Kaposvarin puisto Pyynpäässä sai pump track -radan

Tuomas Pekkola on harrastanut useita vuosia harrastanut pyöräilyä. Nyt hän ajaa mielellään pump track -radalla. Kuvat: Juha Sinisalo

Aurinko porottaa pilvettömältä taivaalta eikä leuto merituulikaan tuo helpotusta Tuomas Pekkolan tekniikkapyöräilytreeniin.

Jo yksi kierros Pyynpään Kaposvarin puiston uudella pump track -radalla saa hien virtaamaan Pekkolan kasvoilta.

Laji vaikuttaakin olevan yllättävän raskas – ja käy kyllä kuntoilusta.

Pekkola on harrastanut pyöräilyä jo yli kymmenen vuotta. Viitisen vuotta sitten hän ryhtyi ideoimaan Raumalle rataa, jossa voisi ajaa BMX-pyörillä ja pienemmillä maastopyörillä.

– Tämä on ollut vähän sellainen ikuisuusprojekti. Kaupunki oli kuitenkin myötämielinen ideaani kohtaan ja osoitti tämän Kaposvarin puiston sopivaksi paikaksi radalle. Alue on nyt kaavassakin merkitty pyöräilyalueeksi, Pekkola kertoo.

Pekkola suunnitteli radan pohjan, kaupunki toimitti maa-aineksen ja vuokrakonefirma sponsoroi koneet.

– Kaverin kanssa painetiin tämä rata kahdessa päivässä kuntoon. Tosin, viimeistelyä tämä vielä vaatii ja huolenpitoa, sillä tällainen kivituhkasta rakennettu rata ei ole huoltovapaa, kuten ovat moduuleista kasatut radat.

Pekkolan mukaan rataa on tarkoitus parannella enemmän vielä ensi keväänä.

– Kaarteet pitää ainakin saada sileämmiksi ja koviksi, nyt kuiva keli on tehnyt kivituhkapinnasta irtonaisen. Sadekin hiukan tiivistäisi radan pintaa.

Kaposvarin puiston pump track -rata sopii hyvin tekniikkaharjoitteluun. Parhaiten sille soveltuvat BMX-pyörät, fat biket ja pienemmät maastopyörät.

– Varusteista tärkein on tietenkin kypärä, mutta suosittelen myös hanskoja, pitkähihaista paitaa ja pitkiä housuja, sillä jos radalla sattuisi kaatumaan, karhea hiekka tekee ihoon ikävää jälkeä, Pekkola neuvoo.

Pyynpään Kaposvarin puiston pump track -radalla voi ajaa kilpaa. -Tässä on kaksi rinnakkaista eri pituista rataa. Nopeampi starttaa lyhyemmälle ja hitaampi pidemmälle radalle ja kierroksen jälkeen ratojen puolta voi vaihtaa, Pekkola selvittää.

Pump track -rata on suunniteltu siten, että siinä voi kilpaillakin. Pekkola haaveileekin tulevaisuudessa kisasta, jossa ratkottaisiin, kuka on Rauman nopein tekniikkapyöräilijä.

Pekkola vinkkaa, että vastaavanlaisia tekniikkaratoja voisi rakentaa pienehköllä budjetilla vaikka koulujen pihoille.

– Tärkeintä on, että radan suunnittelee ja kummut ja kaarteet muotoilee joku sellainen, joka homman osaa.

Kaposvarin puisto sijaitsee Pyynpäässä, Sorkantien ja Itsenäisyydenkadun välissä, Teinitien päässä.