Kolmimastokuunari Kathrina saapuu kesäkuussa hehkeänä Raumalle

Helsingissä talven aikana mastoineen päivineen kunnostettu Kathrina-kuunari odottelee parhaillaan Raumalle lähtöä. Kuva: Hugo Stillman

Poroholman lomakeskusta kotisatamanaan pitävä kolmimastokuunari Kathrina on viettänyt talvikauden Suomenlinnassa Viaporin telakalla.

Siellä komea alus on läpikäynyt mittavan remontin, jonka yhteydessä laivasta on purettu entinen kabinetti sekä saunatilat.

Niiden paikalla sijaitsee nyt huippukokkienkin vaatimukset täyttävä uusi keittiö, jonka pinta-ala kasvoi remontin myötä viidestä neliöstä lähes viiteentoista.

– Keittiössä on nyt ihan pro-meininki, kehuu ”jokapaikanmatruusiksi” itseään tituleeraava Hugo Stillman, joka on viettänyt Kathrinan parissa suurimman osan elämästään.

Hugon isä Juha Stillman rakensi vuosina 1992–2002 Kathrinan käytännössä alusta loppuun uudestaan, joten nuori mies varttui laivalla ja sen telakalla koko projektin ajan.

Nykyaikaisia keittiötiloja kaivattiin laivaan lisää, sillä Poroholman laiturissa kesät viettävän Kathrinan pihviravintola Poosun Kellari on osoittaunut hyvin suosituksi ruokailupaikaksi.

– Saimme nyt selkeämmin irrotettua keittiön baaritiloista, jotka ovat myös uudistuneet, Hugo selvittää.

Kathrinan jykevät lattialankut, kävelykansi ja reelinki uusittiin talven aikana.

– Kaikki huonokuntoiset lankut vaihdettiin uusiin ja ensimmäistä kertaa yli 15 vuoteen kuunarin takila mastoineen ja köysineen kunnostettiin, Hugo kertoo.

Talven aikana entisöintiöitä tehtiin viisihenkisellä miehistöllä.

– Nyt loppuvaiheessa meillä oli töissä parhaimmillaan toistakymmentä tyyppiä.
Vielä muutaman viikon Kathrinassa tehdään remonttihommia, kun tavaraa kulkee laivaan sisälle ja sieltä ulos.

Kesäkuun puoliväliin asti kolmimastokuunari tekee yleisöpurjehduksia pääkaupunkiseudun vesillä.
Kipparina toimii kokenut purjelaiva-ammattilainen Markus Jämsen.

– 17. kesäkuuta lähdemme kohti Raumaa, jonne saavumme 3–4 päivän purjehduksen jälkeen. Ensimmäinen laivan kiinnityspaikka on Suojan laituri, josta käsin teemme juhannusta edeltävänä keskiviikkona risteilyjä Raumanmerellä, Hugo toteaa.

Kathrina ehtii tehdä juhannuksen alla muutaman yleisöpurjehduksen ennen kuin se kiinnittyy kesäksi Poroholman laituriin ravintolakäyttöön. Kuva: Janne Rantanen

Nelituntisen risteilyn lippuja on jo myynnissä elokuvateatteri Iso-Hannussa. Kerrallaan laivaan mahtuu 70 matkustajaa.

Torstai-iltana, juuri sopivasti RMJ:ksi, Kathrina kiinnittyy Poroholman lomakeskuksen laituriin, jossa se palvelee ravintolakäytössä syksyyn asti.

Hugon mukaan miehistö yhdessä Riku Räsäsen kanssa on suunnitellut myös tilaus- ja päiväpurjehduksia, mikäli Poroholman väylä vain niin sallii.

– Väylää on ruopattu useaan otteeseen, mutta koskaan ei tiedä, miten sedimenttikerrokset ovat syksyn ja talven aikana siellä liikkuneet. Ensi viikolla ryhdymme luotaamaan väylän syvyyttä, kertoo Kathrinan matkassa Raumalle kesäksi saapuva Hugo Stillman.