Kesämökin jätevesijärjestelmissä on valinnanvaraa

Vesi-Vasan myymäläpäällikkö Jarno Maansalo esittelee umpisäiliöitä, joihin on mahdollista johtaa mökin kaikki jätevedet. Kuvat: Elina Helkelä

”Mitä vähemmän käytät vettä, sitä helpommin ratkeavat jätevesiongelmat.” Näin todetaan vesiensuojelu.fi-nettisivuston Kesämökin jätevesioppaassa.

Samaa mieltä on raumalaisen Vesi-Vasa Oy:n myymäläpäällikkö Jarno Maansalo.

– Pienet määrät vettä, esimerkiksi kantovesi kesämökille, voidaan joissain tapauksissa imeyttää maahan imeytyskentän avulla. Kantovedellisen saunan pesuvesi on mahdollista myös johtaa harmaan veden suodattimeen, josta se kulkeutuu fosforinpoiston jälkeen maaperään. Kesämökkien harmaiden vesien käsittelyyn löytyy myös suodatusjärjestelmiä, joihin voi johtaa sekä mökkikeittiön tiskivedet että saunan harmaat vedet.

Mikäli kunnallistekniikan ulkopuolella sijaitsevassa vapaa-ajanasunnossa on vesivessa, paineellinen lämminvesivaraaja, suihku, kylpyamme tai painevettä käyttävä sähköllä toimiva laite, kuten pyykin- tai astianpesukone, jätevesijärjestelmän tulee olla järeämpi, omakotitalon tasoa.

– Panospuhdistamo tai pienpuhdistamo suodattaa kaikki vedet siten, että ne voidaan laskea imeytysalueelle sen jälkeen, kun rasva, kiinteä aines ja fosfori on erotettu niistä. Tällainen puhdistamo on melko vaivaton, sillä mökinomistajan pitää ainoastaan tyhjentää puhdistamoon kerääntynyt kiinteä, kompostikelpoinen aines ja vaihtaa suodattimet. Tämä tehdään tuotteesta riippuen vähintään kerran vuodessa.

Maansalon mukaan kaikkein yksinkertaisin, mutta säännöllistä tyhjentämistä imuautolla vaativa jätevesijärjestelmä, on umpisäiliö, johon on mahdollista johtaa kaikki mökin jätevedet.

– Umpisäiliö on hankintahinnaltaan pienpuhdistamoa varmasti edullisempi, mutta pitkässä juoksussa pienpuhdistamo saattaa tulla halvemmaksi, kun sen tyhjentämisestä ei tarvitse maksaa.

Vanhempiin kohteisiin, joissa sakokaivot ovat jo valmiina, suositellaan saneerauspuhdistamoa. Se soveltuu kaikkien talousjätevesien puhdistukseen.

Kallioiselle maaperällekin rakennetun kesämökin jätevesihuolto saadaan järjestymään pumppaamon avulla, mitä Maansalon mukaan monet jostain syystä vielä ”kavahtavat”.

– Systeemi on kuitenkin helppo toteuttaa: Jätevedet pumpataan mökistä etäämmälle suodatettaviksi paikkaan, jonne suodatin on helpompi sijoittaa.

Jätevesien käsittelyjärjestelmää valittaessa kannattaa kiinnittää erityistä huomiota jätevesien puhdistuskapasiteetin mitoitukseen.

Liian pientä järjestelmää ei ole järkevää valita, sillä Maansalon mukaan ”kannattaa katsoa vähän pidemmälle”; vedenkäyttäjien määrä saattaa lisääntyä tulevaisuudessa, ja myöhemmin mökille saatetaan haluta jotain lisämukavuuksia, kuten vesivessa.

Harmaiden vesien suodatin on yksinkertainen, edullinen ja helppo järjestelmä mökeille, joissa on kantovesi.

Laki jätevesien käsittelyn tehostamisesta koskee ennen vuotta 2004 rakennettuja kiinteistöjä ja uudisrakennuksia. Uudisrakennuksilla jätevesien käsittely ratkaistaan rakennusluvan yhteydessä.
Ennen vuotta 2004 rakennettujen kiinteistöjen piti täyttää lain puhdistusvaatimus 31.10.2019 mennessä.

– Tämä näkyi meillä loppuvuodesta 2019, jolloin asiakkaat kyselivät erityisesti kesämökin harmaiden vesien käsittelyjärjestelmistä. Myös leuto talvi omalta osaltaan mahdollisti kaivuutöiden tekemistä ja jätevesijärjestelmien asennuksia. Näppituntumani kuitenkin on, että edelleen aika monella raumalaisella kesämökillä on kantovesi ja käytössä kuivakäymälä-imeytyskenttä-yhdistelmä, Maansalo toteaa.

Jätevesiratkaisuhanke lähtee Jarno Maansalon mukaan liikkeelle siitä, kun asiakas tulee LVI-myymälään.

– Kartoitamme yhdessä nykyisen järjestelmän tilanteen ja sitä kautta uuden järjestelmän vaatimukset. Kohdekäynti paikan päällä on myös mahdollinen. Näin varmistetaan järjestelmän sopivuus kohteeseen. Annamme tarjouksen ehdollisena ja teemme suunnitelman, joka pitää hyväksyttää vielä kunnassa. Hyväksytyn suunnitelman jälkeen sovitaan toteutusaikataulusta. Valittavissa on toki myös pelkkä tavaroiden toimitus, Maansalo huomauttaa

Sekä jätevesijärjestelmän suunnitelma että asennus ovat kotitalousvähennyskelpoisia.