Tanhupallo villitsee Raumallakin - karvamatotehdas pyörii nuorten työpajalla

Minna Parviainen (vas.), Suvi Liiten ja Juulia Toivonen valmistavat karvamatoja niin paljon kuin ehtivät. Kuva: Esa Urhonen

Rauman kaupungin Nuorten työpaja on tällä hetkellä ehkä kuumimman villityksen keskuspaikka Suomessa.

Sinkokadulla valmistuu päivittäin kymmeniä karvamatoja, yksistään viime maanantainakin 67 kappaletta.

Tähän mennessä niitä on lähtenyt maailmalle noin 250 kappaletta. Mato valmistuu lähes kokonaan käsityönä kierrätysmateriaaleista.

”Karvamatotehtaan” tuotantotahti saattaa kiihtyä, varsinkin jo karvamadon ”äiti”, näyttelijä Kiti Kokkosen esittämä Tanhupallo, voittaa Putous-sketsikilpailun tänään lauantaina.

Kasvavaan kysyntään ollaan työpajalla pikku hiljaa valmistauduttu, vaikka kaikki alkoi sattumalta ja vitsinä reilu kuukausi sitten työvalmentaja Meriina Karénin seitsenvuotiaan Vilho-pojan tokaisusta.

– Hän totesi Putousta katsellessaan, että tuollainen karvamato olisi kiva. Puhuin asiasta ääneen seuraavana maanantaina täällä pajalla, ja ei muuta kuin kokeilemaan.

Kun ensimmäistä karvamatoa kävelytettiin pitkin työpajan käytäviä, kikatuksesta ja naurusta ei ollut tulla loppua.

Ensimmäiset karvamadot vietiinkin käsistä. Niille annettiin jopa nimet, kuten Mauri tai Pekka.

– Ei ole todellista, huudahtaa Karén muistellessaan suosion räjähtämistä.

Eikä matoja himoita vain Raumalla. Niitä on paketoitu ja lähetetty yksityishenkilöille Oulua ja Nokia myöten.

– Kysyntä on nyt sellaista, että eihän tätä voi lopettaakaan.

Karvamatojen valmistus on jo jonkin aikaa ollut hyvin järjestelmällistä. Matoja tekee kymmenkunta nuorta, ja jokainen saa tehdä sitä, missä on hyvä: joku ompelee koneella nallekarhukankaasta vartalon, toinen kiinnittää käsin poppanakuteesta tehtävän talutushihan ja kolmas väkertää rusetteja.

Pajan virallinen karvamatomestari on Julianna Ahovirta.

Karvamadot pakataan kauniisiin, käsin tehtyihin laatikoihin. Ne valmistetaan myös Nuorten työpajalla vanhoista tapettikirjoista. Kuva: Esa Urhonen

Origamiin ihastunut ja siinä taitavaksi tullut nuori puolestaan tekee kauniit, pienet laatikot, joissa karvamadot lähtevät kuluttajille. Laatikot tehdään vanhoista tapettikirjoista.

Suvi Liiten, Juulia Toivonen ja Minna Parviainen ahersivat torstaina karvamatoja. Ne olivat taas loppuneet kesken uimahallin kahviosta. Kolmikko taivastelee karvamatojen suosiota ja etenkin sitä, että niitä ostavat myös aikuiset.

Kukaan ei ollut katsonut Putousta ennen kuin karvamadot valtasivat työpajan.

– Ajattelin ensin, että mitä ihmeen kissanleluja porukkaa vääntää, Suvi muisteli.

Nyt hänkin tietää, mistä koko Suomi puhuu.

Nuorten työpajan valmistamia Tanhupallon karvamatoja (á 2,5 e) myydään Cafe Tassulassa, Rauman uimahallin kahviossa ja pääkirjastossa.