Kokeilu: Merimetsoja siirretään Järviluodoista Kortelan Pitkäjärven rantaan

Merimetso on uljas lintu ja sen pesintää on varmasti hienoa seurata Kortelan Pitkäjärven rannassa. Pesien sekä aikusten merimetsoyksilöiden siirto Järviluodoista Pitkäjärven alueelle tapahtuu tänään. Kuva: arkisto

Rauman edustalla olevista Järviluodon saarista on suunniteltu meren poikki rakennettavaa pengertietä Rauman telakan alueelle.

Hanke ei ole kuitenkaan edennyt, koska ely-keskus katsoo tierakentamisen häiritsevän muiden muassa merimetsojen pesintää saarissa.

Nyt tilannetta ruvetaan ratkomaan merimetsoyhdyskunnan kokeilusiirrolla Järviluodoista Kortelan Pitkäjärven alueelle, urheilutalo Ooperin lähistölle.

Raumalaisen toimitukseen tulleen nimettömän vinkin mukaan Rauman Satama, kaupungin Wihertoimi ja Rauman Seudun Lintuharrastajat (RSLH) ovat solmineet salaisen lintujen siirtosopimuksen.

Tavoitimme Rauman Satama Oy:n toimitusjohtajan Hannu Asumalahden, joka kommentoi uutista tuoreeltaan:

– Täytyy myöntää, että kyllä se pitää paikkansa. Olemme jo pidemmän aikaa pohtineet, mistä voisimme osoittaa merimetsoille paremman pesintäpaikan. Eihän tuo Järviluodon alue siinä sataman kupeessa ole nytkään linnuille kovin mukava elinpiiri, Asumalahti toteaa.

Hänen mukaansa merimetsoille sopiva pesintäalue Pitkäjärven rannoilta löytyi paikallisten lintuharrastajien avustuksella.

– Saimme heiltä arvokasta tietoa näiden uljaiden merellisten lintujen käyttäytymisestä. Toivomme, että linnut siirtyvät nyt pesiensä mukana Järviluodoista Pitkäjärvelle ja voimme jatkaa pengertien valmisteluja.

Järviluodon saaret ovat merimetsojen ja harmaahaikaroiden pesintäaluetta. Lintujen siirto mahdollistaa pengertien rakentamishankkeen etenemisen. Uusi sijoituspaikka Pitkäjärven rannassa on linnuille myös rauhallisempi kuin nykyinen. Kuva: Pekka Lehmuskallio

RSLH:n varapuheenjohtaja Juha Wallin tietää, että vanhojen pesien siirto houkuttelee Pitkäjärven rantaan jatkossa suurempia määriä merimetsoyhdyskuntia.

– Olemme laskeneet, että kymmenen vanhan pesän siirto lintuineen takaa riittävän vahvan pesintäympäristön. Sillä varmistamme, että merimetsoyhdyskunta kasvaa vuosi vuodelta järviympäristössä.

Pitkäjärven ympäri kiertää muun muassa koirapolku. Eivätkö merimetsot häiriinny koirista tai lenkkeilijöistä?

– Poikkitieteellisissä eläinten käyttäytymistä selvittäneissä kokeissa koirien ja merimetsojen on havaittu tulevan hyvin toimeen keskenään. Merimetsot ovat myös luonnostaan tottuneet ihmisiin, joten lenkkeilijätkään eivät niitä häiritse, Wallin vakuuttaa.

Pitkäjärven ympäri kiertävä koirapolku ei häirinne merimetsoja, sillä tieteelliset kokeet osoittavat, että koirat ja merimetsot tulevat hyvin toimeen keskenään. Kuva: arkisto

Merimetsojen siirtokokeilu tapahtuu tänään 1. huhtikuuta, koska Juha Wallinin mukaan kuu on juuri nyt asettunut kiertoradallaan sellaiseen positioon, joka suosii pesinnän onnistumista.

Merimetsot eivät ole liioin ehtineet vielä aloittaa pesintäänsä.

Siirron tarkkaa ajankohtaa ei kerrota julkisuuteen. Asianosaiset vain toteavat, että se tapahtuu ”johonkin aikaan tänään”.

– Emme halua ketään häiriköimään siirto-operaatiota, Wallin toteaa tiukkana.

Rauman kaupungin Wihertoimi huolehtii pesien ja lintujen siirrosta käytännössä.

Aikuiset linnut verkotetaan ja pannaan kuljetuksen ajaksi isokokoisiin puulaatikoihin.

– Leikkikenttien huoltomiehet ovat viime päivinä rakennelleet kuljetuslaatikoita merimetsoille. Laatikot on vuorattu pehmusteilla, jotta linnut eivät vahingoita siipiään, kun ne räpyttelevät laatikoissa. Pesät puolestaan kuljetetaan Järviluodoista Ooperin rantaan IKEAn kasseissa, kaupungin viheraluepäällikkö Kustaa Elsilä selvittää.

Pitkäjärven rantaan siirrettävästä merimetsoyhdyskunnasta odotetaan vetonaulaa Rauman matkailulle.

Siirtohankkeessa mukana olevien osapuolien mukaan komeat linnut ovat upea näky kasitietä ajaville sekä Lähdepellon virkistysaluetta käyttäville.

– Merimetsoyhdyskunnasta tulee varmasti suosittu nähtävyys, ajaahan Pitkäjärven ohi vuorokaudessa noin 10 000 ajoneuvoa.