Kaupungintalon paraatipuoli peitettynä - kaksi remppaa samaan aikaan

Huppu Rauman kaupungintalon katolla liittyy huopakatteen uusimiseen, vanerit puolestaan viime kesän kosteuskorjauksiin, jotka ovat vieläkin kesken. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Rauman kaupungintalon paraatipuoli on ollut remontin alla jo pitkään. Neloskerroksen ikkunoita koristavat yhä vanerit, ja viereen on ilmestynyt iso telttarakennelma. 

Työn alla on kaksi eri remonttia. Neljännessä ja kolmannessa kerroksessa korjataan edelleen viime kesän sateiden aiheuttamia vaurioita. Teltan suojissa tehdään puolestaan bitumitöitä eli vaihdetaan vanhaa huopakatetta uuteen.

Kolmannen kerroksen väki, muun muassa kaupunginjohtaja, pääsee palaamaan työhuoneisiinsa helmikuun aikana.

Neljäs kerros eli kaupungin edustustilat valmistuvat huhtikuun alkupuolella. Alun perin koko kosteusvaurio sai alkunsa, kun rankkasateella neloskerroksen terassiparvekkeelta alkoi valua vettä sisälle taloon.

Katukuvassakin huomiota kiinnittävät vanerit nakuteltiin kerroksen suojaksi, kun tiloja alettiin kuivattaa.

– Vanerit näyttävät rumalta mutta onneksi niistä päästään eroon. Työnteon kannalta ne ovat olleet välttämättömiä, jotta saadaan terveet, kuivat ja vedenpitävät tilat.

– Voi olla hyvillä mielin nyt, että rakenteet ovat varmasti kuivat, kaupungin tilapalveluiden arkkitehti Leena Joki-Korpela sanoo.

Kaikissa remontoitavissa tiloissa on Joki-Korpelan mukaan noudatettu periaatetta, että sisustusmateriaaleja ei muutettu vaan korvattiin.

– Kiteyttäen voi sanoa, että kaikki on korjattu vahinkoa edeltävään kuntoon. Tilat kunnostetaan sellaisiksi kuin ne olivat ennenkin, eli mitään ihmeellisyyksiä ei tule.

Katolle vanerien kaveriksi ilmestynyt suojateltta on rankkasaderemontista irrallinen asia. Kyse on Joki-Korpelan mukaan yli 30-vuotiaan kaupungintalon normaaleista huoltotoimenpiteistä.

– Vesikatteen uusiminen ei liity sateisiin vaan huopa oli tullut tiensä päähän. Huovat olivat alkuperäisiä ja ne vaihdetaan, eli se on ihan oma työnsä.