Kesämökit vaihtavat omistajaa nopeasti – Rauman ainoa YKV-kiinteistönvälittäjä Linda Leino laati muistilistan mökin ostajalle

Vapaa-ajanviettopaikat menevät nyt hyvin kaupaksi. Raumalainen kiinteistönvälittäjä YKV Linda Leino muistuttaa, että ostajaa sitoo selonottovelvollisuus ja ennakkotarkastus myös mökkikaupoissa. Kuva: Juha Sinisalo

Kesämökkikauppa on käynyt tänä keväänä Rauman seudulla vilkkaampana kuin aikaisempina vuosina – ja myyntiajat ovat lyhentyneet.

– Erityisesti veden äärellä, autotien päässä sijaitsevat mökit ovat kysyttyjä, mutta myös kuivan maan mökit ja saarimökit kiinnostavat, Rauman ainoa ylemmän kiinteistönvälittäjätutkinnon vastikään suorittanut Linda Leino SP-Koti Raumanmeren Kiinteistönvälitys Oy:stä kertoo.

Hänen mukaansa mökkiostoksilla olevat eivät varsinaisesti kaipaa kaikkia kaupunkiasunnon mukavuuksia, mutta yleinen toivomus on, että ”perusjutut” olisivat kunnossa.

– Ainakin sähkö ja vähintään kesävesi pitäisi olla.

Sijainnista ja varustelutasosta riippuen kesämökkien keskihinta on tänä keväänä liikkunut 150 000 molemmin puolin.

Mökin myyntiä suunnittelevan kannattaa Linda Leinon mukaan olla aivan ensimmäiseksi yhteydessä kiinteistönvälittäjään.

– Ammattitaitoinen välittäjä osaa neuvoa, mistä ja miten projektissa päästään eteenpäin. Kun sitten toimeksiantosopimus on solmittu, myyjä kirjaa yhdessä välittäjän kanssa selostusliitteen, jossa on mahdollisimman tarkat tiedot myytävästä kiinteistöstä.

Leino huomauttaa, että ostajaa sitoo aina ennakkotarkastus ja selonottovelvollisuus, joka on määritelty kiinteistölainsäädännössä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kaupan kohde on huolella tarkastettava päällisin puolin silmämääräisesti sekä lisäksi myös kaupan kohteeseen liittyviin keskeisiin asiakirjoihin on tutustuttava.

– Mökin ostajan on hyvä selvittää ainakin kaupan kohteena olevan kesämökkitontin kaavoitustilanne, erityismääräykset sekä mahdollinen ranta-asemakaava. Rakennusoikeus ja rakennuslupa-asiat ovat myös tärkeitä varsinkin silloin, kun tontille suunnitellaan lisärakentamista.

Kunnallistekniikan ulkopuolella sijaitsevassa mökissä pitää olla laadittuna jätevesiselvitys.

Muita tärkeitä asioita, jotka mökin ostajan pitäisi selvittää, ovat erilaiset rasitteet, vesijättö ja mahdollinen lunastaminen, kiinteistöveron suuruus, tontin rajat, tulisijojen nuohous sekä tiemaksut ja tienhoito.

– Vaikka mökkitienä olisi saanut herrasmiessopimuksella käyttää vuosikymmeniä naapurin tietä, uuden omistajan kannattaa tehdä siitä naapurin kanssa kirjallinen sopimus.

Linda Leino kertoo olevansa kiinnostunut erityisesti kiinteistöalan juridisesta puolesta, minkä vuoksi hän hakeutui opiskelemaan kiinteistönvälitysalan korkeinta tutkintoa.

YKV-koulutuksessa perehdyttiin muun muassa kaavoitukseen, rakentamiseen, kiinteistönmuodostukseen, asunto-osakkeen kauppaan, kiinteistökauppaan, vuokraustoimintaan sekä kiinteistönvälitystoimintaan ja verotukseen.

– Koko Suomeen valmistui nyt 20 ylempää kiinteistönvälittäjää. Vuodesta 1987 järjestetty YKV-tutkinto on alallamme erittäin arvostettu. Noin 4 000 suomalaisesta kiinteistönvälittäjästä vain 11 prosenttia on YKV-tutkinnon suorittaneita, ja osa toki jo alalta poistuneita, Leino toteaa.

Lisää aiheesta

Satakuntaan 60 000 euroa arvokkaan rakennusperinnön hoitoon – Raumalla avustusta sai mm. pyöreä kesämökki

Vain tilaajille Katso, millaiset kotimaan mökkikohteet kiinnostavat nyt eniten matkailijoita – Veera Kinnunen antaa matkabloggarin vinkit mökkeilyyn

Vain tilaajille Kesämökkien kysyntä ylittää nyt tarjonnan: "Mökiltä halutaan mukavuuksia, mutta ulkohuussin tunnelmasta tykätään"

Vain tilaajille Kesämökkien ja tonttien kysyntä on kovassa kasvussa – halutuimpia ovat alle 100 000 euron kesämökit

Vain tilaajille "Kun epidemia menee ohi, voidaan nauttia kesästä" – näin mökkikunnissa ajatellaan nyt kesäasukkaista