Kaupungin järjestämä uudenvuoden vastaanotto sai aikaan palauteryöpyn: "Kanalinmutkassa katastrofi"

Tulitaideryhmä Pyrokratia esiintyi Rauman kaupungin uudenvuoden juhlassa. Kulttuurijohtaja Risto Kupari arvioi, että Kanalinrantaan kokoontui parituhatta kaupunkilaista. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Ei ollut ehtinyt kulua tuntiakaan Rauman kaupungin uudenvuoden vastaanoton päättymisestä, kun sosiaalisessa mediassa oli jo jaettu ensimmäinen kritiikki tapahtumasta.

Rikkinäisen äänentoiston lisäksi palautetta annettiin heti tuoreeltaan esiintyjävalinnoista ja siitä, etteivät esiintyjät näkyneet riittävän hyvin yleisöön.

Kanalinmutkassa järjestetty juhla sai lisää ryöpytystä, mutta myös puolustusta, osakseen maanantai-iltana ja tiistaina.

Uudenvuoden aaton juhla -nimellä markkinoidun tapahtuman järjesti Rauman kaupunki. Äänentoistosta vastasi ulkopuolinen yritys.

Kulttuurijohtaja Risto Kupari pahoittelee äänentoiston epäonnistumista.

– Kaupunki reklamoi tapahtumasta yritykselle samalla tavalla kuin yleisö reklamoi meille, hän lupaa.

Äänentoiston hoitaneen yrityksen kanssa käydään Kuparin mukaan läpi, mikä tapahtumassa meni vikaan.

– Jokin selitys saadaan varmasti, mutta kun tilanne on ollut ja mennyt, ei voida muuta kuin ottaa opiksi. Toivottavasti äänifirmalle ei käy vastaavaa muissa tapahtumissa.

Kulttuurijohtaja vakuuttaa, että uudenvuoden juhlan kaltaiset tilaisuudet suunnitellaan hyvin tarkkaan.

– Tilanteessa, jossa tapahtuma lähtee liikkeelle, eikä äänentoisto toimi, ei kuitenkaan ole paljoa tehtävissä.

”Jokin selitys saadaan varmasti, mutta kuntilanne on ollut jamennyt, ei voidamuuta kuin ottaa opiksi.”
Risto Kupari

Ennen h-hetkeä tapahtumissa on tapana tehdä soundcheck. Tällä kertaa äänentoistosta vastannut yritys oli kuitenkin myöhässä, eikä soundcheckin tekemiseen ollut aikaa. Taustalla oli Kuparin mukaan inhimillinen syy, sairaustapaus.

– Sairastuneen äänimiehen paikkaaja tuli paikalle myöhässä ja aloitti kaluston kasaamisen vasta viideltä. Valmista oli muutamaa minuuttia yli kuusi, joten ohjelmakin käynnistyi myöhässä.

Kuparin arvion mukaan Kanalinmutkassa kokoontui parituhatta katsojaa.

– Äänimies paikkasi varmasti parhaan taitonsa mukaan, mutta tähän väkimäärään se ei riittänyt.

Uudenvuoden vastaanotto oli osa Suomi 100 -juhlavuotta. Järjestelyissä häärivät kaupungin kulttuuritoimen lisäksi keskushallinto ja tekninen toimi. Kustannukset katettiin juhlavuosibudjetista.

Kaupunki on järjestänyt Raumalla uudenvuoden juhlia säännöllisesti viimeksi viitisentoista vuotta sitten. Tarkoituksena ei ole järjestää jatkossakaan uudenvuoden aaton juhlatilaisuuksia.

– Tämänkaltainen tilaisuus järjestettiin ensimmäistä ja luultavasti myös viimeistä kertaa, Kupari sanoo.

Raumalaisia kuoroja pyydettiin esiintymään kaupungin uudenvuoden juhlaan pariin–kolmeen otteeseen.

Koska halukkaita paikallisia esiintyjiä ei löytynyt, päädyttiin ohjelmatoimiston kautta helsinkiläiseen Ylioppilaskunnan Laulajien kvartettiin.

Kello 18 alkaneen juhlan avasi kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kalle Leppikorven puhe. Illan aikana esiintyi myös yhdysvaltalainen Jacob Minter. Tilaisuuden viimeinen ohjelmanumero oli tulitaideryhmä Pyrokratian show.

– Uudenvuodenaatto on vaikea päivä löytää esiintyjää. Kvartetin esiintyminenkin varmistui viimehädässä, Kupari sanoo.

Länsi-Suomen Tekstaritalikosta poimittua

  • ”Aaton tilaisuus Kanalinmutkassa katastrofi. Hyvin valmistautunut kvartetti joutui esiintymään käytännössä ilman äänentoistoa. Törkeää esiintyjien ja yleisön aliarvioimista! Kuka ottaa vastuun?”
  • ”Kiitos Rauman kaupunki, kun järjestitte uudenvuodenaaton tapahtuman! Liikkeellä olevasta ihmispaljoudesta näki, että tilaisuus oli tärkeä.”
  • ”Oli aikamoista köyhäilyä Rauman esitys kanalinmutkassa. Kaupungintalon seinässä luki ”YHDESSÄ”, onneksi ei vielä ”TOGETHER”. Suosittelen Eurajoen mallia.”