Kissa tuo Walkers-toiminnan takaisin Raumalle – "Emme tuputa emmekä tyrkytä mitään"

Nuorten liikkuva kohtaamispaikka aloittelee toimintaansa jo toukokuun aikana.

Aseman lapset ry:n nuorisotoiminnan kohtaamispaikka Walkers-auto eli Kissa-wauto aloittaa toimintansa Raumalla. Samalla se tuo takavuosina suositun Walkers-toiminnan takaisin kaupunkiin.

– Taitaa olla aika tarkalleen kymmenen vuotta siitä, kun Walkers-toiminta jäi pois Raumalla. Maanantai-iltana sain jo vastailla viesteihin, kun silloiset vapaaehtoiset kyselivät, että tarvitaanko vapaaehtoisia, Rauman kaupungin nuorisopäällikkö Rea Poikonen naurahtaa.

Rauman wauto-projektista vastaavat Asemat lapset ry ja Rauman kaupungin nuorisopalvelut. Lisäksi mukana on paikallisia nuorisotyötä tekeviä kumppaneita kuten Rauman seurakunta.

– Auton piti tulla syyskuun alussa, mutta tämän koronatilanteen takia kävi niin, että se oli toimettomana muualla. Tämä tapahtui tosi nopeasti, ja on hienoa, että saimme nuorisotyön parissa työskentelevät tahot yhteen, Poikonen iloitsee.

Rauman nuorisopalveluiden käytössä oleva Kuovibiili jatkaa toimintaansa. Kissa-wauto ei vie sen markkinoita, sillä Kuovibiilin toiminta on päätetty suunnata alakouluikäisille, kun taas Kissan takana oleva Walkers-ideologia keskittyy hieman vanhempiin nuoriin.

– Emme tuputa emmekä tyrkytä mitään. Nuoret haluavat hengailla, ja me menemme hengailemaan heidän kanssaan, Aseman lapset ry:n Walkers-toimintavastaava Minna Lahtela kertoo.

– Jos nuoret haluavat järjestää itse jotain toimintaa, sitten voimme olla apuna.

Taitaa olla aika tarkalleen kymmenen vuotta siitä, kun Walkers-toiminta jäi pois Raumalla."

Wauto-toiminta on osa Walkers On Wheels 2 -hanketta. Raumalla hanke kestää näillä näkymin lokakuun loppuun.

– Jää nähtäväksi, mitä Raumalle syntyy hankkeen jälkeen. Edellisissä hankkeissa on ollut yhteensä 34 paikkakuntaa, joissa 16:ssa on tullut jonkinlaista sovellusta liikkuvaan nuorisotyöhön, Lahtela kertoo.

Liikkuvaa kohtaamispistettä tarvitaan Lahtelan mukaan siksi, koska nuorten kokoontumiskulttuuri on muuttunut.

– Se on hajanaisempaa ja pirstaloitunempaa kuin ennen. Pelkästään jalkautumalla ei ehdittäisi kohdata kaikkia. Syrjäisemmillä seuduilla ei sitä paitsi välttämättä ole palveluita eikä tiloja, joissa voisi kokoontua,Minna Lahtela selittää.

Kissa on matkailuauto, joten se tarjoaa nuorille myös sisätiloja. Toukokuussa niitä ei vielä käytetä koronarajoitusten takia.

Kissa-wauton voi nähdä Raumalla liikenteessä jo toukokuussa. Koronarajoitusten takia toiminta käynnistyy kuitenkin kunnolla vasta kesäkuussa.

– Toukokuussa tarkoitus on, että meidät huomattaisiin sosiaalisessa mediassa. Emme pääse edes koulujen pihoille, mutta nuorten vapaa-ajassa voimme näkyä. Esimerkiksi koulujen päätösviikonloppuna, Rauman kaupungilla työskentelevä nuoriso-ohjaaja Jessina Vastamäki kertoo.

Kissa liikkuu aluksi tiistaisin ja lauantaisin. Kun auto on liikkeellä, käytössä on myös päivystysnumero, josta autossa olevan henkilökunnan tavoittaa. Numero 050 356 2807 palvelee aluksi tiistaisin ja lauantaisin kello 17–21.

– Siihen voivat soittaa sekä nuoret itse että vanhemmat, Rea Poikonen kertoo.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut