Kesällä pääsee uimaan vain luonnonvesissä

Merivesi oli Otanlahden uimarannalla perjantaina noin 12-asteista. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Kun Rauman uimahalli suljetaan maanantaina kesäksi, vaihtoehdoiksi uimiseen jäävät meri, järvet, lammet ja joet.

Kaupunki ei avaa maauimalaa tänä kesänä lainkaan. Neuvottelut "makiksen" uudistamisesta yrittäjä Riku Räsäsen kanssa etenevät, mutta rakennustöiden alkaminen vielä tulevina kesäkuukausina näyttää epävarmalta.

– Todennäköisesti eivät suuremmin pääse alkamaan, mutta se on enemmän Rikun hyppysissä. Remontin toteutus on hiukan auki vielä, kertoo neuvotteluja kaupungin puolelta käynyt apulaiskaupunginjohtaja Tomi Suvanto.

Räsäsen mukaan asiasta tiedotetaan heti, kun sopimus ja suunnitelmat saadaan sorvattua valmiiksi. Palaveripöydässä istuttiin viimeksi tällä viikolla.

– Ennen juhannusta on tarkoitus saada kaupunginhallituksen pöydälle periaatepäätös, jotta asiassa päästään eteenpäin, Suvanto sanoo.

Vaikka uimahalli on kesätauolla ja maauimala pysyy suljettuna, ei vesipetojen toki tarvitse kärvistellä kuivalla maalla – ainakaan jos sää suosii.

Raumalta löytyy neljä EU-rantaa, eli isompaa yleistä uimarantaa: Otanlahden, Saharannan ja Lapin uimarannat sekä Bergströmin lampi. Lisäksi pienet yleiset rannat ovat Kaarojärvellä, Kodisjoen Kaljasjärvellä, Unajan Lillonkarissa, Vermuntilan Noitajärvellä sekä Sorkan Mantereenpäässä.

Rantasaunat löytyvät Lillonkarista, Noitajärveltä, Kaljasjärveltä, Mantereenpäästä sekä Vasaraisten Pitkäjärveltä ja Kortelan Tenhonperältä.

– Saunat lämpiävät yleisövuoroilla pääsääntöisesti kolme kertaa viikossa, kertoo liikunnan suunnittelija Ari Rajamäki Rauman kaupungilta.

Maauimala pysyy suljettuna tänä kesänä. Uudistustöistä on syntymässä sopimus kaupungin ja Riku Räsäsen välillä. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Kelit ratkaisevat uinti-innon suurimmalla osalla raumalaisista. Rajamäki toteaa, että lämpimänä kesäpäivänä esimerkiksi "Pärskä", eli Bergströmin lampi, on suosittu perheiden ajanviettopaikka.

– Monnan kenttä on siinä ihan vieressä, joten siellä otetaan aurinkoa ja pelaillaan.

Toki aina löytyy sissejä, jotka aloittavat avovesiuinnin heti jäiden lähdettyä ja jatkavat pitkälle syksyyn. Moni ei kuitenkaan mieli veteen vielä nytkään, kun merivesi Otanlahdessa on 12–13-asteista.

Kaupunki on järjestänyt uimavalvontaa ainoastaan maauimalassa. Nyt, kun makis on kiinni, valvontaa ei ole missään.

EU-rannoilta löytyy kyltit, joista näkee viimeisimmät ympäristövalvonnan ottamien vesinäytteiden tiedot sekä rannan virallisen luokituksen. Asteikolla 1–3 tähteä Rauman uimarannat ovat Rajamäen mukaan saaneet vähintään kaksi tähteä.

– Uimaveden laatu on ollut erinomaista tai hyvää. Hetkellisiä muutoksia toki aiheutuu esimerkiksi sinilevistä, mutta niille ei voi mitään. Viime kesä ei ollut levienkään puolesta kauhean paha.