Karin koulun pihalla esitettiin visainen kysymys ylikonstaapelille: "Mihin ne rosvot laitetaan?"

Kuinka monta eskarilaista mahtuu ”maijan” kyytiin? Yksitoista! huusivat Wähä- ja Pikku-Karin lapset ylikonstaapeli Kai Gustafssonille. Säästöpankin pankinjohtaja Minna Kunvik seurasi vierestä ennätystehtailua. Kuvat: Juha Sinisalo

– Kenen mielestä toisten tavaroiden rikkominen on ihan jees? ylikonstaapeli Kai Gustafsson kysyy Wähä- ja Pikku-Karin esikoululaisilta.

Poliisin univormu tuntuu vähän ujostuttavan eskarilaisia, sillä vain muutama rohkaistuu vastaamaan kieltävästi Gustafssonin kysymykseen.

– Muistakaa nyt, että jos haluatte lainata jonkun tavaroita, niin aina ensin pitää kysyä omistajalta lupa. Eikä sitä tavaraa saa tietenkään rikkoa.

Kai Gustafsson ja kollegansa ylikonstaapeli Timo Suikkari puhuivat viime keskiviikkona esikoululapsille heijastimen tärkeydestä, polkupyörän valoista ja toisen omaisuuden kunnioittamisesta.

Kaksikko oli saapunut Karin koulun pihalle tietenkin poliisiautolla, joka kiinnosti lapsia suuresti.

Säästöpankki lahjoitti eskarilaisille heijastimet.

Sinä aikana, kun muu porukka tutkaili Suikkarin kanssa poliisiauton varusteita, esikoululainen Väinö lähestyi kierrellen kaarrellen Gustafssonia.

– Mihin ne rosvot laitetaan? poika uskalsi lopulta kysyä.

– No, mennääs vaikka heti katsomaan, Gustafsson totesi ja lähti avaamaan poliisiauton takaovia.

Lapsista oli hauskaa ja jännittävää ahtautua auton takaosaan, joka on normaalisti mitoitettu kahdelle istuvalle aikuiselle. Seisovia esikoululaisia tilaan mahtui peräti 11.

– Toivottavasti he ovat tuolla ensimmäistä ja viimeistä kertaa, lastenhoitaja Anne Kujansuu nauroi.

Varhaiskasvatuksen opettaja Henna Vuorisalo kertoi, että esikouluun pyritään järjestämään poliisivierailu yleensä kerran vuodessa.

– Se on lapsille tärkeä juttu. He odottavat vierailua aina innokkaina.

– Useamminkin kävisimme päiväkodeissa ja kouluissa, mutta pyyntöjä tulee aika harvakseltaan, sillä vierailupyynnöt pitää esittää kuutisen viikkoa etukäteen. Tietysti joskus pystymme delegoimaan vierailun niin, että se onnistuu lyhyemmälläkin varoitusajalla, ottaen tietenkin huomioon mahdolliset hälytystehtävät, Gustafsson kertoo.

Mikä hämmästyttävä yhdennäköisyys! Kai Gustafsson lupasi, että eskarilaisten piirtämä hieno kiitoskortti ripustetaan poliisilaitoksen kahvihuoneen seinälle.

Karin esikouluvierailu olisi päättynyt pikaisesti, jos poliisit olisivat saaneet käskyn lähteä muualle.

– Muutama viikko sitten lähdimme Kaaron koululta hoitamaan hälytystehtävää kesken tapahtuman.

Poliisit valistivat esikoululaisia paitsi heijastimen käytön tärkeydestä myös uudistuneista polkupyöräilysäännöistä, joiden mukaan pyörässä pitää olla nyt sekä etu- että takavalo.

Suikkari ja Gustafsson katselivat tyytyväisinä huomioliiveihin pukeutuneita esikoululaisia.

– Heijastinliivit ovat ihan ehdottomat lapsen turvallisuuden kannalta. Ikävää vain on, että tietyssä iässä nuoret luopuvat liivien, heijastimien ja pyöräilykypärien käytöstä. Sille kun pystyisi jotain tekemään, Suikkari huokasi.

Valistushetken päätteeksi Säästöpankin pankinjohtaja Minna Kunvik ojensi esikoululaisille pankin lahjoittamat heijastimet.

Tapahtuman vierailijat saivat puolestaan muistoksi lasten piirtämät hienot poliisiaiheiset kiitoskortit.
 

Lisää aiheesta

Vankiloissa aletaan palata normaaliin päiväjärjestykseen – koronarajoituksia puretaan harkitusti