelee.

Ensimmäisessä vaiheessa kartassa näkyvät hautausmaan muistomerkit, merkkirakennukset ja merkkihenkilöiden haudat.
Myöhemmin sovellukseen on mahdollista lisätä tietoa esimerkiksi hautausmaan puustosta ja kasvustosta sekä äänitiedostoina tarinoita raumalaisista merkkihenkilöistä.

– Citynomadi-mobiilisovelluksen avulla kiinnostuneet voivat kaikessa rauhassa ja itsenäisesti liikkua hautausmaalla ja tutustua sovellukseen merkittyihin kohteisiin. Uskomme, että opastus lisää kiinnostusta Rauman historiaan. Kartta tukee myös paikallishistorian opetusta Rauman kouluissa, Kuisma huomauttaa.

– Toivon, että nuorisokin, jolle kännykkä on kuin kolmas käsi, innostuisi mobiilisovelluksesta, Virtanen hymyilee.

Rauman Vanhan hautausmaan mobiilireittisovelluksen julkistaminen to 29.10. klo 14 Vanhalla hautausmaalla. Lataa ilmainen Nomadi-sovellus osoitteesta app.citynomadi.com ja hae sen jälkeen kartta sanalla Rauma.

Lisää aiheesta

Vain tilaajille Rauman vanhan hautausmaan vainajat eivät ole lentäjiä, vaan sotavankeja – "Hätkähdyttävä, muttei täysin odottamaton tieto"