Koiralle ei pidä antaa kyytablettia käärmeen puremaan – kyyn puremia lemmikkejä on jo hoidettu Raumalla

Lemmikeille kyyn purema on aina vaarallinen. Se vaatii nopeaa hakeutumista eläinlääkäriin. Kyytabletti on suunniteltu ensiavuksi ihmisille eikä sitä pidä antaa kyyn puremaan koiralle.

Lämmin talvi ja varhainen kevät on herättänyt kyyt tavallista varhemmin. Aurinkoisina päivinä kannattaa olla erityisen varovainen, sillä silloin kyyt makoilevat mielellään aurinkoa ottamassa poluilla ja teillä.

Koirien kanssa luonnossa liikkuneet ovat saattaneet samalla lenkillä nähdä useitakin käärmeitä.

Nyt kannattaakin lemmikkien kanssa liikkuessa olla erityisen varovainen ja oman eläinlääkärin puhelinnumero pitäisikin löytyä kännykän muistista.

Pahimmillaan kyyn purema voi olla lemmikille kohtalokas. Ei tiedetä, pystyykö kyy säätelemään ruiskuttamansa myrkyn määrää, vai vaihteleeko myrkyn määrä puremistiheyden tai käärmeen iän mukaan.

Vaikka omistaja ei itse käärmettä näkisikään, voi koiran äkillinen hypähdys tai kiljahdus paljastaa syyn.

Usein koira muuttuu pureman jälkeen nopeasti väsyneeksi ja vaisuksi ja turvotus, yleensä kuonossa tai tassussa, kasvaa hyvin nopeasti. Oireet voivat ilmetä muutamassa minuutissa tai siihen voi mennä tunteja.

Turvotusalue on erittäin kipeä ja jos ihoa tarkastellaan huolellisesti, saattaa siitä löytyä kaksi neulanpistomaista puremajälkeä.

Aiemmin myös koirille käärmeen pureman ensihoidoksi määrättiin kortisonia.

Eläinlääkäri Minna Laeslahti korjaa, ettei ainakaan kymmeneen vuoteen ole enää kyytablettia suositeltu annettavaksi koirille ensiavuksi käärmeen puremaan.

– Jos käärme on päässyt puremaan, ei kannata jäädä odottelemaan vaan pyrkiä saamaan mahdollisimman nopeasti yhteys eläinlääkäriin.

Lemmikki kannattaa pitää mahdollisimman liikkumattomana. Puremakohtaan ei saa koskea. Kaikenlainen käsittely jouduttaa myrkyn leviämistä elimistöön. Autoon lemmikki pitää mahdollisuuksien mukaan kantaa.

– Vastaanotolla lemmikille aloitetaan suonensisäinen munuaisia suojaava nesteytys ja kipulääkitys. Joissakin tapauksissa joudutaan antamaan myös myrkyn vasta-ainetta.

Laeslahden mukaan paranemista voidaan seurata jonkin ajan kuluttua otettavin verikokein.

Kyyn myrkyn vaikutus perustuu sen aiheuttamiin vaurioihin verisuonten seinämissä ja verisoluissa, mikä voi johtaa shokkiin ja veren hyytymishäiriöön.

Myrkky saattaa aiheuttaa vaurioita myös sydämeen, munuaisiin, maksaan ja ruuansulatuskanavaan.

Pahimmassa tapauksessa koira voi kyyn puremasta jopa menehtyä. Tapaukset ovat kuitenkin harvinaisia, ja valtaosa koirista toipuu kyynpuremasta aivan ennalleen.

Kokonaan kyytabletti ei ole koiran osalta kielletty. Sitä kannattaa kotona edelleenkin pitää.

Minna Laeslahden mukaan kyytabletissa voi olla apua ampiaisen tai hyttysen piston aiheuttamaan allergiseen reaktioon.

– Omin päin ei silloinkaan parane kortisonia lemmikille antaa vaan nopeasti yhteys eläinlääkäriin, jonka kanssa keskustellen selvitetään tilanteen vakavuus ja mahdollinen annostus.

Lisää aiheesta

Ensimmäisiä kyyn puremia lemmikkejä on jo hoidettu eläinlääkäreissä