Kaupunkilaiset pääsevät Rauman synttärihumussa kurkistamaan paikkoihin, joihin ei tavallisesti pääse

Jakob Minterin ja Karin koulun musiikkiluokkien oppilaiden Merielämää / Sea Life -musikaaliesitys nähdään Rauma-salissa. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Tänä vuonna Rauman syntymäpäiväjuhlahumun teemana on vierailu.

– Mietimme, millaisia kaupunkilaisia kiinnostavia kohteita voisimme saada avoimiksi ja vierailtaviksi juhlapäivän kunniaksi, ja löytyisikö ihan arkisestakin ympäristöstä ja tutuista rakennuksista paikkoja, joihin ei normaalisti pääse, kulttuurituottaja Leila Stenfors kertoo.

Pohdinta tuotti paljon hyviä ideoita, ja niinpä Rauma-päivän ohjelmaan kuuluu esimerkiksi Äijänsuon avoimien ovien päivä.

Urheilukeskuksessa pääsee tuolloin erilaisten maksuttomien liikuntamahdollisuuksien lisäksi kurkistamaan myös hallien huoltotiloihin ja alueen työntekijöiden arkeen.

– Uskon että avoimien ovien päivässä viihdytään koko perheen voimin, koska osallistuttavaa ja nähtävää on järjestetty niin paljon. Kannattaa todellakin käyttää nämä mahdollisuudet hyväkseen, Stenfors huomauttaa.

Merimuseon kellarissa sijaitsevassa Rauman Merihistoriallisen Seuran Ruumassa on myös avoimet ovet Rauma-päivänä, ja normaalisti yleisöltä suljettuun raatihuoneen torniin pääsee opastetulle kierrokselle.

Noin viikon ajalle ajoittuvassa juhlaohjelmassa nähdään tietenkin myös kiinnostavia musiikkivieraita, musikaalin kantaesitys ja ajankohtainen kirjailijavierailu.

– Joka vuosi Rauma-päivän ohjelmaa rakennetaan niin, että mahdollisimman moni kaupunkilainen löytäisi ohjelmasta kiinnostavaa nähtävää ja koettavaa, Stenfors lisää.

Raumalaiset museot ovat jo perinteisesti mukana Rauma-päivän ohjelmassa tarjoamalla ilmaisen sisäänpääsyn museokohteisiin ja näyttelyiden äärelle.

Stenforsin mukaan monet raumalaiset kulttuuritoimijatkin ovat mielellään osa isompaa tapahtumakokonaisuutta, jollaiseksi Rauma-päiväkin on vuosien aikana muodostunut.

– Kulttuuri- ja museopalvelut taas kokonaisuutta koordinoivana tahona tekee mielellään ohjelmayhteistyötä erilaisten ohjelmajärjestäjien kanssa, jotta saamme Rauma-päivän ohjelmatarjonnasta mahdollisimman monipuolisen.

Rauma-päivää vietetiin viime vuonna aurinkoisessa mutta hieman viileässä säässä. Torille kerääntynyttä juhlakansaa viihdytti muiden muassa Rauman Poikasoittokunta. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Lauantai 14.4.

Klo 10–16 Rauman kansalaisopiston kevätnäyttely, Opistotalo, Aittakarinkatu 10.

Klo 10–13 Rauman musiikkiopiston avoimet ovet ja avoin muskari, Rauman musiikkiopisto, Nortamonkatu 5. Paikalla musiikkiopiston opettajia esittelemässä eri soittimia, joita halutessaan voi myös kokeilla. Ilmoittautumisia oppilasvalintoihin, musiikkileikkikouluun, soitinvalmennukseen ja puhallinorkesteriin otetaan vastaan. Ennakkoilmoittumista edellyttänyt sisällissodan tapahtumapaikat Raumalla -kävelykierros klo 14–16 on täynnä. Seuraava kierros järjestetään lauantaina 28.4. klo 14. Kierrokselle voi jo nyt ilmoittautua (02) 834 3528.

Sunnuntai 15.4.

Klo 11–17 Rauman kansalaisopiston kevätnäyttely, Opistotalo, Aittakarinkatu 10.

Klo 11–16 Äijänsuon urheilukeskuksen avoimet ovet. Koko perheen avoimien ovien tapahtumassa tutustutaan Äijänsuon liikuntapaikkojen toimintaan. Ohjattua liikuntaa uimahallissa ja Iirolandiassa talviharjoitteluhallisa. Alueella on myös kalustoesittelyä, info- ja toimintapisteitä sekä eväidensyöntipaikka, jossa on myynnissä makkaraa.

Klo 15 Nortamo-seoran järjestämä Kaffeholan Posellissa, Nortamonkatu 12. Kaupunkilaiset ovat tervetulleita juhlimaan raumalaisen ohjelman parissa.
Maanantai 16.4.

Klo 9–12 Lastentapahtuma Kipparinpuistossa, Kanalinranta. Ohjelmassa aarteenetsintää, ongintaa ja kasvomaalausta. Tarjolla makkaraa ja mehua. Musiikkiesitys klo 10.

Klo 17–18.30 Pertti Rajala kirjailijavieraana Rauman pääkirjastossa, Alfredinkatu 1. Rajala kertoo selkokirjojen kirjoittamisesta ja uusimmasta Sisällissota-kirjastaan.

Tiistai 17.4. Rauma-päivä

Vapaa pääsy kaikkiin Rauman museokohteisiin.

Klo 12–16 Rauman merimuseo, Kalliokatu 34. Perusnäyttely esittelee purjelaivamerenkulkua ja laivanrakennusta sekä merimiehen elämää. Vaihtuva näyttely Suojasta maailmalle kertoo Rauman satamasta. Klo 12.15 ja 14.15. avoimet opastukset näyttelyyn. Klo 12–16 raumalaisia venemoottoreita esillä Rauman Merihistoriallisen Seuran harrastetilassa.

Klo 12–17 Rauman museo: Vanha Raatihuone, Kauppakatu 13 ja Marela, Kauppakatu 24 ovat avoinna. Marelassa erityisesti lapsille suunnattu Meritähti ja muita muistoja maailman meriltä -näyttely. Vanhalla Raatihuoneella järjestetään puolen tunnin välein opastettuja kierroksia raatihuoneen torniin. Yksi kierros kestää noin 20 minuuttia. Klo 12–17 Museokauppa Kistupuadin 10-vuotissynttärit. Tuotetarjouksia, kahvi- ja makeistarjoilu.

Klo 12–17 Rauman taidemuseo, Kuninkaankatu 17. Valokuvataiteilija Heikki Willamon Myyttinen matka -näyttely. Pysyvässä näyttelyssä esillä Eino Valtosen kokoelma.

Klo 12–18 Teresia ja Rafael Lönnströmin kotimuseo, Syväraumankatu 41. Matkusta virtuaalisesti Khronoksen talon pihapiiriin.

Klo 14 Lipputangon pystytys Sepän talolla, Alfredinkatu 3. LC Rauma Reimari lahjoittaa lipputangon Sepän talon pihalle. Lipputanko matkaa pystytyspaikalleen näyttävässä kulkueessa, joka lähtee K-raudan pihasta klo 13.30.

Klo 18 Merielämää / Sea Life -musikaali Rauma-salissa, Satamakatu 26. Muusikko Jakob Minter ja Karin koulun musiikkiluokkien oppilaat ovat tehneet raumalaiseen musiikkiperinteeseen pohjaavan musikaalin yhdessä. Liput 10/5 e palvelupiste Pyyrmannista.

Klo 19 Pläkkploosari raumlaisis tunnelmis matruus Mäkise ja Upose Leenan gans. Poselli, Nortamonkatu 12. Liput ovelta 12 e.

Keskiviikko 18.4.

Klo 17–18.30 Opastettu kävelykierros: Kauppias Affusta maanviljelysneuvokseksi. Lähtö kierrokselle Pyhän Ristin kirkon luota, Luostarinkatu 1. Tutustutaan suurliikemies Alfred Kordelinin elämään Vanhassa Raumassa.

Tapahtumiin on vapaa pääsy, ellei toisin mainita.