Kasvomaskit myyvät Raumankin kaupoissa nyt kuin häkä – "Menisi niin paljon kuin vain saisi hyllyyn tuotua"

Rauman K-Citymarketin myyjä Sanna Meriläinen järjesteli hyllyssä olevia kasvomaskeja tiistaina. Nesu-kertakäyttömaskeja on tulossa pian lisää. Kuva: Juha Sinisalo

Erilaisten hengityssuojainten eli kasvomaskien saatavuus on ollut yksi kaupan alan kuumista perunoista jo keväästä lähtien, kun koronaepidemia käynnistyi kunnolla myös Suomessa.

Viimeisen viikon aikana maskien kysyntä on voimistunut huomattavasti, kun suojaimista on puhuttu mediassa päivittäin ja kansakunta odottaa maskisuositusta, jonka sosiaali- ja terveysministeriö on kertonut antavansa vielä tällä viikolla.
Ilmiö näkyy myös Raumalla.

– Viimeisen viikon aikana maskikauppa on vilkastunut, ja ykköstuotteemme eli kertakäyttömaski Nesun myynti on yli kymmenkertaistunut tavanomaisesta myynnistä. Kasvanut kysyntä on heijastunut myös kangasmaskien myyntiin, kertoo Rauman K-Citymarketin käyttötavarapuolen osastopäällikkö Sanna Karhu.

Kertakäyttömaskeja on kysytty niin paljon, että haastatteluhetkellä tiistaina ne olivat kokonaan loppu. Keskiviikkona ja torstaina niitä on tulossa lisää.

15 kappaleen paketti maksaa kuluttajalle 15,90 euroa.

Useampaan kertaan käytettäviä maskeja sen sijaan voi ostaa koska vain.

– Konepestäviä kangasmaskeja on saatavilla, ja on ollut koko ajan. Ne eivät ole loppuneet kertaakaan.

Samankaltainen tilanne on myös Rauman Prismassa, jossa jouduttiin alkuviikosta myymään eioota kertakäyttömaskien kysyjille.

– Kertakäyttöiset ovat tällä hetkellä loppu, mutta perjantaina on tulossa lisää. Menekki on tällä hetkellä iso. Niitä menisi niin paljon kuin niitä vain saisi hyllyyn tuotua, kuvailee Prisman käyttötavarapuolen apulaismyyntipäällikkö Eila Ruskamo.

Varsinainen kysyntäpiikki on ajoittunut viimeisen viikon ajalle.

– Kiinnostus kasvomaskeja kohtaan on tällä hetkellä iso. Kangasmaskeja on tällä hetkellä hyllyssä.

50 kappaleen paketti maksaa Prismassa piirun alle neljäkymppiä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Jouni Helin poikkesi Suomen Sairaalatukun myymälään Kuninkaankadulla ostamaan itselleen hengityssuojaimia ja suojavisiiriä, joita hän tarvitsee työssään. Myymälässä on parhaimmillaan ollut jonoa ulos asti. Kuva: Juha Sinisalo

Pick N Pay on Raumalaisen haastattelemista Rauman päivittäistavarakaupoista ainoa, josta alkuviikosta löytyi kertakäyttömaskeja hyllystä heti.

– Maskeja on ollut myynnissä koko kesän. On kirurgitason maskia, joka on vähän kalliimpi, ja sitten kolmostason versiota, joka suojaa muita, muttei ehkä niinkään käyttäjäänsä, mikäli tutkimuksia on uskominen, summaa johtotiimin jäsen Emilia Granberg.

Yhdelle kertakäyttömaskille jää Pick N Payssakin hintaa vajaan euron verran.

Medialla on iso vaikutus maskien kysyntään, toteaa Granberg. Uutisointi voi aiheuttaa isojakin piikkejä.

– Viime viikolla, kun mahdollisesta maskisuosituksesta uutisoitiin ensimmäisen kerran, heti maanantaina maskeja myytiin hurja määrä. Päivässä myytiin enemmän kuin muutamana viikkona yhteensä, Granberg toteaa.

Hän toteaa, että mediallakin pitäisi olla uutisoinnissaan vastuu. Pelotteluun ei tulisi sortua, ja ihmisten tulisi pitää maltti mielessä.

– Helposti käy niin, että ihmiset menevät paniikkiin ja ostavat yli tarpeensa. Silloin voi käydä niin, että joku ei saa lainkaan, Granberg toteaa.