Katsomolohkoja, kasvomaskeja ja kottikärrykaupalla käsidesiä – Pitsiturnauksessa ei tällä kertaa pyydetä tiivistämään vaan väljentämään katsomossa

Lukon markkinointi- ja tapahtumajohtaja Mikael Eklöf esittelee, millaisilla järjestelyillä yleisö ohjataan eri katsomolohkoihin. Kuva: Juha Sinisalo

Pitsiturnaus on jo perinteisesti lähtölaukaus kotimaiselle jääkiekkokaudelle, on ollut jo vuodesta 1993 lähtien.

Tällä kertaa se avaa pelin vielä isommassa mittakaavassa. Äijänsuon jäähallissa järjestetään perjantaina ensimmäinen sisätiloissa pidettävä iso yleisötapahtuma sitten kevään ja koronaviruspandemian tuomien rajoitusten.

Kaikki ei silti ole kuten ennen. Normaalissa tilanteessa Pitsiturnaus täyttäisi hallin, mutta nyt kiekkokarnevaalista pääsee nauttimaan vain 2 600–2 700 katsojaa.

Yleisömäärä on rajoitettu, ja tapahtuman järjestäminen vaatii monenlaisia poikkeusjärjestelyjä. Esimerkiksi käsidesiä on hankittu turnausta varten kottikärrykaupalla.

– Onhan tämä ollut todella haastavaa, kun mietitään, että elämme poikkeustilanteessa, Lukon markkinointi- ja tapahtumajohtaja Mikael Eklöf huokaisee.

– Meidän pitää miettiä jokainen pienikin yksityiskohta erikseen. Meillä on aika monimutkainen kaavio, jonka pohjalta on tehty laskelmat, montako paikkaa pystymme täyttämään.

Merkittävin erityisjärjestely on hallin jakaminen kuuteen lohkoon, joista yhteenkään ei oteta yli 500:aa katsojaa. Kullekin lohkolle on varattu oma eristetty alueensa hallin sisätiloista, terassialue ulkoa, omat sisäänkäynnit ja omat palvelut.

Katsojat eivät pääse tapahtuman aikana vaihtamaan lohkosta toiseen, eikä hallia esimerkiksi ole mahdollista kiertää.

– Se on rajoitettu lisätyllä järjestyshenkilökunnalla sekä fyysisillä esteillä. On narua ja aitaa, joilla pyritään varmistamaan, etteivät henkilöt lohkojen välillä sekaannu, Eklöf korostaa.

Katsojia kehotetaan täyttämään alueet mahdollisimman väljästi, joten tällä kertaa ei kuulla legendaarista kuulutusta ”seisomakatsomossa pyydetään tiivistämään”.

– Nyt tulee ensimmäistä kertaa päinvastainen kuulutus, jossa pyydetään harventamaan, Eklöf naurahtaa.

Seisomakatsomo on kuitenkin käytössä, toisin kuin Porin jäähallissa toistaiseksi. Isomäessä järjestettiin lauantaina tapahtuma, jossa Jesse Joensuun tähdistöjoukkue kohtasi hyväntekeväisyysottelussa Karhu HT:n.

Ensimmäinen tulevaa liigakautta pohjustava peli pelataan keskiviikkona, kun Ässät kohtaa harjoitusottelussa Sportin.

Porissa katsojat haluttiin istumakatsomoihin, koska ne on helpompi jakaa väljästi lohkoihin.

– Me emme lähde estämään penkkien käyttöä lippusiimoilla tai vastaavilla, vaan ajatuksena on, että yksi seurue olisi aina omassa porukassaan. Perhe saa tiiviisti olla omassa porukassaan, ja sen jälkeen olisi vaikka kaksi penkkiä väliä, Eklöf laskee.

– Meillä on tarkkaan tiedossa kaikki henkilöt, jotka yhteen lohkoon ovat tulossa eli jokainen lipun ostanut on tarvittaessa jäljitettävissä.

Tarkoitus on, että työntekijätkään eivät päivän aikana vaihtuisi lohkojen välillä. Pitsiturnauksen työntekijät myös lähtökohtaisesti käyttävät kasvomaskeja.

– Olemme suositelleet, että kaikki työntekijät käyttäisivät maskia. Siihen ei pakoteta, mutta on annettu vahva kehotus, Eklöf painottaa.

Mikael Eklöf lupaa, että käsidesiä riittää. Kuva: Juha Sinisalo

Tämänvuotisen Pitsiturnauksen erityisjärjestelyihin kuuluu sekin, etteivät kaikki joukkueet saa pukuhuonetta Kivikylän Areenalta, vaan TPS ja Tappara on sijoitettu Äijänsuon harjoitusjäähalliin.

– Haluamme varmistaa turvaetäisyydet, etteivät kaikki olisi ihan tappituntumalla, Eklöf huomauttaa.

Turvallisuus on luonnollisesti päällimmäisenä mielessä, kun Pitsiturnauksen viimeisiä yksityiskohtia viilataan vielä loppumetreillä kuntoon. Lukko toivoo, että turnausyleisö huolehtisi turvaväleistä myös hallin ulkopuolella.

– Ainut haaste tässä on, että me emme pysty vaikuttamaan siihen, mitä tapahtuma-alueen ulkopuolella tapahtuu. Siinä on pieni ristiriita, Eklöf toteaa.

– Muuten tiedän, että kokonaisuus on niin hyvin ja isolla porukalla mietitty, että kaiken pitäisi olla turvallista.

27. Pitsiturnaus pelataan perjantaina

8.45 Tappara–HIFK (lohko B)
10.00 Lukko–Ässät (A)
11.15 TPS–Tappara (B)
12.30 Ässät–Sport (A)
13.45 HIFK–TPS (B)
15.00 Lukko–Sport (A)
16.15 A3–B3
17.30 Välierä 1 (A1–B2)
18.45 Välierä 2 (B1–A2)
20.15 Finaali