Kolme rekkakuormallista ladottavaa – Itäkadun työmaa on Vanhan Rauman viimeisiä isoja kiveystöitä

Asennuskivi Oy:n Ville Toivonen nakutteli lammilaisia luonnonkiviä Itäkadun pysäköintiruutujen pintaan. Kuva: Iiro Lehtonen

Suuret valkoiset kiviä täynnä olevat säkit ovat täyttäneet Itäkadun Kaunisjärven kadun puoleisen päädyn.

Kun astelee lähemmäs, kuulee jo, miten vasara naputtaa kiven pintaan.

Työ ei ole vauhdikasta. Itäkadun kiveystyön urakoitsijan työntekijät latovat kiviä kadulle yksi kerrallaan.

– Onhan tässä tällaista valitsemista. Jos oikein hurjaan tahtiin yltäisi, niin luulen että melkein yhden parkkiruudun saisi päivässä valmiiksi, urakkaa hoitavan raumalaisen Asennuskivi Oy:n Ville Toivonen arvioi.

Yhden parkkiruudun valmistuttua kivien välit täytetään hiekalla, ja pinta tärytetään tiiviiksi.

Itäkadun mukulakivialue on Rauman kaupungin kunnallistekniikan johtajan Jaakko Aerilan mukaan viimeisiä isompia kiveysalueita. Muut Vanhan Rauman kiveysalueet alkavat olla jo tehtynä.

Hänen mukaansa kiveystyönä Itäkatu ei poikkea mitenkään aiemmista, mutta suurella noin 1 500 neliön alueella työskentely tuo omat vaatimuksensa.

Sen vuoksi ammattilaisilla on paljon myös kysyntää.

– Siinä mielessä työ on hidasta, että siinä asennetaan kivi kerrallaan ja koko ajan pitää olla korkeus ja kuviot oikein, Aerila muistuttaa.

– Kokemusten perusteella, kun tarjouksia olemme tällaisista isommista kivitöistä pyytäneet, niin siinä saa olla hyvissä ajoin liikkeellä.

Hänen mukaansa työ etenee hyvin aikataulussa. Kaupungin toiveissa on, että kivityöt ovat valmiina tämän vuoden puolella. Pieni yöpakkanenkaan ei haitanne, sillä alueella on pohjatyöt jo valmiina.

– Siellä on pohja-asfaltti, joten heti saadaan aikaiseksi tasaista jälkeä. Jälkipainumat tulevat olemaan paljon pienemmät, kun siellä on hyvät pohjat. Jos vihertöitä jää tekemättä, niin ne jäävät sitten ensi keväänä tehtäviksi.

Kaupunki kävi tekemässä alueella pienen katselmuksen maanantaina ja oli tyytyväinen jälkeen. Urakka alkaa edetä hyvää vauhtia kohti puoliväliä.

Elokuun loppupuolella alkaneet työt ovat tuoneet alueelle poikkeukselliset liikennejärjestelyt. Rauman kaupungin katutoimen rakennusmestari Pekka Heinosen mukaan asukkaat ovat huomioineet asian erinomaisesti.

Liikennejärjestelyt ovat voimassa niin kauan, kun työ alueella jatkuu.

– Tämä on alueena aika selkeä, kun se on puistojen välissä, Heinonen sanoo.

Katuun ladottavat mukulakivet ovat lammilaiselta kivialan yritykseltä. Luonnonkivet ovat halkaisijaltaan noin 100 ja 150 millimetrin väliltä.

– Kolme rekkakuormallista sitä kiveä siihen kaikkiaan menee, Heinonen sanoo.

Itäkadun pintaan muotoillaan mukulakivistä niin parkkipaikat kui ajorata. Parkkipaikkojen väliin jäävät isommat kokonaisuudet täytetään nurmisoralla.

Tyyliltään se mukailee Vanhassa Raumassa aiemmin tehtyjä kiveyksiä.

– Kun historiallisia paikkoja tehdään, niin sellaisten painoarvojen mukaan toimitaan, Heinonen toteaa.