Keittiön pitää olla toimiva – ja kaunis katsoa

Aamiaiskaappien ja saarekkeiden lisäksi suomalaiset haluavat keittiöihinsä nyt hyvät säilytystilat kierrätysmateriaaleille.

| Päivitetty

Miltä kuulostaisi kaappi, jossa olisi erilliset ulosvedettävät korit kaikelle kodissa syntyvälle kierrätysmateriaalille?

Kaappi voisi sijaita keittiön tai kodinhoitohuoneen nurkassa, tai vaikkapa autotallissa.

Eikö olisikin kätevää, kun lasit, metallit, pahvit, paperit ja muovit saisi väliaikaisesti pois silmistä odottamaan varsinaista loppusijoituspaikkaansa?

– Kierrätystä ajatellaan nykyään yhä useammin, kun uusia keittiöitä suunnitellaan, Rauman Topi-keittiöiden kauppias Virpi Koivu kertoo.

Vastikään hän suunnitteli erään keittiöremontin yhteydessä asiakkaalle kierrätyskaapin, joka sijoitettiin autotallin puolelle.

Koivu tietää, että valtaosalle suomalaisista keittiön toimivuus on kaikkein tärkeintä, vaikka ulkonäköseikat ratkaisevatkin monen keittiövalinnat.

– Asiakkaat arvostavat toimivuuden lisäksi kotimaisuutta. He ovat kiinnostuneita muun muassa materiaalien alkuperästä sekä niiden ympäristövaikutuksista. Kodinkoneista halutaan tietää energiatehokkuusluokitukset. Laitteiden tulee myös olla mahdollisimman helppokäyttöisiä ja vaivattomia puhdistaa, Koivu luettelee.

Saarekkeita rakennetaan nyt aina, mikäli keittiötila antaa myöten. Keittiön ylälinja halutaan pitää vapaana kaapeista, minkä vuoksi kalusteisiin valitaan suuret vetolaatikot.

Yksityiskohdat viimeistelevät kokonaisuuden ja sitä piristetään kullan, pronssin, kuparin tai ruusukullan värisillä vetimillä, vesikalusteilla sekä muilla osilla.

Koivu muistuttaa, että valaistus on keittiössä yksi tärkeimmistä elementeistä.

Keittiötrendeissä näkyy edelleen luonnollisuus – ja jopa tumman puun uusi tuleminen.

1990-luvun tummanvihreät ja -siniset sävyt ovat palanneet osittain, mutta keittiökaapistojen väreinä voi nähdä myös vaaleansinistä sekä makean vaaleanpunaista ”baby”-väriä.

– Valkoinen on kuitenkin aina valkoinen ja sitä suurin osa raumalaisista valitsee tänäkin päivänä keittiöönsä. Musta on ollut pitkään trendinä, mutta nyt se näyttäisi jäävän hieman taka-alalle. Harmaat keittiöt sitä vastoin alkavat väistyä, Koivu selvittää.

Kaapistojen ovissa suositaan mattaa sekä kiiltävää. Myös rouheat pinnat miellyttävät asiakkaita. Monet valitsevat keittiöönsä kahta väriä tai esimerkiksi puuta, johon maalatut pinnat yhdistyvät.

– Keittiö on aina omistajansa näköinen. Jotkut pitävät modernista minimalismista, jossa kaikki kodinkoneet, liesituuletinta myöten, on piilotettu ovien taakse esimerkiksi yhdelle seinälle. Joku taas haluaa yltiöromanttisen keittiön.

Koivun edustama Topi-keittiöt täytti viime vuonna 80 vuotta.

Toivo ”Topi” Ojalan perustama yhtiö toimii edelleen perustajansa kotipaikkakunnalla Kalajoella, jossa kaikki Avainlippu-tunnuksen saaneet kalusteet valmistetaan.

Virpi Koivu on itse toiminut keittiökalustealalla jo yli 20 vuotta. Yrittäjänä sekä keittiöiden suunnittelijana hän pitää hyvin tärkeänä sitä, että suunnittelija käy aina asiakkaan kotona. Näin varmistetaan se, että keittiöstä tulee mahdollisimman toimiva ja asiakkaan toiveiden mukainen.

– Keittiön hinta muodostuu valinnoista, ja yksilölliset materiaaliratkaisut vaikuttavat aina kokonaishintaan. Ammattitaitoisella suunnittelijalla on kuitenkin takataskussaan monenlaisia ja -hintaisia ratkaisuja, joilla varmasti päästään asiakasta miellyttävään lopputulokseen, Koivu vakuuttaa.

Mitä nostaisit esille vuoden 2020 keittiöistä?

"Kierrätystä ajatellaan nykyään yhä useammin, kun uusia keittiöitä suunnitellaan."– Virpi Koivu, Topi-keittiöt

"Saarekkeiden suosio kasvaa edelleen, seinäkaappeja halutaan entistä vähemmän. Valaistukseen kiinnitetään paljon huomiota. Kylmälaitteiden integrointi on kasvattanut suosiota. Kuluttajat ovat olleet rohkeita värien käytössä. Toimittamistamme ns. ”retrokeittiöistä” jokainen oli viime vuonna väriltään muuta kuin valkoista tai harmaata."– Manu Kuusisto, Mavi-kaluste 

"Asiakkaat haluavat ostaa talousalueella valmistettuja tuotteita. He arvostavat tehtaan läheisyyttä, mikä mahdollistaa varmat ja nopeat toimitukset. Toiminnallisuuspuolella seuraavan sukupolven laatikkomekanismit tekevät tuloaan."– Ari Mäkinen, Euro-keittiö

"Säilytystilaa saadaan enemmän XL-kokoisilla alakaapeilla, suurentamalla rungon korkeutta 70 mm sekä madaltamalla sokkelin korkeutta 50 mm. Virtaviivainen keittiö syntyy vetimettömillä kalusteilla."– Anne Somero, Noblessa-keittiöt

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut