Kapiset ketut tietävät täsmälleen, milloin Meriraumassa on "pöytä katettuna", ja se on ongelma

Merirauman kapisia kettuja loukutetaan, jotta niille saataisiin annettua lääkitys. Tähän mennessä yksi kettu on saatu lääkittyä ja palautettua luontoon. Kuva on elokuun alusta, jolloin eläinsuojeluneuvoja Petri Grönroos ja kunnaneläinlääkäri Mari Nevanpää tutkivat yhtä loukkuun jäänyttä kettua. Se jouduttiin sittemmin lopettamaan. Arkistokuva: Juha Sinisalo

Meriraumassa liikkuvien kapista kärsivien kettujen loukuttamista on jatkettu ja jatketaan edelleen, kertoo Suomen eläinsuojelun (SEY) eläinsuojeluneuvoja ja Rauman Seudun Eläinsuojeluyhdistyksen varapuheenjohtaja Petri Grönroos.

– Koko ajan on loukut pyytämässä, ja lisäksi olemme iltaisin vahtimassa sellaisia paikkoja, joihin loukkuja ei uskalla jättää, Grönroos sanoo.

Loukutuksen tarkoituksena on saada ketut hoitoon. Tähän mennessä kiinni on saatu kolme kettua, joista kaksi jouduttiin lopettamaan niiden huonon kunnon vuoksi. Länsi-Suomi kertoi ketuista ja yhdestä lopetetusta ketusta elokuun alussa (linkit juttuihin tämän jutun lopussa).

Yksi kettu on puolestaan saatu lääkittyä ja palautettua takaisin luontoon merkittynä, Grönroos paljastaa nyt.

– Siitä on sen jälkeen saatu pari näköhavaintoa, joiden mukaan sen turkki on jo paljon paremman näköinen, Grönroos kertoo.

Loukutus- ja lääkintäurakkaa hankaloittavat kuitenkin muun muassa hampurilaiset ja pizzat.

Joku tai jotkut Merirauman asukkaista nimittäin ruokkivat eläimiä. Asia mainittiin jo elokuun alun uutisissa, ja toimitus on saanut siitä yhteydenottoja elokuun lopullakin.

Myös Grönroos vahvistaa ruokinnan jatkuneen – jopa niin säännöllisesti, että tietyssä paikassa ketut ja linnut tietävät täsmälleen, milloin ruokaa on tarjolla.

– Meille kerrottiin, että jotkut laittavat ruokaa tarjolle kymmenen aikaan illalla. Kun olimme kytiksellä, niin vähän ennen kymmentä alkoivat sekä ketut että varikset ilmestyä. Kellonaika oli hyvin tiedossa, Grönroos huokaisee.

Roskaruoka ei tietenkään kuulu ketun luonnolliseen ruokavalioon. Ruokkiminen tekee kettujen saamisesta loukkuihin Grönroosin mukaan vaikeaa.

– Houkuttelemme niitä loukkuihin ruoan avulla, mutta eihän se niitä kiinnosta, kun saavat ruokaa muualtakin. Jokainenhan menee ilmaisen lounaan perässä.

Jos ihmiset pitäisivät ruoantähteistään parempaa huolta, koko kaupunkikettuongelmaa tuskin olisi, Grönroos arvioi.

Nyt ongelma kuitenkin on olemassa, ja siihen liittyy lisäksi viheliäinen tauti nimeltä kapi. Se on syyhypunkin aiheuttama loissairaus, joka leviää suorassa kosketuksessa eläimestä toiseen.

Kapipunkit voivat levitä paitsi suoraan eläimestä toiseen, myös epäsuorasti: jos punkkeja putoaa ketun kulkureitille, se voi tarttua samaa reittiä kulkevaan toiseen eläimeen.

Tästä syystä moni koiranulkoiluttaja Meriraumassa on ollut huolissaan.

– Kyllä tällainen tartunta on periaatteessa mahdollinen, sanoo myös Grönroos.

Sekä eläinten että ihmisten turvallisuuden ja terveyden takia nyt olisikin tärkeää jättää ketut ruokkimatta, Grönroos painottaa.

Lisää aiheesta

Vain tilaajille Kapista kärsivä Merirauman ketunpentu jouduttiin lopettamaan - loukutus jatkuu edelleen

Vain tilaajille Merirauman ketut loukutetaan kapihoitoa varten: kuumenneiden tunteiden vuoksi apuun on tarvittu poliisiakin