Koko viikonloppu pelkkää pesäpalloa

Jatkosopimuksen Feran kanssa tehnyt Vilma Mäkelä ja muut raumalaisseuran edustusjoukkueen pelaajat ovat viime aikoina saaneet juhlia. Kuva: Juha Sinisalo


Mikäli viikonvaihteessa suuntaa Otanlahteen, on lähes mahdotonta olla näkemättä pesäpallopeliä. Käsillä on keväällä 60 vuotta täyttäneen Feran juhlavuoden peliviikonloppu.

Rypistyksen käynnistää perjantai-iltana seuran lippulaiva eli superpesisjoukkue, joka kohtaa hallitsevan Suomen mestarin Manse PP:n.

Lauantaina ja sunnuntaina vuoron saavat kaikki juniorijoukkueet sekä Ykköspesikseen, suomensarjaan ja maakuntasarjaan osallistuvat ryhmät.

– Alkuperäinen suunnitelma oli, että kaikki pelit olisi pelattu stadionilla, mutta ei niitä millään sinne saatu, Feran varapuheenjohtaja Marko Lomppi toteaa.

Tarkalleen ottaen kaikkia joukkuetunnuksia ei viikonlopun ohjelmasta löydy, sillä B1- ja C1-juniorien pelejä ei pelata.

Joukkueet ovat kuitenkin mukana, sillä B1 osallistuu myös naisten Ykköspesikseen ja pelaa sunnuntaina Ylivieskan Kuulaa vastaan.

C1 puolestaan on sama joukkue kuin B2, joka kohtaa sunnuntain päiväpelissä Kuusankosken Puhdin.

– Käytännössä jokainen pelaaja, joka seurassa on, pelaa jossain pelissä. Jokainen joukkue, joka on perustettu, myös pelaa viikonloppuna, Lomppi painottaa.

Fera järjesti varsinaiset 60-vuotisjuhlansa huhtikuussa, jolloin seuran virallinen syntymäpäiväkin on. Lisäksi juhlavuoden tapahtumiin kuuluvat toukokuun alussa Raumalla pelatut aluemestaruuspelit sekä uutena tuotteena paikalliseen urheilutarjontaan otettu Raumanmeren maraton.

Juhlavuotensa kunniaksi Fera halusi myös edustusjoukkueen nimen takaisin itselleen. Monta vuotta superpesisjoukkue tunnettiin Lukkona, ja se pelasi sinikeltaisessa peliasussa.

Näkyvin pala raumalaisesta pesäpallosta muuttui radikaalisti juhlavuoden alla.

Superpesisjoukkue koki rajun muodonmuutoksen ja nuorennusleikkauksen, eikä sen kilpailukykyyn uskottu. Pelinjohtajien rankingissa kauden alla Fera tuomittiin auttamatta jumboksi.

Heittopussiksi joukkue ei kuitenkaan suostunut. Kesäkuun puoliväliin saakka tosin menestys ei mairitellut, vaan tappiot seurasivat toistaan.

Yksi viikonloppu voi kuitenkin muuttaa paljon. Ensin Fera pelasi paineettomasti kotiottelun Pesäkarhuja vastaan ja nappasi yllätysvoiton.

Kaksi päivää myöhemmin sama joukkue esiintyi Otanlahdessa täysin luokattomasti Lappajärven Veikkojen emäntänä. Tylyn tappion jälkeen oli isojen keskustelujen aika.

Ne toivat tulosta. Juhannustauolta kehiin palasi ryhmä, joka rymisteli vahvasti kotona ja vieraissa. Neljän pelin voittoputkeen mahtui jopa vierasvoitto Kirittäristä.

– Kyllähän seuran tilanne näyttää todella valoisalta viimeisten kahden viikon ansiosta, Lomppi toteaa.

– On totta, että Ykköspesiksen ja suomensarjan joukkueet ovat vähän heikosti pelanneet, mutta niilläkin on ollut tiukkoja pelejä. Junnupuolella puolestaan on ollut iloista meininkiä.

Sarjanousija Hyvinkään Tahko pystyi sunnuntaina katkaisemaan Feran voittoputken, mutta edelleen raumalaisryhmä on sarjataulukossa viidentenä. Sijoitus on sama, jolta Raumalla viime kaudella aloitettiin pudotuspelit.

Odotukset kaudesta olivat ainakin seuran ulkopuolella aivan toisenlaiset.

– Näin me seurassa ajattelimme, että jos pystymme ylemmässä loppusarjassa olemaan, olemme onnistuneet, Lomppi huomauttaa.

– Oli lopputulos mikä tahansa, nämä kaksi viikkoa ovat jo todistaneet oman uskomme, että vähän nuoremmallakin porukalla pärjätään.

Fera on pystynyt jo rakentamaan tulevaisuuttakin. Kasassa on viisi pelaajasopimusta: Venla Tanhua, Vilma Mäkelä, Tinja Töyrylä, Tilda Tuomi ja Jasmin Andreasen jatkavat kukin vähintään vuoden.

Tilanne on muutenkin rauhoittunut.

– Ei ole tullut enää mitään somekirjoittelua eikä samanlaisia paineita kuin syksyllä. Silloin puhuttiin, että pilataan koko seura, Lomppi toteaa.

– Heilahteluja on tullut, mutta se on mun mielestäni ihan normaalia kasvun tietä.